Waarom een e-bike met kleine kinderen?

Tegenwoordig is hij niet meer weg te denken uit het straatbeeld: de elektrische fiets. Een e-bike leek mij een paar jaar terug nog wat voor oude mensen. Ik dacht dat ik er voorlopig geen nodig zou hebben. Ik ben sportief, ik ben nog jong (vind ik zelf) en ik kan toch prima fietsen. Lekker gezond beetje fietsen in de buitenlucht. Mijn eerste elektrische fiets had ik dan ook niet zelf gekocht, maar die kreeg ik doorgeschoven van mijn schoonmoeder, omdat zij hem niet meer gebruikte. Ik denk dat dat een jaar of zes geleden is, inmiddels heb ik daar nog jaren op gefietst en zelfs een elektrische bakfiets aangeschaft. Kortom, mijn mening is heel snel bijgesteld, toen ik het zelf heb ervaren hoeveel profijt je er van hebt. Niks voor luie mensen, niks voor oude mensen, het levert je ontzettend veel op en dan heb ik het voornamelijk over tijd, maar ook de winst voor het milieu. Het is immers een duurzaam alternatief op de auto, die ik een stuk minder ben gaan gebruiken.

Tijdwinst met e-bike met kleine kinderen

Een e-bike levert je veel tijdswinst op. Vooral in de stad ben je vaak een stuk sneller op de fiets dan met de auto, met al die stoplichten en het andere verkeer. Met een elektrische fiets hoef je je niet helemaal een ongeluk te trappen als er een beetje tegenwind is of wanneer je haast hebt, dankzij de trapondersteuning die je krijgt. Heb je ook nog eens een kinderzitje voorop en achterop, dan kan het fietsen extra zwaar worden, vooral wanneer je kinderen groter en zwaar worden. Heel fijn dus als je een duwtje in je rug krijgt van je elektrische fiets.

achterzitje elektrische fiets bobike
Achterzitje op elektrische fiets

Een elektrische fiets biedt trapondersteuning tot 25 km per uur. Ga je harder dan 25 km p/u dan doe je dat op eigen kracht, pas als je snelheid weer zakt naar de 25 km per uur of lager helpt de elektrische fiets weer mee. Dit is namelijk wettelijk bepaald in Nederland en daar worden de elektrische fietsen tot begrenst. Met een beetje doortrappen haal je dit tempo op je niet-elektrische fiets ook wel, maar je kan met de e-bike dit tempo heel constant houden, zelfs bij tegenwind of met kinderen in de zitjes, zonder dat je bezweet op je bestemming aankomt. Zodoende ben je een stuk sneller op je plek van bestemming en heb je ook nog energie voor hetgeen je ging doen. Een misverstand dat bestaat over elektrische fietsen is dat het motortje jou vooruit duwt, een elektrische fiets biedt trapondersteuning en je moet dus zelf meetrappen, natuurlijk merk je het verschil enorm, vooral op de hoogste stand, maar het is niet zo dat je je voeten op de onderste buis van je fietst zet en lekker niks gaat doen.

Ik heb gemerkt dat ik veel vaker de fiets pak voor afstanden waar ik normaal de auto had gepakt. Bijvoorbeeld waar ik in de stad mijn fiets veel makkelijker kwijt kan, dan de auto en het mij ook nog eens een flink bedrag scheelt dat ik anders aan de parkeergarage zou moeten betalen, de benzine nog niet meegerekend van elk ritje. Als je jonge kinderen hebt dan ben je best wel gebonden aan vaste tijden. Tijden voor halen en brengen op de kinderopvang of school, aflossen van de oppas, zwemles, sportlessen en slaaptijden. Een kwartiertje tijdswinst kan al heel veel uitmaken en dat levert zo’n e-bike je al gauw op.

Je kan ook nog gaan voor een snellere fiets; de speed-pedelec biedt trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur, dat is nog een stuk harder dus dan een elektrische fiets, maar daar zou ik niet zo graag met kinderen op gaan fietsen en natuurlijk is een helm dan ook verplicht.

Een elektrische bakfiets

Bakfiets kopen Dolly Bakfiets

De elektrische bakfiets heeft nog een extra bijkomend voordeel ten opzichte van een standaard e-bike, je hebt namelijk heel veel ruimte om spullen en kinderen te vervoeren. Mijn kinderen zijn inmiddels 6 en bijna 8 jaar, maar ze passen er nog uitstekend in, in mijn bakfiets. Doordat deze elektrisch is, is dit ook prima te befietsen, ondanks het gewicht dat je meeneemt. Natuurlijk fietsen mijn kinderen al zelf en zelfs naar het centrum is het voor ze al prima. Ze zijn als bewust bezig met het verkeer en met hun 20 inch en 24 inch mountainbikes kunnen ze al goed meekomen in ons tempo. Vooral de oudste. Toch heb ik nog altijd veel profijt van de bakfiets. Vooral als ik even snel ergens naartoe moet met ze of als we wat meer spullen mee moeten nemen. Een afstand van 10 km zou ik niet zo maar eventjes met de kinderen fietsen, enkel om wat af te geven bij opa en oma bijvoorbeeld, of snel een boodschap te doen. Maar met de kinderen in de bakfiets gaat dat wel en er is ook nog genoeg ruimte om spullen mee te nemen. Naar het strand bij ons in de buurt is ook ideaal. Dan fietsen de kinderen meestal zelf, omdat het maar een klein stukje is. En al die strandspullen (handdoeken, schepjes, emmertjes en droge kleding) die krijg ik makkelijk mee in de elektrische bakfiets.

Elektische fiets is duurzaam

Elektrische fiets is een duurzaam alternatief op de auto, het verbruikt geen benzine en vervuilt niet. Natuurlijk heb je wel elektriciteit nodig, maar dat is nog altijd duurzamer dan autorijden. Daarnaast heb je misschien wel zonnepanelen op je huis en schuur, wat het opladen van je fiets extra goedkoop, tot misschien wel gratis maakt. Ik heb de afgelopen 3 jaar bijna 9000 km afgelegd met mijn elektrische fiets. Dat zijn veelal ritje die ik anders met de auto had gedaan. Naar zwemles, naar mijn werk, naar de stad en naar het strand.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *