4 manieren om je te beschermen tegen hedendaagse oplichters

Vroeger moesten dieven heel dicht bij je komen om te kunnen pakken wat van jou is. Tegenwoordig wordt het echter steeds gemakkelijker om van iemand te stelen zonder zelfs maar in zijn buurt te zijn. Digitale fraude is iets waar iedereen het slachtoffer van kan worden, vooral als je niet de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om fraudeurs tegen te houden. In dit artikel delen we 4 eenvoudige manieren om jezelf te beschermen tegen fraude.

1. Koop een RFID-wallet

De meeste mensen gebruiken nog steeds hun traditionele lederen opvouwbare portefeuille of handtas om al hun belangrijke bankbiljetten, betaalpassen en creditcards in op te bergen. Zelfs je identificatie of al je klantenkaarten zitten daar waarschijnlijk ergens in verstopt. Het gevaar hierbij is dat skimmers in dit soort portefeuilles al je privégegevens gemakkelijk van een veilige afstand kunnen lezen. Je zult niet eens merken dat ze al je persoonlijke gegevens verzamelen of zelfs je bankrekening leeg halen door gewoon langs te lopen met hun speciale apparaten. Het voelt misschien alsof je geen kans maakt tegen deze ‘spookdieven’, maar er is een heel eenvoudige oplossing. Als je je huidige portefeuille vervangt door een RFID-portefeuille (of kaartbeschermer) kunnen deze skimming apparaten uw kaarten niet meer lezen. Kaartbeschermers zijn er in veel verschillende stijlen, van een eenvoudige card holder tot een minimalistische slim wallet of uitgebreidere slide wallet met veel vakjes om je kaarten in op te bergen. 

2. Deel geen vertrouwelijke informatie via e-mail

Kijk uit voor e-mails waarin je wordt gevraagd persoonlijke of gevoelige informatie te delen. Controleer altijd dubbel of je met een vertrouwd persoon communiceert en wees niet bang om je bank of andere bedrijven te bellen om te controleren of deze e-mail nou echt is of niet. Klik ook niet zomaar op een link die afkomstig is van een afzender die je niet herkent. Als je je privégegevens deelt, kun je in de val lopen van online oplichters. Dit fenomeen heet phishing en is een van de grootste internetfraude problemen van dit moment. Pas ook op voor onverwachte of verdachte sms’jes of telefoontjes.

3. Versnipper je oude persoonlijke documenten

Gooi nooit zomaar je bankafschriften of andere documenten met gevoelige informatie weg. Bewaar ze veilig in een map of in een kluis tot je ze nodig hebt om bijvoorbeeld je belastingen te doen. Ben je er helemaal klaar mee? Versnipper ze dan. Zo kan niemand je stuk papier uit de prullenbak oprapen en er persoonlijke informatie uit halen. 

4. Wees je bewust van oplichting gesprekken

telefoon en laptop

Je bent waarschijnlijk minstens één keer in je leven gebeld door een willekeurig nummer, om vervolgens te horen te krijgen dat je bankrekening over 1 uur wordt afgesloten als je niet NU iets doet of dat je laptop wordt gehackt als je de verdachte stappen van de beller niet volgt. Deze spam telefoontjes zijn niet alleen vervelend, maar brengen ook veel persoonlijke schade toe zodra iemand erin trapt. Herken je het nummer ID niet? Neem dan niet op. Als het belangrijk is, laten ze een boodschap achter. En heb je opgenomen maar besef je dat het een oplichter is? Wees niet bang om gewoon op te hangen. Je kunt zelfs je bank of andere instellingen informeren om hen te laten weten welk nummer mensen probeert op te lichten onder hun bedrijfsnaam.

Hopelijk heb je nu alle informatie die je nodig hebt om bewuster en beter beschermd te zijn tegen oplichters. Stay safe!

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *