Tips voor tandenpoetsen peuter

Help! Mijn peuter wil geen tanden poetsen

Nou, als dat jouw uitspraak is, dan ben je niet de enige. Wij dachten hier altijd dat nummer 1 lastig was met tandenpoetsen, want het was altijd strijd. Tot nummer twee kwam, die vindt het nog vervelender. Wat doe je dan? De houdgreep? Over laat je het liever en wacht je tot ze het een keer wel willen. Dat kan best weleens lang gaan duren, misschien niet zo een goed idee? Maar wat dan?

Baby moet tandenpoetsen

Wij hebben het tandenpoetsen bij beiden vroeg geintroduceerd. Zo gauw het eerste tandje doorkwam waren wij aan het poetsen geslagen. Met een babytandenborstel. Dat was met name even een poetsbeweging over het tandje en that’s it. Verder geen 2 minuten poetsen uiteraard, maar een beetje wennen aan de tandenborstel. Je hebt daar overigens ook (handige) vingertandenborstels voor. Het klinkt een beetje raar, maar die schuif je als een soort vingerhoedje over je vinger heen. Dan kan je makkelijk “om het hoekje” poetsen als je baby zijn of haar mond niet echt open wil doen.

peutertandenborstel nuby

Peutertandenborstel

Dan worden ze groter en willen ze zelf doen. Dat begint al vroeg, rond ander half jaar denk ik. Mijn peuters waren denk ik 1,5 jaar inderdaad toen ze zelf wilden gaan poetsen. Tijd voor hun eigen peutertandenborstel. Zelf tandenpoetsen: dat houdt in, meteen de peutertandpasta van hun tandenborstel zuigen en een beetje knagen op de borstels. Goed voor de omzet van de tandenborstelfabrikanten, haha. Zo kun je na een paar keer poetsen een nieuwe aanschaffen. Eerst een beetje voorpoetsen en daarna poetsen papa of mama even na. Huilen, duwen, wegdraaien, het hele arsenaal aan vermijdingstechnieken wordt uit de kast getrokken. Bij onze dochter krijgen we het zelfs amper voor elkaar. Kiezen op elkaar en mond dicht. Probeer daar een tandenborstel tussen te krijgen. Wat doe je dan? Met zijn tweeën haar in bedwang houden zodat er gepoetst wordt? Of laat je het maar voor wat het is? Maar hoe lang wacht je dan? Mijn zoontje begon bij 2,5 jaar ongeveer goed te poetsen. Ineens was het goed en liet hij het toe.

Tips zodat je kinderen beter gaan poetsen

Ik heb een paar tips zodat je het misschien iets makkelijker maakt. Wie weet helpt er een bij jullie. Bij ons heeft tip 1 geholpen voor onze dochter. Het gaat nog niet altijd goed, maar wel vaker dan voorheen.

Tip 1: Laat je peuter een sticker plakken als zij of hij goed heeft gepoetst. Leg de lat niet te hoog, bijvoorbeeld in het begin alleen al een paar poetsbewegingen belonen helpt. Je kunt er tegenoverstellen dat je bijvoorbeeld na twee weken (14 stickers) een cadeautje geeft. Bij ons was het sticker plakken al een grote beloning en hoeft het cadeautje niet. In dit geval is het een peuter van 1 jaar en 9 maanden. Mocht jouw peuter iets ouder zijn dan is het cadeautje mogelijk al veel relevanter.

Nummer 6 is hier ook een groot succes. Met het konijn.

Tip 2: Poets samen. Als jij poetst dan doet jouw peuter misschien wel mee. Blijf het proberen, als ze zien dat het een ritueel is die ouders ook uitvoeren, dan wordt het vertrouwd.

Tip 3: Koop een leuke of mooi tandenborstel. Het liefst samen met je peuter. Zelf uitgezochte tandenborstels doen het het beste.

Tip 4: Haal een zandloper of poetsklokje in huis. Desnoods zet je de timer op de ipad of telefoon. 2 minuten poetsen!

Tip 5: Kijk filmpjes of lees boekjes over tandenpoetsen. Zien poetsen doet poetsen? Zou het een gezegde kunnen zijn?

Tip 6: Laat jouw kind ook zijn of haar knuffels of poppen poetsen. Kijk zo verzorg je jezelf en je knuffels!

Kun je hier wat mee?

 

 

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

1 reactie op “Tips voor tandenpoetsen peuter

    Kim

    (29 augustus 2017 - 10:30)

    Ik ga de tips eens uitproberen. Het is hier namelijk ook elke keer strijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *