Gastblog door Kim: Kersttraditie

Kim van Smeerdijk schrijft regelmatig een gastblog op What’s on mama’s mind. Deze keer over hun (ontbrekende) kersttraditie.

What's on mama's mind kerstlichtjesFeestdagen tradities

December, de feestmaand. Pepernoten vanaf half september en de kerst volgt direct.

Sinterklaas is bij ons al jaren niet meer gevierd en kerst vind ik een moeilijk gevalletje. 12 jaar lang was de werkdruk zo hoog dat ik te moe was om het te vieren. Niks aan vond ik het, al dat gedoe en gevreet. Ik was de kerstgedachte een beetje kwijt. Gelukkig is daar de afgelopen 3 jaar verandering in gekomen, doordat ik nu minder werk en makkelijker vrij kan nemen. Mede doordat we nu natuurlijk een kleine meid erbij hebben lopen proberen we het nu wel te vieren, als manlief niet hoeft te werken. Want hoe ik erover denk telt niet meer. Ik wil haar een mooie kerst geven met mooie tradities, die ze als ze groter is zelf door kan zetten. Al moet ik zeggen dat ik het best moeilijk vind om een traditie te beginnen. Doen we het op z’n Nederlands, Engels of maken we onze eigen draai eraan. Maar ja, dan heb je kans dat ze tegen oma uit Engeland gaat zeggen dat ze het niet goed viert.

De schoonfamilie is namelijk Engels en die vieren kerst heel uitgebreid met nadruk op heel. Ik ken niemand anders die het zo uitgebreid viert als zij. We vieren het of hier of zoals vorig jaar daar. De Engelse traditie begint met ‘s ochtends vroeg cadeaus uitpakken om daarna te ontbijten. Aangezien wij afgelopen jaren zo verschrikkelijk veel cadeaus hadden werd het meer lunch. We besloten voortaan hetWhat's on mama's mind kerstboom ontbijt maar van te voren te doen. Rond 15:00 uur is het tea time oftewel diner. Je tafelt de hele middag om ‘s avonds uit te buiken op de bank, bij de openhaard waar stockings aan hangen. In die stockings zit een berg chocolade waar je een jaar mee doet. Stockings zijn eigenlijk een variatie op onze schoen zetten met Sinterklaas. Je hangt je stocking op kerstavond op, om er de volgende dag snaai in te vinden.

Dit jaar zijn we thuis zonder familie. Eerste kerstdag moet papa namelijk werken. Ik heb even getwijfeld om een boom neer te zetten. Ze loopt net en zag haar al in de boom hangen. Maar een kerst zonder boom is geen kerst. Hij staat op een verhoging zodat de ballen gespaard blijven. Het opzetten van die boom is een kriem. Dat doe ik het liefst alleen aangezien er anders alleen maar ruzie ontstaat door boom ergernis. Want, je moet hem allereerst recht zien te krijgen, daar heb ik wel extra handjes voor nodig hoor. En die lampjes, verschrikkelijk. Ik hou van veel en vol. Lampjes draai ik om de takken en stop er dan zo 3 snoeren van 100 lampjes in.

Deze keer begon het al fout. Ik had nu geen goede poot waar hij ingezet moest worden en zag hem nadat alle ballen er in zaten langzaam naar voren kantelen. Na de ballen er weer uit gehaald te hebben, de boom recht gezet en de ballen erin gedaan te hebben, denk ik het gefikst te hebben. Maar niets is meer waar. We hebben de boom voor de zekerheid maar aan de trap vast gemaakt met een lint. Gelukkig maar want hij begon alweer te kantelen. De volgende dag heeft oma ons uit de brand geholpen en een nieuwe poot gekocht. Wat een makkelijk ding. Met een voetpomp zet je hem vast, niks meer aandraaien gewoon een paar keer trappen en klaar is kees. Dit jaar is hij helemaal wit en niet het standaard rood-wit, al mis ik nu wel de leuke kerstmanballen. Die doen we volgend jaar toch maar weer.

What's on mama's mind foto kim van smeerdijkIk ben heel erg met cadeautjes, als ze onder de boom liggen staat dat zo gezellig maar mijn cadeautje brand om open gemaakt te worden. Dit jaar zijn het er niet zoveel aangezien we het maar met z’n drietjes vieren.

En mijn cadeau? Die ligt er niet, die is verstopt. Ik ga namelijk net zo lang voelen tot ik weet wat ik krijg en dan is het niet meer leuk. Weg verrassing. Onze kersttraditie moet ik nog even verzinnen, al gaan we morgen wel een foute kerstfoto maken. Wie weet voor herhaling vatbaar. Heb jij een leuke traditie?Kim van Smeerdijk schrijft met regelmaat gastblogs op What’s on mama’s mind. Kim is eigenaresse van webshop Van Smeerdijk. Ze maakt t-shirts voor jong en oud met een eigen tekst, maar ook tassen, huisdecoratie en kaarten kunnen met een persoonlijke boodschap gemaakt worden. Je kunt haar ook volgen op Instagram en Facebook.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

3 gedachten over “Gastblog door Kim: Kersttraditie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *