Hoe werkt een continurooster

Steeds meer kinderen hebben op school een continurooster. Ze gaan dus niet meer naar huis tussen de middag om te lunchen, maar eten op school. Hoewel school er de komende weken niet in zit, zullen er toch na het virus weer kinderen zijn die voor het eerst naar schoolgaan. In deze blog vertel ik je hoe een continurooster werkt.

rugzak op en naar school

Schooltijden continurooster

Een continurooster, betekent een schooldag zonder tussen de middag naar huis gaan. De kinderen blijven bij een continurooster tijdens de lunchpauze op school. Bij een traditioneel onderwijsrooster gaan kinderen een uur naar huis (vaak tussen 12:00 en 13:00 uur) om met hun vader en/of moeder een boterham te eten. De kinderen van wie hun ouders allebei overdag werken kunnen overblijven op school. Zij gaan vaak naar een aparte ruimte, zoals de BSO en eten daar hun brood.

Veelal valt het continurooster samen met een 5-gelijke-dagen-rooster. Kinderen gaan dan 5 dagen naar school met elke dag dezelfde lestijden. Ze gaan dan van 8:30 tot 14:00 uur naar school. Hebben lunch op school. En hebben gedurende het jaar een aantal studiedagen. Veelal zijn ze op de vrijdag voor een vakantie om 12:00 uur uit.

Voordelen van continurooster

  • overzichtelijk voor kinderen, elke dag zelfde ritme
  • ouders kunnen makkelijker werken onder schooltijden
  • overblijven is vaak vrij prijzig, bespaart dus geld
  • meer tijd om te eten, als ze naar huis moeten gaat veel tijd in het reizen en spullen pakken zitten
  • er hoeft alleen gebracht en gehaald te worden op een dag
  • meer tijd voor sporten na schooltijd

Lunch op school

Mepal lunchset

Dat kinderen op school lunchen, betekent een goed gevulde rugzak mee naar school en extra boterhamsmeerwerk ‘s morgens. Voor de jongste kinderen kan ik mij voorstellen dat ouder het brood smeren, maar kinderen vanaf 7 of 8 jaar kunnen zeker wel zelf hun brood smeren voor school. Zorg dat je op tijd op staat, zodat de voorbereiding in alle rust kan ‘s morgens. Of, als je geen ochtend mens bent, smeer ‘s avonds de boterhammen vast en zet de gevulde broodtrommels in de koelkast klaar. Dat voorkomt een hoop ochtendstress in de keuken.

Wat neem je mee naar school?

Kinderen hebben op school een fruitmoment, waarbij ze fruit eten en wat drinken en het lunch moment waarbij ze brood eten en wat drinken. Je neemt dus mee:

  • 1 stuk fruit gesneden of heel
  • 1 broodtrommel met brood en misschien een stuk komkommer of tomaatjes
  • 2 bekers met water of melk. Een pakje melk kan ook (maar is minder milieuvriendelijk). Houd er in de zomer rekening mee dat een tas niet in de koelkast gaat en melk vaak bederfelijk is.
eten lunch op school

Wat zit er in de broodtrommel?

Mijn kleuters hebben een broodtrommel en drinkbeker van Mepal, die zijn erg stevig en fijn. Mijn jongste van 4 jaar eet 2 boterhammen en een krentenbolletje of cracker of plakje peperkoek. Mijn kleuter van 6 jaar eet 3 boterhammen en een krentenbolletje of een cracker of plakje peperkoek.

Meer blogs

Wat vertel je jonge kinderen over het Coronavirus?
Knutselen voor Pasen
Gratis printservice voor jouw printjes
Bananenpannenkoeken maken
Plannen voor kleuters en peuters

StudieboekenStudieboeken

Bericht auteur: mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *