Rolstoel in dierentuin of pretpark

Ik krijg weleens berichtjes of je ook met een rolstoel in dierentuin of pretpark overal kan komen. Nu heb ik zelf geen ervaring daarmee, maar ben ik wel op de mogelijkheden voor rolstoelgebruikers gaan letten. Ook heb ik jaren een kinderwagen vooruit geduwd bij onze uitstapjes. Met een kinderwagen merk je ook wel dat het soms manoeuvreren is in het dagelijks leven. Hoe vaak merk je wel niet dat er op een stoep een fiets staat, waardoor je over de weg moet om er voorbij te kunnen.

Je merkt dan al wel hoe lastig het is als je afhankelijk bent van die brede stoep. Wanneer je in een rolstoel zit is dat op heel veel plekken daarom ook niet makkelijk rijden. Hetzelfde geldt voor een scootmobiel of rollator, het heeft allemaal een rechte ondergrond nodig en vaak wat meer ruimte. Ook oma’s met een lichtgewicht rollator willen wel met hun kleinkinderen mee naar dierentuin. Gaat dat allemaal?

Dierenpark Amersfoort

Rolstoel in dierentuin of pretpark

Ik ben geen expert op het gebied van rolstoelgebruik in dierentuin, pretparken en musea, maar ben er wel wat over gaan uitzoeken. Mijn eigen ervaring is dat de meeste dierentuinen en attractieparken heel goed informatie op hun websites hebben staan over het gebruik van rolstoelen, maar ook kinderwagens, buggy’s, bolderkarren en loopfietsjes. Dat is dan ook het belangrijkste advies. Raadpleeg altijd vooraf de website. Sowieso kun je op moment geen uitstapje maken, zonder van te voren reserveren. Aangezien je dit sowieso via de website doet, kan je de informatie snel terugvinden.

Veel uitstapjes zijn deels rolstoelvriendelijk. Het is soms zo dat er wel een aantal routes minder toegankelijk zijn. Daarom worden ze gekenmerkt als ‘deels rolstoeltoegankelijk’.

Soms wordt geadviseerd, wanneer mogelijk, een elektrische rolstoel te gebruiken, omdat het heuvelachtig is en daardoor erg zwaar kan zijn. Ook hebben een groot aantal parken een optie voor het lenen van een rolstoel. Maar, dat zijn heel stevige metalen rolstoelen en die zijn niet voor iedereen geschikt.

De meeste dierentuinen hebben voldoende verharde en brede wegen om een bezoek aan het park net zo leuk te maken voor rolstoelgebruikers als voor mensen die hier geen gebruik van hoeven te maken. Behalve verharde wegen, zijn er bepaalde routes, waardoor er beter zicht is op de dieren. Zoals bij Zooparc Overloon, daar hebben ze een uitkijkpunt op de leeuwen, speciaal voor mensen in een rolstoel, waar je dus geen anderen voor je krijgt en goed zicht hebt op de dieren. Attractieparken hebben ook wel speciale ingangen voor rolstoel gebruikers, hierbij dien je van te voren bij het kopen van je kaartje aan te geven dat je met een rolstoel het park komt bezoeken.

Een rolstoelvriendelijke park heeft verharde en brede paden en de mogelijkheid om een lift te nemen, waar trappen zijn.

Toverland corona

Bekijk het overzicht met uitstapjes en de corona regels per park.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *