Pop-up sprookjesboek: Roodkapje

Op de basisschool van mijn zoontje wordt met thema’s gewerkt. Gedurende een bepaalde periode is dat thema het onderwerp in alle les- en leerstof. Mogelijk gebeurt dat op de basisschool van jouw kind(eren) ook. Momenteel is het thema: Sprookjes. De recensie van vandaag is dan ook van het Roodkapje en de boze wolf pop-up boekje van De Vier Windstreken.

Roodkapje kinderboek

Sprookjesboeken te eng om voor te lezen aan je kinderen?

Het was voor mij heel erg lang geleden dat ik een sprookjesboek had gelezen. Dan bedoel ik echt de ouderwetse sprookjes van vroeger: Roodkapje, Sneeuwwitje, Hans en Grietje et cetera. Door het thema op school kwam mijn zoontje al een aantal keer heel enthousiast thuis en zong de liedjes van roodkapje en vertelde al hele verhalen na. Tijd om de sprookjesboeken af te stoffen en ook thuis voor te gaan lezen uit deze verhalen. De sprookjes zijn soms best gruwelijk, zo snijdt de jager natuurlijk de buik van de wolf, in het verhaal van Roodkapje, open (waarna grootmoeder en roodkapje er weer uitkomen).

Roodkapje kinderboek

Maar dit gebeurt ook in Wolf en de zeven geitjes, dan wordt de buik ook nog eens volgestopt met stenen en de wolf in de put gegooid. En wat ik echt het toppunt vindt, is de vader en stiefmoeder van Hans en Grietje, die hebben geen geld om te eten, dus besluiten maar om hun kinderen in het bos achter te laten. Daar konden mijn kinderen ook echt met hun hoofd niet bij, dat hun vader dat deed. Ik heb toen gauw uitgelegd dat wij dat nooit zouden doen en dat alleen in dit verhaaltje gebeurt. Vervolgens hebben de boeken natuurlijk voor de hoofdpersonen een happy end. De kinderen hadden echter helemaal geen problemen met de gruwelijke daden van de jagers. Ze konden er wel om lachen juist en ze zien heel erg goed het verschil tussen goed en kwaad. Dat wordt in Roodkapje ook heel zorgvuldig duidelijk: Roodkapje, plukt bloemetjes en is heel lief, want gaat wat naar oma brengen, de wolf is slecht. Dat zegt mijn dochtertje nu ook steeds “wolven zijn heel erg stout!”.

Roodkapje kinderboek

Roodkapje pop-up boekje

Roodkapje is wel een van de bekendste sprookjes, denk ik. Onze nieuwste aanwinst is een pop-up variant van het sprookje. Er zijn superveel varianten van dit verhaal, allemaal met hun eigen mooie tekeningen. Dit pop-up boekje spant wel de kroon vind ik, het is zo mooi gemaakt. Heel erg leuk met de bewegende onderdelen. De kindjes vonden het meteen helemaal leuk om het verhaal weer te lezen, het leek wel een soort van poppenkastje, met de bewegende wolf, door aan de schuifjes te trekken. Daarnaast is er ontzettend veel te zien op de prenten, van de Tsjechische kunstenaar Vojtěch Kubašta.

Roodkapje kinderboek

De pagina’s zijn van stevig karton gemaakt, de binnenkant is iets kwetsbaarder, maar het oogt wel stevig genoeg.

Illustraties: Vojtěch Kubašta
Uitgever: De Vier Windstreken
ISBN: 9789051165944
Pagina’s: 14
Formaat: 26,6 (h) x 20,3 (b) x 1,6 (d) cm

Please follow and like us:
Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Roodkapje pop-up boekje Vojtěch Kubašta
Beoordeling
51star1star1star1star1star

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *