De Nationale Voorleesdagen 2021

Van 20 t/m 30 januari 2021 vinden De Nationale Voorleesdagen 2021 plaats. Ze worden op woensdag 20 januari 2021 ingeluid met het jaarlijkse Nationale Voorleesontbijt. Juist nu we allemaal thuis zijn is lezen thuis extra belangrijk. Het is een fijn moment samen met je (klein)kind. Voorlezen heeft een positief effect op de woordenschat, spelling en tekstbegrip. Daar hebben kinderen de rest van hun leven profijt van.

nationale voorleesdagen 2021

Wat zijn de Nationale Voorleesdagen?

De Nationale Voorleesdagen bestaan sinds 2004. Het is een project van Stichting Lezen, geroganiseerd door de Stichting CPNB en vindt in 2021 alweer voor de 18e keer plaats. De voorleesdagen hebben als doel om kinderen meer te laten lezen. In de vorm van voorlezen (kinderen 0 tot 6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of die net zelf aan het leren lezen zijn.

Wat is het prentenboek van het jaar 2021?

coco kan het prentenboek 2021

Elke jaar wordt er een prentenboek verkozen tot prentenboek van het jaar. Het prentenboek van het jaar 2021 is Coco kan het! Van uitgeverij Gottmer. Het boek is geschreven en geillustreerd door Loes Riphagen. In het boek Coca kan het! lees je het verhaal van het kleine vogeltje Coco dat niet durft te vliegen. Een verhaal dat voor iedereen herkenbaar is, we hebben allemaal wel iets waarvan we denken dat we het niet kunnen, toch? Gelukkig vliegt de kleine Coco aan het eind van het boek zo zijn nestje uit, zelfs naar het hoogste topje van de boom. Oké, hij maakt ook nog een ongelukje, maar hey, vallen we niet allemaal eerst een paar keer van onze fiets, voordat we het leren.

Het boek Coco kan het is voor € 5,25 te koop in boekhandels tijdens de Nationale Voorleesdagen. Bekijk ook www.nationalevoorleesdagen.nl.

De prentenboeken top 10 2021

Elk jaar verschijnt er ook prentenboekentop 10. In 2021 ziet het lijstje met de top 10 prentenboeken er als volgt uit:

  • Coco kan het! geschreven en geïllustreerd door Loes Riphagen
  • De jongen de walvis geschreven en geïllustreerd door Linde Faas
  • Dit is uil geschreven door Libby Walden en geïllustreerd door Jacqui Lee en vertaald door ellen Hosmar
  • Eén voor jou, twee voor mij geschreven en geïllustreerd door Jorg Muhle, vertaald door J.H. Gever
  • Kom je mee? geschreven door Sjoer Kuyper en geïllustreerd door Groozus
  • Mijn handen dansen & mondje is een rondje geschreven door Riet Wille en geïllustreerd door Ingrid Godon
  • Naar de wolven geschreven door Anna Woltz en geïllustreerd door Dieter en Ingrid Schubert
  • Op weg geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers
  • Petra geschreven en geïllustreerd door Marianna Coppo vertaald door Denise Bos
  • Wat rijmt er op stoep geschreven en geïllustreerd door Harmen van Straaten

ikleesthuis

Het collectieve boekenvak probeert iedereen die thuiszit een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd. Deze speciale leesbevorderende campagne rond het ‘thuislezen’ is er op gericht zoveel mogelijk (potentiële) lezers aan een mooie (voorlees)ervaring met een boek te helpen, juist nu het sociale leven stil is komen te liggen en zoveel mensen noodgedwongen aan huis gekluisterd zijn met hun kinderen. Voorlezen zorgt ook in deze onwerkelijke tijd voor een fijn en intiem moment tussen ouder en kind en stimuleert tevens de taalvaardigheid. De campagne sluit daarmee ook aan op de hashtag #ikleesthuis, door schrijfster en Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel in het leven geroepen, die op sociale media veel wordt gebruikt om leestips met elkaar te delen.

Bekijk ook: De Nationale Voorleesdagen 2020
De Nationale Voorleesdagen 2019

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *