Een veranda in je tuin

De winterperiode is een mooie tijd om plannen te maken voor je tuin. Afgelopen zomer hebben we weken lang prachtig weer gehad. Waarschijnlijk heb je ook veel tijd door kunnen brengen in je achtertuin. Vaak zijn er dan wel wat dingen die je zou willen veranderen of toevoegen aan je tuin. Op dat moment is het niet ideaal om je tuin op de schop te gooien. Want, je wil toch kunnen genieten van je achtertuin en niet in een bouwproject zitten. Daar is toch het najaar de uitgelezen tijd voor.

Waarom een veranda in je tuin?

achtertuin project

Afgelopen zomer was het erg warm, weken achter elkaar. Ik kan mij zo voorstellen dat een overweging om een zwembad in je tuin aan te leggen helemaal geen gek idee is. Sowieso met jonge kinderen kun je enorm genieten van een metal frame pool. Een zwembad dat stevig genoeg is en jaren mee kan gaan. Ik verwacht namelijk dat we nog heel veel zomers zullen krijgen. Een veranda vind ik net zo’n goed plan. Een veranda is heel simpel gezegd: een terrasoverkapping, of ook wel een afdak in je tuin waaronder je beschut kan zitten. Droog voor een kleine zomerse regenbui, maar vooral ook beschut uit de zon. Dat laatste is wel nodig bij die felle zon en hoge temperaturen. Ik vind het heerlijk om ’s avonds buiten te eten, maar met een tuin op het zuidwesten kan dat best wel warm zijn. Momenteel zijn wij plannen aan het maken voor onze tuin. Er moet sowieso een nieuw terras komen, maar wellicht ook wel een veranda, of misschien toch een serre. Bij mijn speurtocht naar mooie aanbouwen kwam ik ook uit op een veranda van ForaVida. Op hun site vind je diverse veranda’s: Een gevelveranda, dit is een veranda waarbij een deel van de muur een hoog dak omsluit. Een pergola veranda, dit is een veranda die schaduw in huis biedt en zo behalve koelte ook sfeer creert. En een transparante veranda, een strakke veranda zonder veel franjes en versieringen.

Is er een vergunning nodig voor een veranda?

Ik heb er nooit zo over nagedacht, maar hoorde een tijdje terug dat als je veranda groter is dan een bepaald formaat je een vergunning nodig hebt. Op de website van Foravida geven ze hierover de volgende uitleg.
Als je veranda groter is dan 30 vierkante meter, als de veranda meer dan 50% van het tuinoppervlakte pakt en als het als hoofdwoning wordt gebruikt, dan heb je meldingsplicht (voor de aanbouw). Per gemeente kunnen regels over vergunningen echter wisselen, daarom kan je dit opzoeken op de website van jouw gemeente.

De prijs voor een veranda is afhankelijk van een heleboel omstandigheden. Zoals het materiaal en het formaat. Als je een beetje handig bent kun je de veranda zelf opbouwen, dat scheelt altijd geld.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *