Speelhuisje kopen voor in de tuin: hier moet je op letten

Een speelhuisje voor in de tuin is een geweldige aankoop als je kleine kinderen hebt. Ze kunnen hier uren in spelen! Er zijn speelhuisjes die lijken op een stoere blokhut, maar ook huisjes met een glijbaan of zelfs met een schommel eraan vast. Omdat het aanbod zo groot is, kan het soms lastig zijn om een keuze te maken. Met de tips en aandachtspunten uit dit artikel helpen we je goed op weg. Zo vind je ongetwijfeld een speelhuisje dat perfect bij jouw tuin en kinderen past.

spelen in achtertuin

Formaat van het speelhuisje

Bepaal hoe groot het speelhuisje ongeveer moet zijn. Houd hierbij rekening met het formaat van je tuin, maar ook met het aantal kinderen dat erin gaat spelen en hun (gemiddelde) leeftijd en lengte. Als je kiest voor een hoog speelhuis met een trapje, is het belangrijk om rekening te houden met de buren. Het is niet fijn als je vanuit het speelhuis direct bij de buren in de tuin kijkt. Bovendien heb je voor een speelhuis of boomhut die hoger is dan 2,5 meter wellicht een vergunning nodig.

Materiaalgebruik en onderhoud

Er zijn speelhuisjes verkrijgbaar in diverse materialen. Welk materiaal de beste keuze is, is afhankelijk van jouw wensen op het gebied van uitstraling en onderhoud. Zo kunnen houten speelhuisjes buiten staan in de regen, maar hebben deze wel het juiste onderhoud nodig om houtrot te voorkomen. Kunststof is veel onderhoudsvriendelijker en bovendien gemakkelijker te verplaatsen door het lichte gewicht. Daarentegen heeft een houten speelhuis vaak een mooiere uitstraling dan een kunststof huisje. Het is maar net waar jij de voorkeur aan geeft.

Functie en extra’s

Kun je inschatten wat de belangrijkste functie wordt van het speelhuis? Gaat jouw kindje er rustig in spelen met poppen en blokken? Dan is een standaard huisje in de vorm van een blokhut prima. Is jouw kindje juist avontuurlijk en altijd vol energie? Dan kun je beter kijken naar een speelhuis met extra’s zoals een schommel, trap en glijbaan.

Algehele veiligheid

Controleer het speelhuisje altijd op veiligheid voordat je de kinderen erin laat spelen. Check of er scherpe randen, houtsplinters of uitstekende spijkers aanwezig zijn. Kies daarnaast voor een product met een CE-markering, omdat dit aangeeft dat het voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.

Plaatsing van het speelhuis

Denk alvast na over de plaatsing van het huisje. Het is belangrijk dat het op een egale en stabiele ondergrond staat. Soms is het nodig om het huisje te verankeren in de grond.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *