Tandenpoetsen bij peuters

Ik hield een polletje op Instagramstories, hoeveel van jullie poetsen 2x per dag de tanden van hun peuter of kleuter van 2 jaar of ouder. Dat was ongeveer 75%. Er wordt geadviseerd om 2x per dag de tanden te poetsen van jouw kind ouder dan twee jaar. Voor die tijd is één keer voldoende, maar poeh ook dat kan zelfs al lastig zijn. Ik ken bijna niemand waar het tandenpoetsen nooit een strijd was, elke ouder heeft hier wel mee te maken. De een wat langer dan de ander, mijn advies: houd vol.

Dermo care tandpasta

Tandenpoetsen van en door peuter s

De mond niet open doen, wegdraaien, weg rennen, de tandenborstel wegslaan, op de borstel bijten, schoppen, gillen… ze halen alles uit de kast, want tandenpoetsen is stom! Maar, het is zo ontzettend belangrijk, je moet er niet aan denken dat jouw kindje al gaatjes heeft. Dat hij met drie jaar al pijn in zijn mond heeft, doordat zijn gebit niet goed is. Ook al vermijd je alle zoetigheden, het poetsen is nodig. Hoe dan? Zal je denken. Nou Hoe dan hebben wij soms ook gedacht. We hebben alles geprobeerd, omkoping (als je nu poetst, dan mag je straks je speentje), werkte best aardig, vanaf een leeftijd van ongeveer twee jaar. Boos worden, hielp niet. Met zijn tweeën proberen te poetsen; de een hield de handjes vast de andere poetste, werkte ook, maar was niet echt leuk. Zelf laten doen, gaat maar amper, hoe jonger, hoe minder goed er werd gepoetst.

Een paar tandenpoetstips die ik ooit kreeg waren:

1. Maak er een spelletje van en doe net alsof hij naar de tandarts gaat. Je zet hem in de stoel en laat hem achterover leunen. Je gaat niet meteen poetsen, maar je gaat tandjes tellen. Dit doe je hard op door af en toe de tandjes aan te raken. Wie weet laat hij of zij het uiteindelijk toe dat je zelfs mag poetsen.
2. Koop een extra mooie tandenborstel. Bij een baby helpt dat niet, maar een peuter of kleuter is al wat gevoeliger voor plaatjes en kan een Paw Patrol of Shimmer & Shine tandenborstel mogelijk wel extra waarderen. Hier hielp een Cars elektrische tandenborstel ook eventjes.
3. Geef nooit op! Als je kindje eenmaal weet dat hij er mee wegkomt, door te gillen, slaan, schoppen etc. Dan blijft hij dat doen, probeer echt door te zetten. Heb je 1 tandje kunnen poetsen? Juich en vier het, houd daarna ook op, volgende dag weer een kans op meer. Langzaam aan komt het hopelijk goed. Het is echt een strijd die een lange tijd kan duren, misschien wel maanden, maar het zal je verbazen ineens is het geen strijd meer. Houd vol!!

Vanaf een leeftijd van ongeveer 2 jaar hebben onze beide kinderen weinig bezwaar nog gemaakt bij het tandenpoetsen.

Dermo care tandpasta

Dermo Care tandpasta en tandenborstel

Wij mochten een tandenborstel en tandpasta’s uitproberen. Ook dit draagt absoluut bij, bij een positieve tandenpoetservaring. Ik vind het zelf een nadeel dat veel van de kindertandpasta’s erg zoet smaken, dat vind ik niet nodig. Ik snap wel weer dat dat mede is om de kinderen te laten poetsen. Ook de Dental Care tandpasta is vrij zoet. Maar dat en het feit dat de opdruk zo vrolijk en kleurrijk is, maakt dat de kinderen graag tanden willen poetsen met deze tandpasta. Mijn zoontje en dochtertje hebben allebei hun eigen tandpasta. Die pakken ze zelf, doen ze zelf op hun tandenborstel (onder mijn toeziend oog, haha, want anders gaat de tandpasta er in één keer helemaal op). Ik laat ze poetsen, maar ik poets hun tanden altijd nog na.

We hebben ook een zandlopertje, maar die gebruiken we nog zelden. Het tandenpoetsen is hier totaal geen drama meer en dat is superfijn.

Paw Patrol of Shimmer & Shine peutertandpasta kost € 1,99
De Paw Patrol tandenborstel van Dermo Care kost ook € 1,99.

 

 

 

Please follow and like us:
Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Dermo care tandenborstel en tandpasta
Beoordeling
51star1star1star1star1star

Post Author: mamasmind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *