Tips: Zo krijg je meer dieren en insecten in je tuin

Een groene tuin vol gekleurde en lekkere geurende bloemen met dieren en insecten, dat is waar ik naar uit kijk dit voorjaar. Hoe krijgen we die dierenvrienden onze tuin in? Er zijn de afgelopen jaren al wel vaker campagnes voorbij gekomen om vlinders in je tuin te krijgen en bijtjes te verwennen. Behalve dat het gezellig en leuk is, is het hard nodig om goed voor de insecten te zorgen. Ik heb een paar tips hoe je dieren en insecten kan helpen om de weg naar jouw tuin te vinden en goed te verzorgen.

diverse bloemen in tuin

Meer vogels in je tuin

In het voorjaar hebben de vogeltjes niet zoveel moeite om eten te vinden. Bijvoeren is enkel nodig als het heel erg vriest. Dus dit recept voor vogelhangertjes is heel erg geschikt voor het najaar. Waar ze in het voorjaar wel behoefte aan hebben zijn veilige plekken om een nest te maken. Vogelhuisjes of plekjes vrij van katten in je tuin.

Recept vogelhangertjes

We gaan 8 tot 10 vogelhangertjes maken.

Ingrediënten vogelhangertjes:

  • 100 gram vogelvoer
  • 2 eetlepels appelstroop of honing (zodat het lekker plakt)
  • 50 gram bloem
  • 50 ml gekookt water
  • blaadje gelatine
  • vormpjes
  • lintjes

Vogelhangertjes maken

Gooi alle ingredienten in een kom, dit kan je met je handen door elkaar mengen een kneden. Je kan alle vormpjes die je wilt maken, heb je vormpjes van het kleien, dan kan je die heel goed gebruiken. Mijn voorkeur hebben hartjes. Dat hangt wel zo gezellig in de tuin.

Duw het mengsel in een vormpje en let het op een stukje bakpapier. Duw in het midden met de een achterkant van een potlood of met een rietje een gaatje. Daar kan straks als het droog is het lint doorheen om hem op te hangen. Na 2 – 3 uur is de ene kant droog, draai ze om en laat je ze verder drogen tot ze hard zijn. Lintje er doorheen en hang ze in de tuin.

In plaats van hangertjes kan je ook heel goed het mengsel in een oud kopje doen. Heb je nog een koffiekopje (wel met een oortje) of ga naar de kringloopwinkel en koop wat leuke mokjes. Duw daar het mengsel in en laat het uitharden. Om het oor van het kopje kan je een lintje doen en zo kan je het laten hangen in de boom.

Vogelhuisje maken

Een vogelhuisje maken is niet het meest ingewikkelde, als je een beetje kan zagen en timmeren. Ook kan je van Baker Ross heel leuke huisjes kopen, die je enkel in elkaar hoeft te zetten. Dat is helemaal makkelijk. Extra leuk is dat je de huisjes vervolgens zelf kunt versieren.

Voederplatform vogeltjes maken

Een tijdje terug waren we op De Hoge Veluwe en konden we daar een kleine workshop met de kinderen voederplatform maken doen. Je mocht dan een aantal stukken hout op de juiste manier boren en schroeven zodat je een mooi voederplatform kreeg. Deze heeft natuurlijk een fijn plekje in onze tuin gekregen, waar de poezen er niet bij kunnen en de vogeltjes rustig kunnen snacken.

Egels in je tuin

egeltje

Egels zijn reuze gezellig in je tuin, maar ze leven wel voornamelijk ’s nachts. Soms als we ’s avonds laat nog in de lounge set in de tuin zitten in de zomer schuifelt er een egeltje voorbij. Egels eten eigenlijk alles, dus het is makkelijk om egeltjes in je tuin goed te voorzien van een egelsnack. Denk aan kattenvoer, hondenvoer, een gekookt ei of fruit. In de winter is de egel in winterslaap en als het egeltje weer uit de winterslaap komt, heeft het erg trek. Zet in de tuin een paar schoteltjes neer meer een lekkere snack. Dek het een beetje af als een holletje van takken en blaadjes. Het zou leuk zijn als je er een beveiligingscamera bij in de buurt hebt hangen, zo kan je zien of er echt egeltjes komen snacken of dat het toch de kat van de buren was die weer van het voer heeft gegeten. Dat kan natuurlijk ook.

Vlinders houden van zoet

vlinder

Iedereen vindt vlinder in zijn tuin toch leuk. De mooie kleurtjes die rondfladderen van bloem tot bloem. Wist je dat een vlinderstruik heel makkelijk groeit en bloeit. Ook als je geen groene vingers hebt is een vlinderstruik voor jou een geschikte plant in je tuin. Buiten dat de paarse bloemen lang en mooi bloemen, zijn insecten er gek op.

rups

Als je op zoek gaat naar planten om vlinders aan te trekken, vraag dan in je tuinspeciaalzaak ook naar plantjes waar rupsen graag op leven. Vlinders zijn gek op bepaalde planten, maar de rupsen moeten natuurlijk wel voldoende eten een plekje om te schuilen voor de vogeltjes. Daarom is het goed dat je zowel voor de rupsen als vlinders plantjes hebt in je tuin. Als je meer dieren en insecten in je tuin wilt krijgen, dan wil je zeker vlinders hebben, dat is zo’n mooi gezicht en supergoed voor de natuur zo’n insectenrijke en bloemrijke tuin!

Suikerwater en fruit voor vlinders

vlinderstruik met vlinder

Vlinders zijn gek op suiker. Daarom zie je ook vaak in een vlindertuin oude bananen hangen (niet eens aan een bananenboom), daar zitten vlinders op en snoepen ervan. Hoe maak je suikerwater? Kook water en los daarin suiker op, tot je het niet meer ziet en voelt met een lepeltje tijdens het roeren. Giet het in een schoteltje en zet het in je tuin. Je kan er ook stukjes frui bij leggen, zoals banaan of andere zoet fruit.

Bijen

insectenhotel

Een insectenhotel is echt een heel leuk project om samen met je kinderen te maken. Een insectenhotel trekt tientallen soorten insecten aan. Afhankelijk van het materiaal dat je er in doet komen er insecten op af. Bijen gaan graag tussen stukken bamboe (let wel op dat het bamboe niet te scherp is voor vleugeltjes). Vlinders kruipen tussen dakpannen en diverse insecten zijn gek op stro, uitgedroogde bloemen of ander droog gras.

Een insectenhotel plaats je het beste op een zonnige plek, insecten zijn gek op warmte. Op het zuiden gericht krijg je het meeste zon. Het fijne van een insectenhotel is dat je er niet aan hoeft te doen, heel misschien af en toe wat stro aanvullen, maar de insecten zorgen zelf dat het hotel schoon blijft. Plaats er wat verschillende bloemen en planten in de buurt, zo heb je voor alle dieren ook een fijn plekje om te snacken in de buurt.

Bijenvoeding

Ik dacht altijd dat bijen net als vlinders van suikerwater houden. Om aan te sterken. Echter kan je bijen beter helpen door de juiste bloemen en planten in je tuin te zetten. Bijen hebben nectar en stuifmeel nodig.

Knutselen met hout

Insecten kruipen ook graag lekker in oud of doodhout. Van oud hout kan je ook heel leuke dingen maken. Zoals dit hert. Hoe krijg jij meer dieren en insecten in je tuin, laat het mij vooral weten!

hert van hout

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *