Overstappen van zorgverzekering vanaf 12 november

Het einde van het jaar nadert alweer, eerst Sinterklaas, daarna Kerstmis en vervolgens is het alweer 2022. Ik heb mijzelf dit jaar voorgenomen om op tijd na te gaan denken over mijn zorgverzekering voor 2022. Vanaf 12 november begint kennelijk het overstapseizoen, dus daar ben ik nu mooi voor op tijd.

Ik stap eigenlijk nooit over en ik weet dat ik daardoor veel te veel betaal voor mijn zorgverzekering. Het probleem was vooral, waar moet ik beginnen met zoeken en vergelijken? Ik weet wel dat ik altijd een aantal dingen in mijn pakket wil (zoals fysiotherapie) en die zitten nou eenmaal al in het pakket dat ik heb, waardoor het verlengen makkelijker is dan overstappen.

Dokter Prik - Identity games

Dit jaar heb ik anders voorgenomen en ben ik op zoek gegaan naar goede vergelijking websites. Welke zorgverzekering past het beste bij mij en rekening houdend met mijn wensen hoe vind ik de goedkoopste zorgverzekering? Handig dat je als blogger soms de kans krijgt om dankzij je werk in contact te komen met zulke partijen. Zo kun je overzichtelijk alle zorgverzekeringen vergelijken en de goedkoopste zorgverzekering 2022 kiezen. Wist je trouwens dat als je 18 bent geworden je een eigen zorgverzekering kan afsluiten? Tot je 18e ben je gratis mee verzekerd bij je ouders, maar na je 18e moet je gaan betalen. In dit geval hoef je dus niet te wachten tot de overstapperiode van 12 november tot en met 31 december. Je mag namelijk niet onderverzekerd zijn in Nederland dus je moet vanaf het moment dat je 18 wordt een zorgverzekering afsluiten, dus als je niet bij de verzekering van je ouders wilt blijven (dit kan best duur zijn als jongere). Ga in dat geval meteen op zoek naar de Goedkoopste polis als je 18 bent geworden!

Wat zit er in een basisverzekering?

Als je werkt of woont in Nederland dan is een basiszorgverzekering verplicht. Tot je 18e levensjaar ben je bij je ouders bijgeschreven op de polis. Je bent gratis meeverzekerd en je betaalt geen eigen risico. Dit verandert vanaf dat je 18 jaar wordt. Dan ga je premie betalen.

Een basisverzekering moet iedereen afsluiten een zorgverzekering mag dan ook niemand weigeren voor een basisverzekering. In de basisverzekering zit bijvoorbeeld een bezoek aan de huisarts, je behandeling en verblijf in het ziekenhuis, maar ook psychische hulp, geneesmiddelen en verlos- en kraamzorg. De griepprik of bevolkingsonderzoeken. Tot je 18e is tandheelkundige zorg gratis en dat zit ook in de basisverzekering.

Als je een zorgverzekering afsluit kun je het pakket met zorg in totaliteit inzien. Naast je basisverzekering kun je kiezen voor een aanvullend pakket. Bijvoorbeeld wanneer je fysiotherapie vergoed wilt hebben of een bril of steunzolen nodig hebt. Dat soort extravergoedingen kun je vanuit een aanvullende verzekering volledig of gedeeltelijk vergoed krijgen.

Fairytabs tandpastatabletten

Waarom zou je je eigen risico verhogen?

Sommige zorg moet je betalen vanuit je eigen risico, bijvoorbeeld medicijnen of onderzoeken die een huisarts voorschrijft. Dit wordt dan verrekend vanuit je eigen risico. Het verplichte eigen risico van de zorgverzekering bedraagt €385 in 2021. Daarnaast is het mogelijk om een vrijwillig eigen risico af te sluiten. Je kan je vrijwillige eigen risico bijvoorbeeld ophogen tot € 885.

Het kan lonen om je eigen risico te verhogen, dus een vrijwillig eigen risico te kiezen, daarmee gaat je maandpremie omlaag. Wanneer je je eigen risico omhoog zet, dan betaal je maandelijks minder kosten, maar wanneer je zorg nodig hebt dat vanuit jouw eigen risico vergoed wordt, dan betaal je bij een hoger eigenrisico meer zelf. Uiteindelijk weet je pas aan het eind van het jaar of dit een slimme zet is geweest.

Hoe werkt overstappen?

Als je overstapt naar een andere zorgverzekering wordt je oude polis automatisch voor je opgezegd. Je hebt dus vanaf 1 januari 2022 één zorgverzekering, de oude komt dus automatisch te vervallen.

Vanaf wanneer en tot wanneer kan je overstappen?

Elk jaar zijn op 12 november alle polissen bekend van verzekeraars, het vergelijken kan beginnen. Van 12 november tot en met 31 december kun je overstappen van zorgverzekering of je polis wijzigen. De nieuwe polis gaat dan in vanaf de eerste dag van het nieuwe jaar, dus je stapt over per 1 januari 2022, als je tussen 12 november en 31 december 2021 je zorgverzekering wijzigt.

De enige uitzondering is het jaar dat je 18 wordt. Vanaf dat je 18 jaar bent is een zorgverzekering namelijk verplicht, de startdatum is in dit geval.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *