Spenenboom om te stoppen met de fopspeen

What's on mama's mind difrax fopspeenFopspenen je kunt niet met en je kunt niet zonder ze. Of toch wel? Geef jij je kleintje een speentje en krijg je daar soms commentaar op? Trek je je daar wat van aan?

Nou ik heb wel gemerkt dat fopspenen de (ge)moederen bezighouden. Al even terug zag ik een “onderzoek” via Twitter voorbij komen (helaas kan ik het niet meer terugvinden) dat wees vooral op het zo vroeg mogelijk stoppen dan wel niet beginnen met een fopspeen. Natuurlijk kwamen daar een hoop felle reacties op, want zo gaat dat op sociale media.

“Het werkt rustgevend voor mijn dreumes om af en toe een fopspeen te geven”, “Nou dan zal jouw kind met twee jaar nog niet praten”.

Dit was een van de reacties richting elkaar. Het verbaast mij eigenlijk niks, deze discussie. Als je moeders in je eigen omgeving waarschijnlijk al hoort. Je krijgt wel vaker een ongevraagd advies. “Een speen, tja, slecht voor het gebit hoor”. Of “oh hij slaapt met een speentje? Nou ik geef mijn kleintje echt geen speentje hoor, voor je het weet heeft hij het als hij vier is nog steeds nodig”.

Mijn idee is dat een ouder het beste zelf kan bepalen wat wel of niet goed is voor zijn of haar zoon of dochter. Uiteraard lijkt het mij verstandig om je goed door een consultatiebureau of tandarts of iets dergelijks te laten voorlichten.

Stoppen met de fopspeenWhat's on mama's mind spenenboom

Er komt wel een moment dat het tijd is om te stoppen met de fopspeen. Mijn zoontje kreeg een fopspeen. Goed he, ik zeg kreeg. Dat klopt hij is er inmiddels mee gestopt. Ondanks dat ik borstvoeding gaf heeft hij hem wel vroeg al gekregen, in de eerste week al geloof ik zelfs. Hij had veel zuigbehoefte en de fopspeen gaf die voldoening. Wij hebben hier niet over getwijfeld, noch ons zorgen gemaakt. Ondanks dat we heus wel ergens een advies hebben gehad om geen speen te combineren met borstvoeding. Gelukkig is de fopspeen voor de borstvoeding geen probleem geweest.

Wij merkten dat onze kleine man de speen, buiten het in slaap vallen, niet nodig had. Dus kreeg hij hem ook niet. Weleens pakt hij hem uit zijn bedje als hij aan het rondwandelen was door ons huis. Ineens zie je hem dan met zijn speen in zijn mond rond scharrelen. Die pakte ik dan wel van hem af, want een hele dag een speen, dat is bij hem niet nodig.

Spenenboom

What's on mama's mind spenenboomHoe kun je nu het beste stoppen met de speen?

Voor elk kindjes is het anders. By Bineke, ken je misschien van de leuke dierengeluidenkaarten, die had een goed idee. Zij heeft een spenenboom gemaakt. Deze kun je helemaal personaliseren op naam van jouw kindje. De spenenboom is een hulpmiddel op weg naar het stoppen met de speen.  In, ik geloof, Denemarken en Zweden is het een traditie dat peuters op hun derde hun fopspeen vaarwel zeggen en in een spenenboom hangen. Ik heb weleens gelezen dat je daar in veel parken bomen vol met spenen treft, vrolijk versierd. Heb je je speen daar opgehangen, dan ga je vaak nog even terug naar de spenenboom om te kijken hoe het met je speen gaat. Best een leuk en mooi idee toch?

Met de kleurposter van By Bineke kun je samen met je kleintje er naar toe werken om de spenen van jouw zoon of dochter in de boom te hangen. Laat jouw zoon of dochter de spenen in de spenenboom één voor één inkleuren en hang vervolgens de spenen in de spenenboom. Bijvoorbeeld in jouw achtertuin of een plant op je balkon. Misschien heb je wel een mooie appel- of perenboom in de achtertuin.

Specificaties poster Spenenboom
Formaat: 30 x 40 cm
Papier: mc 170 grams silk (FSC)

Hij kost € 9,95 en personaliseren kost € 5 extra. Shop hem hier bij By Bineke.

Hoe is jouw kleintje gestopt met de speen? Of wat heb jij als plan om als stopplan in te gaan zetten?

 

 

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Hi, welkom op mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van de mamablog en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook de leukste must-haves en must-do's voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *