Duurzaam; herbruikbare wattenschijfjes Paper & Boo
Duurzaam zijn ze zeker. Herbruikbare wattenschijfjes, ik ging ze uitproberen. Want het moet natuurlijk wel werken en niet dat je deze dan vervolgens na één keer gebruiken weg moet gooien. Hierbij mijn ervaringen met herbuikbare wattenschijfjes.
De plastic soep, op moment niet het item dat de meeste prioriteit krijgt in het nieuws, door het Coronavirus, echter onverminderd belangrijk. Wellicht heb je op moment wel meer tijd om na te denken over je plastic waste. Ik maakte kennis met het merk Paper & Boo dat probeert het gebruik van plastic wegwerp producten en verpakkingsmaterialen te reduceren.
Wasbare wattenschijfjes
Nou, vertel… zul je denken. Zit het in de categorie wasbare luiers? Hoewel het antwoord ja is, is de overstap wellicht wat minder groot. Aangezien bij wasbare luiers je praat over poep en plas en bij wattenschijfjes gaat het slechts om make-up. Dus de overstap op herbruikbare wattenschijfjes lijkt mij kleiner.
De wattenschijfjes zijn eigenlijk heel simpel qua vorm (rond en een diameter van 7 cm) en uiterlijk (wit en stof) Het zijn rondjes gemaakt van een heel zachte stof.
Er zit tevens een waszakje bij de verpakking. Deze heb ik vast geknoopt aan onze radiator in de badkamer, zo kan ik er makkelijk bij. Als de schijfjes gebruikt zijn, dan doe ik ze in het zakje. En één keer per week gaan ze in de wasmachine op 40 graden. Gewoon met mijn andere was.
Werken herbruikbare wattenschijfjes wel echt?
Dat is natuurlijk de grote vraag. Want, als dat niet het geval is, dan is het allemaal leuk en aardig, maar dan moeten we toch weer terug naar de wegwerp wattenschijfjes of een ouderwetse washand met water en zeep?
Nou kan ik je vertellen dat het zeker werkt. Alleen mijn zwarte mascara in het herbruikbare wattenschijfje kan ik het beste wel eerst heel goed uitspoelen onder de hete kraan voordat ik het ga wassen. Vooral als je het niet direct na gebruik in de wasmachine wilt doen. Je wilt wachten tot je waszakje een beetje vol is, voor je het wast. Dat is iets meer werk, omdat je normaal je wattenschijfje meteen in de prullenbak gooide. Maar, het is ook weer niet heel veel werk. Even uitspoelen, dus.
Ik heb het waszakje aan de radiator in onze badkamer geknoopt, hierdoor droogt het wattenschijfje ook al na het uitspoelen met water. Vervolgens gaat hij in de wasmachine mee op 40 graden.
Deze blog zal ik nog bijwerken als ik een paar weken verder ben. Dan kan ik zien hoe de wattenschijfjes er tegen die tijd uitzien en dus hoe vaak je ongeveer weer nieuwe moet kopen.
Wat is er duurzaam aan?
Oké, volgens de informatie van Paper & Boo gebruiken we zo’n 1500 wattenschijfjes per jaar. Als je dus overstapt op herbruikbare wattenschijfjes bespaar je afval (en geld). Je bespaart grondstoffen en water dat gebruikt wordt bij het telen van katoen. Maar die wattenschijfjes die jij normaal koopt bij de drogist, die zitten in plastic zakjes. Dus ook die heb je niet meer nodig.
Rekensommetje
Ik begin hier even te zeggen dat je niet per se geld wilt besparen, maar vooral ook het milieu. Daarbij wil je daar het liefste niet heel veel meer voor betalen, omdat je daar wellicht de financiële middelen niet voor hebt. Maar ik reken het even voor je uit, wat hierboven staat.
Een zakje met 16 herbruikbare wattenschijfjes van Paper & Boo kost 15 euro (inclusief waszakje). Daar kan je normaal bijna 15 zakken watjes van kopen, met 100 stuks erin. Als je voor een b-merk gaat met goedkope watjes of een aanbieding, anders neemt het bedrag al gauw toe richting het dubbele.
Wegwerpwattenschijfjes nemen we, voor het gemak, dus ongeveer 100 stuks voor ongeveer 1 euro. Dus 1500 wegwerp wattenschijfjes, waar je er 2 a 3 per dag van gebruikt. Laten we rekenen met dus 3 per dag. Dat is 500 dagen.
Dat is bijna 1,5 jaar dat je met je wasbare wattenschijfjes wilt doen. Benieuwd of dat lukt. Ik vind het in elk geval zeker de moeite waard om het te proberen en tot dusver werkt het heel goed!
Soms moet je ook investeren. Het is een soort van bijdrage aan het goede doel als je vaker nieuwe wasbare wattenschijfje wilt kopen!
Het materiaal
De verpakking is 100% biologisch afbreekbaar. Het kartonnen doosje is gemaakt van gerecycled karton. De make-up pads zijn gemaakt van katoen en bamboevezel. De waszak is gemaakt van katoen.
Wassen op 40 tot 50 graden. Het liefst geen wasverzachter gebruiken, niet strijken en niet in de droger.
Over PAPER & BOO
PAPER & BOO is opgericht door een gemotiveerde groep mensen die willen helpen de wereld een stukje mooier te maken. Onder het motto ‘verbeter de wereld, begin bij jezelf’ zijn wij met deze webshop gestart. Ons doel is om het gebruik van (wegwerp) plastic te reduceren. De naam PAPER & BOO staat voor ‘paper and bamboo’. Papier en bamboe zijn duurzame alternatieven voor plastic producten en verpakkingsmaterialen.
Wij willen je laten zien dat een duurzame lifestyle helemaal niet moeilijk, duur of ingewikkeld hoeft te zijn. Een kleine stap, zoals het gebruik van een bamboe tandenborstel, kan al groot effect hebben! Samen komen we in actie voor ons milieu en helpen we de “plastic soep” te verminderen. Doe je mee?
Goed voor het milieu, duurzaam, beter voor je haar, ruime keuze en ze ruiken ook nog eens zalig!
Kopen in de webshop van Paper & Boo
De wattenschijfjes kosten € 14,95 per 16 stuks, dat zijn 12 zachte pads en 4 scrubpads. Inclusief een wasnetje.
✓ Set van 12 zachte pads, 4 scrub pads en een waszakje
✓ 100% biologisch afbreekbare verpakking
✓ Gemaakt van duurzame bamboevezels en katoen
✓ Wasbaar
✓ Volledig plasticvrij
Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking, daar ben ik dankbaar voor. Sinds deze samenwerking heb ik nooit meer wegwerp wattenschijfjes gekocht en ben ik steeds meer duurzame producten gaan kopen. Het was een eye opener en een goede start naar een volledig duurzame badkamer!