Thule Chariot Lite 2 fietskar bevestigen

Het zonnetje scheen dit weekend, dus wij trokken eropuit op de fiets, met onze nieuwste aanwinst: de Thule Chariot Lite 2 fietskar. De komende tijd neem ik jullie graag mee bij onze uitstapjes op de fiets, met de kinderen in de fietskar. Allebei, want het dit is een fietskar voor twee kinderen tot een maximaal gezamenlijk gewicht van 45 kg. In deze blog vertel ik je wat over de fietskar, de keuze voor deze kar en hoe we hem aan de fiets hebben bevestigd. Bekijk hem ook eens bij je lokale fietsenmaker.

Thule fietskar chariot lite 2

Thule Chariot Lite 2

De lichtgewicht trailer, jogger en wandelwagen is ontworpen voor dagelijkse activiteiten. De fietskar heeft 4 wielen; twee grote wielen en twee kleinere wielen. Als je de fietskar aan de fiets bevestigd hebt, dan klap je de kleine wieltjes in. Als je hem wilt gebruiken als wandelwagen dan rijdt hij op alle vier de wielen. De basisuitvoering wordt geleverd als wandel- en fietskit, maar je kunt er ook een joggingkit bij kopen, dan kun je er ook mee hardlopen (je plaatst er dan nog een groot wiel voor) of een ski-kit. Jazeker, om te skiën.

Wat is een goede fietskar?

Een goede fietskar is een kar die stevig achter de fiets hangt en waar rekening is gehouden met de veiligheid van jouw kind(eren). Wij vinden de Thule Chariot Lite 2 een zeer goede en degelijke fietskar.

Waarom de Thule Chariot Lite 2?

De Thule Chariot multisportieve kinderwagen is er in verschillende modellen en kleuren, geschikt voor 1 of 2 kinderen. De trailors zijn  stijlvol, veilig en heel veelzijdig, want je kunt ermee fietsen, wandelen, joggen of skiën.

Chariot betekent “kar”. We wilden er in elk geval een voor twee kinderen.  De “2” staat dan ook niet voor een tweede versie of een 2.0 uitvoering, maar simpelweg voor “twee kinderen”. Je kunt er dus twee kinderen naast elkaar in plaatsen.
Lite staat voor licht. Het is een lichtgewicht fietskar, ideaal, want hij weegt slecht 12,5 kg. Hij heel compact, want hij is volledig opvouwbaar en zo kun je hem dus makkelijk meenemen in de auto op vakantie of zonder moeite opbergen in je schuur, zolder of garage. De lite heeft als eigenschap dat hij makkelijk om te bouwen is van fietskar naar joggingkar (VersaWing systeem), dat is wel handig. Niet dat je een half uur aan het prutsen bent, voordat je eindelijk op pad kan. Deze omschrijvingen klinken als een geschikte keuze voor ons.

Fietskar bevestigen

Eigenschappen

 • 4 activiteiten – ontworpen om uit te blinken tijdens het fietsen, joggen, wandelen en skiën
 • Compact opvouwbaar – maakt het makkelijk om de trailer met u mee te nemen
 • Thule VersaWing-systeem – zorgt onafhankelijk van de gebruikte kit voor een snelle en makkelijke ombouw tussen activiteiten
 • Ophanging – voor een comfortabele rit voor ouder en kind
 • Thule Click n’ Store – handige opbergruimte in de trailer voor wandel-, jogging- en fietskit bij het wisselen van activiteit
 • Inclusief fiets- en wandelkit

Twee kinderen in de fietskar

We wilden een fietskar voor twee kinderen, aangezien we graag met onze kinderen een stuk gaan fietsen of bijvoorbeeld even naar de stad gaan. We wonen niet heel ver van het centrum, maar het is wel net te ver nog voor mijn zoontje van 4 jaar om zelf te fietsen. Daarnaast passen mijn kinderen van twee en vier jaar niet allebei meer al te goed op mijn fiets. Het wordt erg zwaar om twee van die grote kinderen in je fietsstoeltjes te hebben. In de fietskar is het dan ideaal. We gaan liever niet met de auto, vooral niet als het mooi weer is, maar soms is het niet anders. Hopelijk brengt de fietskar daar vanaf nu verandering in.

Hardlopen met de fietskar

Daarnaast vind ik het leuk om te gaan hardlopen, maar nu kon ik nooit hardlopen als ik alleen met de kinderen was. Met de Thule Chariot Lite jogging kit, kun je de fietskar ombouwen tot een ideale hardlooptrailor. Doordat hij niet zo zwaar is is het helemaal geen moeite om de kinderen voort te duwen tijdens het hardlopen. Ik heb hem overigens nog niet uitgeprobeerd voor het hardlopen, dat hoop ik gauw aan jullie te kunnen vertellen, dan maak ik daar een review van.

Hoe bevestig je de Thule Chariot Lite 2 fietskar aan je fiets?

Er zijn veel verschillende fietsen, dus ook verschillende manieren om de fietskar te bevestigen. De fietskar wordt linksachter bevestigd aan de fiets. Op de site van Thule vind je de handleidingen en montage uitleg.

Thule bevestigings naaf

Er zit standaard bij de fietskar een bevestigingsnaaf, zoals op de foto hierboven. Met een ongelooflijk ingewikkelde naam: Thule Axle Mount ezHitch™ Cup with Quick Release Skewer. Het is een extra lange uitvalnaaf met Quick Release kliksysteem en askoppeling. Deze uitvalnaaf paste echter niet op fiets waaraan we de fietskar nu hebben bevestigd. De Cortina u5 herenfiets heeft niet de mogelijkheid om de bevestigingsnaaf door het wiel te plaatsen, maar daar kan je de losse askoppeling “cup” bevestigen: Thule Axle Mounth ezHitch Cup.

Thule fietskar bevestigings cup

Zie de afbeelding uit de handleiding hieronder, hoe je die erop schroeft, als je er op klikt wordt hij groter. Dat gaat redelijk eenvoudig, schroefdop er af, askoppeling erop, schroefdop er weer op.

Thule chariot lite 2 cup bevestiging
Thule Chariot Lite 2 bevestigen aan fiets


Vervolgens volg je de standaard stappen om de Thule Chariot Lite 2 te bevestigen. Aan de arm van de fietskar, die je vast maakt aan de fiets, zit een bol/kogel, die kogel gaat in de cup. Vervolgens kun je met een pinnetje en een dopje de kogel in de cup opsluiten. Zie de afbeelding hieronder, die kun je ook vergroten.

Je bevestigd ook nog met een lus de arm van de fietskar aan je fiets vast. Mocht het dus om een of andere reden gebeuren dat de kogel uit de cup zou schieten en je arm dus los zou raken, dan zit deze ook nog vast met de lus.

Thule chariot lite 2 bevestigingslus

Ditzelfde is ook bij de kar zelf het geval. Ter hoogte van de voeten van de kinderen zit de arm ook nog vast aan de kar met een lus. Het geeft in elk geval een heel veilig gevoel, je hoeft niet bang te zijn dat je heuvel af gaat en dat je ineens ingehaald wordt door de kar. Of dat wanneer je de weg oversteekt je kar nog op de kruising staat! Dat wil je toch niet meemaken!

Thule fietskar bevestiging

Zo ziet de fietskar erg goed vast aan je fiets. We gaan eens flink fietsen de komende tijd. Vandaag hebben we meerdere kilometers gereden en de kinderen vonden het geweldig. Ze zaten continu braaf naast elkaar. Ze konden goed rondkijken. Ik heb ze een paar keer gevraagd of ze het koud hadden of warm, maar ze hadden het prima. Ze zaten met een jas aan, want het was dan wel zonnig, maar nog wel fris in de wind.

Het bevestigen van de aanhangerwagen voor achter de fiets, was makkelijk aan de eerste fiets. Binnenkort gaan we hem ook aan mijn fiets vastmaken, dat is een e-bike, dus hopelijk gaat dat net zo makkelijk. Ik houd jullie op de hoogte. We hebben er in elk geval al een paar heerlijke rondes opzitten.

Thule Chariot Infant Sling

Natuurlijk is het ook ideaal om in je fietskar je baby mee te nemen. Op de fiets mogen ze nog niet, totdat ze goed rechtop kunnen zitten en sowieso niet voordat ze 9 a 10 maanden oud zijn. Het is dan te gevaarlijk om over een hobbeltje te gaan met je fiets. Het nekje en ruggetje van je baby is daar nog niet aan toe.

Voor een baby’s van 1 tot 10 maanden kun je een baby sling bevestigen in de Thule Chariot Lite 2. Gebruik de Thule Infant Sling alleen om te wandelen. De Thule Sling is er voor kinderen die niet zonder hulp rechtop kunnen zitten, minder dan 10 kg wegen en kleiner zijn dan 75 cm. Zodra hij dus wel zonder hulp rechtop kan zitten, hoeft hij dus niet in de Infant Sling.

Dit is een speciaal soort stoeltje waarin baby’s mogen hangen. Gevoerde zitting voor zijwaartse ondersteuning en maximale stabiliteit van uw baby.

Maxi-Cosi in fietskar

Ik heb begrepen dat je een Maxi-Cosi niet in deze fietskar mag bevestigen, maar ik heb ook weleens gehoord dat dat überhaupt niet meer veilig is (een maxi-cosi in een fietskar). Dat ga ik eens uitzoeken, dus ik hoop dat gauw te kunnen aanvullen in de blog.

Verkoopadvies vanaf de website Thule

De Thule Chariot Lite 2 heeft als adviesverkoopprijs: € 759
De Thule Chariot Jogging Kit 2 heeft als adviesverkoopprijs: 124,95
Losse Thule Axle Mount ezHitch Cup heeft als adviesverkooprijs: € 19,95
De Thule Chariot Infant Sling heeft als adviesverkoopprijs: € 99

Please follow and like us:
Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Fietskar Thule Chariot Lite 2
Beoordeling
51star1star1star1star1star

Post Author: mamasmind

Hi, welkom op mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van de mamablog en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook de leukste must-haves en must-do's voor moeders met jonge kinderen.

7 reacties op “Thule Chariot Lite 2 fietskar bevestigen

  Annet

  (24 mei 2018 - 21:40)

  Hallo,

  Een vraagje over de infant sling: er staat op de websites waar je ze kunt kopen dat je er alleen mee kan wandelen en niet joggen/fietsen/skeeleren etc. Is dit alleen een zin om claims te voorkomen, of is het echt onveilig met kinderen onder de 6 maanden te fietsen? Wat is jullie ervaring met het fietsen? Ik lees hierboven dat er iemand met een baby van 2 maanden heeft gefietst? Maar hoe ondersteun je dan het hoofdje, bijv als je plots moet remmen?
  Wel fijn dat het kindje meer kan liggen in het hangmatje. Wiebelt het matje niet?’

  Ik heb een Thule Chariot X2 klaar staan voor onze kleine en mijzelf ;). Met vering erin zelfs.

  Ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen.

  Groetjes Annet

   mamasmind

   (26 mei 2018 - 19:25)

   Hoi Annet, Ik had de thule nog niet met een klein baby’tje. Ik ga kijken of ik die informatie via thule voor je kan krijgen.
   Liefs Kim
   nb nog gefeliciteerd met je kleintje!

   mamasmind

   (28 mei 2018 - 14:09)

   Hoi Annet, ik heb nog contact gezocht met Thule en ze adviseren echt pas met ouder dan zes maanden te gaan fietsen: “Wij adviseren altijd om pas te fietsen, als je kleine zijn eigen hoofdje recht kan houden. Bij de een is dat bij 6 maanden, maar bij de ander pas 8 maanden. “.
   Hopelijk kun je hier wat mee. Groetjes Kim

  Marielle

  (30 maart 2018 - 06:37)

  Wij hebben deze fietskar ook gekocht om meer vrijheid te hebben. Wonen niet in centrum en hebben maar 1 auto. Onze dochter toen 2 maanden ligt in de babyslinger in een maxicosi zak en vind het fietsen erg lekker. Hij is bij ons gekoppeld aan onze elektrische fiets. Ideaal. We genieten er echt van. Omdat ze nog zo klein is is het ideaal dat je hem kan gebruiken als wandelwagen

   mamasmind

   (30 maart 2018 - 10:17)

   Hi Marielle, wat leuk om te horen en wat heerlijk dat je baby’tje van 2 maanden mee kan zo. Dat had ik achteraf ook wel willen hebben voor de kinderen met die leeftijd. Nu hebben we er overigens ook echt superveel plezier van. Dus jullie kunnen er sowieso nog jaren van genieten! veel fietsplezier! Wat is jouw ervaring met het stallen van de fiets met fietskar in bijvoorbeeld het centrum van een stad? daar ben ik wel benieuwd naar.

  Anne Dierselhuis

  (26 maart 2018 - 18:29)

  Dit klinkt heel positief. Is er ook een mogelijkheid om er een babysvhaal of maxicosi in te bevestigen? Met de zomer in aantocht en een baby onderweg lijkt dit mij een ideale oplossing om met de kids iets grotere afstanden af te leggen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *