Wat doe je aan geluidsoverlast?

Nu het weer mooi weer is breng je mogelijk heel veel tijd door in je achtertuin. Dit doen je buren en achterburen ook. Hoe ga je om met vervelende en overlast gevende geluiden? Wanneer is geluid eigenlijk storend en geeft het overlast en wanneer is het acceptabel? Spelende kinderen in de tuin kunnen best was lawaai produceren, maar over het algemeen wordt dat niet als storend beschouwd. Vooral wanneer er een zwembad in de tuin staat kan er veel enthousiasme bij komen kijken. Spetteren van water, gillende kinderen en veel gelach. Dat kan natuurlijk vervelend zijn als jij rustig probeert te werken, maar vaak is het niet zo erg en duurt het ook geen uren. Overdag zijn kinderen immers naar school. Wat hoor je nog meer buiten? Een drummende buurman of een buurtgenoot die de hele dag door stenen aan het slijpen is of elke dag met een hoge drukreiniger over de stenen gaat?

Een grote ergernis op heel veel plekken in Nederland zijn brommers. Ze kunnen enorm veel herrie produceren, zit jij aan een weg waar ze veel voorbij komen, dan kan jou dit veel overlast bezorgen. Hoe ga je met de geluidsoverlast om?

gehoorbeschermer alecto

Wat kun je doen aan geluidsoverlast?

Als eerste is het belangrijk om te achterhalen over overlast die jij hebt ook echt geluidsoverlast is. Geluidsoverlast is subjectief, wat jij storend vindt is voor een ander misschien totaal geen probleem. Sluit niet uit dat de herrie voor jou ongelooflijk vervelend is. Wanneer spreek je over overlast? Dit legt Strooming uit op hun website. Het hangt onder meer samen met het aantal decibellen. Het aantal decibellen is meetbaar, geluidshinder is niet kwantitatief en dus niet meetbaar.

Hoeveel decibel is schadelijk of storend?

Om te weten hoe je mee met decibel is het belangrijk om even te realiseren hoeveel decibel hard geluid is. Zodra een geluidsniveau hoger is dan 80 decibel dan kan dit schadelijk zijn, hoe schadelijk is afhankelijk van de duur dat je er aan blootgesteld wordt. Een schoolplein met gillende kinderen produceert veel decibel, maar dit kan wel oplopen tot boven de 80 decibel. Geluid van 80 decibel kan je maar 8 uur per dag horen, 83 decibel slechts 4 uur per dag. Een bar met heel veel mensen bij elkaar, of een trein die voorbijraasd produceert al snel 90 decibel.

Als je continu wordt blootgesteld aan geluidsoverlast kan dit niet alleen heel storend zijn voor je, maar ook schadelijk voor je gehoor.

Moet je tussen bepaalde tijden stil zijn?

Er zijn geluidsgrenzen vastgesteld voor particuliere woningen (bron: Strooming.nl)

Tussen 7:00 – 18:00 uur 50 dB(A) 70 dB(A)
Tussen 18:00 – 23:00 uur 45 dB(A) 65 dB(A)
Tussen 23:00 – 7:00 uur 40 dB(A) 60 dB(A)

Oplossen van geluidsoverlast

Het oplossen van geluidsoverlast is de eerste stap om van het geluidsoverlast af te komen. Hoe ga je het oplossen? De eerste stap is altijd om te proberen in gesprek te gaan. Wellicht is de ijverig stenen slijpende buurman of -vrouw niet bewust van de lawaai die hij voor zijn of haar buren produceert en zeker bereid om op gezette tijden te gaan slijpen of zelfs een andere plek te zoeken. Een saxofoon spelend buurmeisje kan misschien de ramen dicht doen als ze oefent. Probeer er samen uit te komen. Als dat niet lukt zou je een geluidsmeting kunnen laten doen door Strooming, zij kijken of het de hinder die jij ervaart ook te omschrijven is als geluidsoverlast. Ook wanneer het niet officieel vastgesteld wordt als geluidshinder is het natuurlijk goed om het gesprek aan te blijven gaan met je buren. Jij hebt er immers last van, dan zou je samen tot een compromis kunnen komen, waarbij de buurvrouw of -man nog wel zijn tegels kan schoonspuiten, maar dat hij dit misschien wel op andere tijdstippen kan doen.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *