Gastblog Kim: naar de peuterschool

Gastblogger Kim neemt ons mee in het leven van haar peutertje Nikita. Vandaag vertelt ze over de peuterschool.

Naar de Peuterspeelzaal

Aangezien onze kleine meid alweer 2 jaar is, werd het tijd om te kijken naar peuterspeelzalen.

Misschien zijn we er al wat laat mee zelfs, geen idee of er wachtlijsten zijn. Ik heb er nooit zo stil bij gestaan. Ik wil helemaal niet dat ze buitenshuis zonder mama bij wildvreemden leuke dingen doet. Wat als ze valt? Of erger… Maar de tijd is aangekomen om haar al wat los te laten. Geen oma oppas momentjes maar de grote “boze” peuterschool.

Gastblog peuterschool

Maar wat ga je dan uitkiezen. Gaan we voor kleinschalig of juist een grotere maatschappij? Horizontaal of verticaal onderwijs en wat voor methode gebruiken ze : Gordon of Piramide?

Piramide onderwijsmethode

Piramide is vooral aan de hand van thema’s activiteiten aanbieden, de ontwikkeling stimuleren en de woordenschat uitbreiden.

De Gordon-methode

De Gordonmethode is een opvoedingsmethode waarin je luistert naar je kind en met je kind communiceert op basis van respect.

Horizontaal houdt in: kinderen in de leeftijd van 0 tot 2 jaar bij elkaar en kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar bij elkaar. Sommige kinderdagverblijven hebbe een  babygroep (0 tot 1,5 jaar), dreumesgroep (1,5 tot 2,5 jaar) en peutergroep (2-4 jaar).

Verticaal houdt in: Kinderen van 0 tot 4 jaar bij elkaar. Kleintjes leren van de groten en groten helpen de kleintjes, en ons.

Gastblog peuterschool kim

Waar kijk je naar bij de peuterspeelzaal?

Het is bij mij vooral het gevoel dat goed moet zijn. En natuurlijk niet te ver van huis. Ook voor oma niet die haar misschien soms op moet halen.

Het gevoel bij een locatie en de mensen is belangrijk. Verder kun je kijken en informeren naar groepsgrootte, groepssamenstelling (verticaal of horizontaal), vaste gezichten, pedagogische visie, aansluiting op evt. basisschool, hygiëne, ruimte/ buitenruimte. Je kunt ook kijken of ze Facebook hebben en hoe ze zich daarop representeren.

Een hele hoop om over na te denken. Raar gaat het zeker zijn zo zonder kind alleen thuis te zijn.

Wordt vervolgd.

 

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *