3 redenen om over te stappen op Ledlampen

Duurzaamheid is niet alleen in het belang van het milieu, maar veelal ook van je portemonnee. We vinden het steeds belangrijker om rekening te houden met de aarde, met het welzijn van mens en dier en het klimaat. Duurzaam gaan levert ook financiële voordelen op, met name op de langere termijn. Doordat veelal verandering en daarmee een investering nodig hebben. Denk maar aan zonnepanelen, je moet investeren in de aanschaf van zonnepanelen en een omvormer, vervolgens ga je energie opwekken en geld besparen. Dat geld verdien je uiteindelijk na een aantal jaren pas terug. Wanneer je je wattenschijfjes in je badkamer vervangt door herbruikbare katoenen pads, moet je hiervoor eerst een duurder product voor kopen, voordat je op de langere termijn meer geld bespaart. Ook op je verlichting kan je besparen en je kan wat doen voor het milieu. Wat zijn 3 redenen om over te stappen op ledlampen? Hieronder som ik ze kort voor je op, in de blog lees je uitgebreider over de voordelen van led verlichting.

led lamp
  1. Ledlampen gaan langer mee
  2. Ledlampen zijn beter te recyclen
  3. Ledlampen worden minder warm en zijn dus veiliger

Geen gloeilampen meer

Thomas Edision is de uitvinder van de gloeilamp en hem zijn we natuurlijk nog altijd dankbaar dat we niet ‘s avonds met enkel een kaarsje ons huis moeten verlichten. Die gloeilamp is echter aan het verdwijnen uit de Nederlandse en andere Europese huizen. Je vindt ze, in Nederland, nog in genoeg woningen. Maar de productie van de gloeilamp binnen de EU is inmiddels verboden, als las ik dat daar nog wel uitzonderingen op zijn. Mogelijk heb je ze zelf ook nog wel in jouw huis. Als je al in een nieuwbouwhuis woont, dan is die kans een stuk kleiner. Wat is de reden om over te stappen op Ledverlichting? Ik heb hiervoor een aantal redenen, waarbij duurzaamheid natuurlijk een groot argument is.

Waarom is een Ledlamp duurzamer?

Onze wens voor duurzame producten stijgt. En dat vind ik een heel positieve ontwikkeling. Mensen willen geen plastic zakjes bij het groenten en fruit in de supermarkt, gebruiken geen wegwerpwattenschijfjes meer, kiezen vaker voor wasbare luiers of vervangen plastic rietjes voor een milieuvriendelijkere variant. Zonnepanelen komen op steeds meer daken van huizen en ook de schuurtjes met sedumdakjes rukken op, die helpen bij het meer geleidelijk afvoeren van regenwater. Waarom zijn de ledlamp ook aantrekkelijk.

Ledlampen gaan langer mee

De ledlampjes zijn wel wat duurder dan gloeilampen of spaarlampen. Dus het is een grotere investering om deze aan te schaffen. Een korte termijn keuze maken op basis van de kosten, zou dus de voorkeur geven aan een goedkopere lamp. Toch ben je, volgens berekeningen, veel goedkoper uit op de langere termijn. Doordat Ledlampen simpelweg veel meer branduren kunnen maken. Ledlampen verbruiken daarnaast veel minder energie dan een gloeilamp.

Afgelopen zomer zijn we verhuisd naar een huis waar we aardig wat op te knappen hadden. Hoewel het huis niet superoud is, had het wel nog heel veel spotjes, zonder ledverlichting, door het hele huis. We besloten alle spotjes te vervangen met LED spotjes.

ledverlichting keuken

Ledlampen zijn beter te recyclen

Op de website van energieleverancier Vattenfall lees ik dat van de meeste ledlampen 75% van de onderdelen recyclebaar is. Kapotte lampen kun je inleveren voor recycling. De grondstoffen worden hergebruikt. Daarnaast zorg je er via recycling voor dat giftige stoffen niet zomaar vrijkomen.

Ledlampen zijn minder brandgevaarlijk

Ik herinner mij nog in mijn studententijd dat ik een boek zat te lezen in bed en ineens een enorme rooklucht rook. Naast mijn hoofd was mijn kussen aan het smeulen. Mijn nachtlampje had een zwart gat gebrand in mijn kussensloop en was aan het kussen begonnen. Herinner jij het je ook dat je nachtlampje heel heet kon worden? Ledlampen worden niet warm, daarmee voorkom je dergelijke incidenten. De kans op brand is bij zo’n lampje simpelweg veel groter. Als ik niet thuis was geweest en mijn nachtlampje had inderdaad aan gestaan en zo dicht op het kussen, dan was het anders afgelopen.

Heb jij de keuze al gemaakt?

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *