Zwemkleding Swim Essentials
Een typische Hollandse Lente, veel regen en eigenlijk best wel koud; we waren vergeten hoe dat voelde. De afgelopen jaren zijn we verwend met een warme lente, zacht en droog, met een zonnetje die vanaf februari ons al naar buiten stuurde. Dit jaar is het wat langer wachten geweest op zonnige dagen en betere temperaturen. Wij kijken reikhalzend uit naar de eerste dag dat we weer met het supboard richting de zwemplas kunnen in de buurt. Zwemmen, ijsjes eten op het strand en lekker lang buiten natafelen. Onze dochter heeft het wat betreft het zwemmen beter voor elkaar. Zij heeft deze week twee kinderfeestjes waarbij ze gaan zwemmen, in een verwarmd zwembad, dat wel. Je herinnert de uitnodigingen nog wel van vroeger “Ik zeg niet wat we gaan doen, maar neem je zwemspullen mee”. Zwemspullen; daarvoor moesten we wel weer even op zoek naar nieuwe zwemkleding, aangezien ze niet meer in dezelfde maat zit als vorig zwemseizoen.
Swim Essentials zwemkleding
Wij gingen op zoek naar een zwempak voor de zwemfeestjes, maar ook naar een die meteen geschikt is voor een zonvakantie aan zee. Dit jaar gaan we naar Elba, een vakantie waarbij er veel gezwommen gaat worden. Je kan daar namelijk heel goed snorkelen en dat doen we graag. Daarom is het fijn als de zwemkleding al een handje helpt bij het beschermen tegen UV zonkracht, met UPF50+ bescherming in de stof. Het liefst duurzaam geproduceerd.
Ik maakte kennis met het Nederlandse label Swim Essentials, dat kinderzwemkleding volledig produceert in Nederland. Zo heeft het merk een eigen atelier met ontwerpers in Nederland. Behalve dat dit een duurzaam productieproces is, heeft het naaiatelier een samenwerking met de gemeente ‘s-Hertogenbosch opgezet om asielzoekers te integreren in onze samenleving. In het atelier produceert Swim Essentials Badpakken (lange en korte mouw), Bikini’s, Zwemshorts, Zwemshirts, Zwemboxers, Zwempakjes, Zwemluiers, Zonnehoedjes, Poncho’s en Strandlakens.
Waarom uv zwemkleding met UPF50+?
Dat bakken in de zon niet gezond is, dat weten wij inmiddels al een aantal jaar. Vroeger smeerde je je mogelijk veel minder in of in elk geval met een lagere factor dan dat we tegenwoordig doen. Ik herinner mij wel factor 6 en factor 8, ik geloof dat deze zonnebrandfactors niet eens meer te verkrijgen zijn in Nederland. Gelukkig weten we nu hoe schadelijk het is om te veel blootgesteld te worden aan de felle zonkracht in de zomer. We smeren onze kinderen goed in, maar door de stof van een dun t-shirt of badpak kan de zon ook heen. Ik heb begrepen dat met name door lichte kleding, zoals een wit t-shirt de zon beter heen komt dan door donkere kleding. Natte kleding, dus wanneer je gaat zwemmen met een t-shirt aan, biedt nog minder weerstand tegen de zonkracht. Een zwempak met upf50+ uv bescherming zorgt dat de zon niet goed door het badpak heen kan dringen. Het beschermt dus eigenlijk alsof je, op de plekken waar het badpak zit, bent ingesmeerd met factor 50. Daarom zijn de uv-shirtjes met lange mouwen ook heel fijn. Met name als je lange tijd in de zon bent. Zonnebrandcrème moet je regelmatig opnieuw opdoen, het shirtje blijft zijn werk goed doen. Ook met snorkelen, zoals wat wij van plan zijn deze zomer, is een lange mouwen shirt erg prettig. Tijdens het snorkelen drijf je toch veel aan het oppervlakte van het water, waardoor de zon continu op je rug blijft schijnen, je voelt het niet omdat je lekker koel in het water ligt. Een groot risico op verbranding!
Wat ik zelf extra leuk vind aan de zwemkleding van het label Swim Essentials, naast dat het beschermt tegen de zonkracht en duurzaam geproduceerd wordt, dat de kleding er ook nog eens mooi uitziet. Badpakjes met lichte kleuren en een rustige print, stoere zwembroeken en mooie waterschoenen.
Fijne zwemzomer voor iedereen!