Coronavirus: Wat vertel je kinderen?

Begin maart begon ik aan deze blog, daardoor is de informatie over het aantal besmettingen verouderd. Toen was er ook nog minder bekend over het Coronavirus. Inmiddels weten we hoe groot de impact is en ook ziet het er nog uit dat we nog wel enige tijd last zullen houden van beperkingen op het gebied van sociale vrijheid. Daarom heb ik de blog aangevuld. Wat gaat er gebeuren met vakanties, horeca, maar ook vooral met school. Inmiddels constateren de meeste (schoolgaande) kinderen dat het anders dan anders. Ze gaan al enige tijd niet naar school en kunnen hun vriendjes niet allemaal zien. Coronavirus: Wat vertel je kinderen?

Sommige kinderen zullen hier meer last van hebben dan andere kinderen. Kinderen kunnen angstig zijn of het moeilijk begrijpen. Met name de groep tussen de 3 en 8 jaar zal het lastig begrijpen.

Hoe leg je het Coronavirus uit aan kinderen?

De impact van het Coronavirus is ontzettend groot, wie had dit ooit verwacht? Een griepje dachten we, die vooral in China gevolgen had. Maar het werd een pandemie.

Voor jou, maar ook voor je kinderen zijn het erg spannende tijden. Sommige krijgen er maar vlagen van mee, maar anderen al veel meer. Kinderen gaan niet naar school, iedereen moet thuis blijven, 1,5 meter afstand van elkaar houden en je mag niet eens bij je vriendjes thuis spelen. Sommige ouders zijn hun baan kwijt of onzeker, ook dat heeft gevolgen op de thuis situatie. Hierbij een aantal handvatten voor jonge kinderen. Die vragen stellen.

Wat vertel je kinderen over het Coronavirus?

Kinderen die nog niet naar de basisschool gaan zul je misschien nog niet echt met het virus hoeven te confronteren. De jonge (niet schoolgaande) kinderen kan je vooral uitleggen dat je goed je handen moet wassen en je arm voor je mond moet houden als je niest. Toch is het moeilijk om uit te leggen dat ze niet naar opa en oma mogen of niet met hun vriendjes kunnen spelen.

Tot een jaar of zes zullen kinderen vooral bezorgd zijn of ze zelf ziek worden of papa of mama. Belangrijk is dat ze niet angstig worden en dat ze bewust zijn van goede hygiëne zodat de besmetting kleiner wordt. Het is niet nodig hen overmatig te informeren zoals de media bij ons op moment doen. Probeer ze gerust te stellen dat ze geen zorgen hoeven te maken. Lees hieronder meer.

Kinderen die ouder zijn dan zes jaar kun je eerlijke feiten meegeven, maar daarbij ook geen paniek zaaien. Lees hieronder meer

Moeilijk wel hoor met kinderen die veel vragen stellen om ze gerust te stellen, zonder dat je moet liegen over dingen.

Wat is het Coronavirus?

Veel kinderen hebben de term Corona wel gehoord en ook wel iets gehoord over een virus. Wat is het virus? Een monstertje? Wat zeg je als een klein kind er naar vraagt?

Je kan in elk geval zeggen dat het een Virus is. Een virus is bijvoorbeeld ook griep. Dat heeft je kindje misschien wel een keer gehad toen kon hij of zij niet naar school. Van een virus kan je ziek van worden, vaak lig je dan in bed en heb je koorts. Als je koorts hebt heb je het vaak koud, maar ben je heel warm of je zweet veel. Kinderen worden van het Coronavirus vaak maar een beetje ziek. Maar oude of zieke mensen worden er heel erg ziek van.

Vaak je handen wassen

handen wassen met zeep

Alweer mijn handen wassen? Maar dat heb ik vanochtend ook al gedaan…

Er is een mooi trucje om te laten zien wat het belang van zeep is.
Zet een bakje water op tafel. Strooi daar wat peper in.
Het peper noem je het Coronavirus. Ga er met je vinger in, je ziet de “virusjes” op je vinger zitten.
Doe dit nog een keer, maar doe dan eerst handzeep op je vinger. Wanneer je nu opnieuw je vinger in het water steekt zie je de “virusjes” allemaal opzij gaan.

Het virus kan op je handen zitten, doordat je geniest hebt of ergens aan gezeten waar iemand op gehoest of geniest heeft. Als je je handen met zeep wast, dan was je het virus van je handen af en wordt je minder snel ziek. Was dus je vingers en de binnenkant van je handen en de bovenkant van je handen.

Mijn kind wil naar opa en oma

O wat zouden de kinderen graag naar opa en oma willen en andersom ook.et is heel logisch dat kinderen graag naar opa en oma willen. Heel veel kinderen waren dit ook gewend, om regelmatig te doen. Maar dat kan nu beter niet, want opa en oma zijn al wat ouder en die worden sneller ziek.
Je mag wel (beeld)bellen met opa en oma of van een afstandje zwaaien.

Via beeldbellen kun je ook veel leuke dingen doen. Opa of oma kan vast heel goed voorlezen of misschien zelfs een spelletje doen. Ook is het leuk om knutselwerkjes voor de deur te leggen bij opa en oma.

Buitenspelen in de speeltuin

Kinderen tot 12 jaar mogen in principe met elkaar spelen, maar alleen als je niet ziek bent en niemand in jouw huis koorts heeft. Toch moet je nog wel afstand houden. Als je kinderen met elkaar wilt laten spelen, kun je als ouder met elkaar afspraken maken.

Met kinderen kan je ook afspreken dat er niet geknuffeld of gestoeid wordt. En na het spelen wassen we onze handen. Kinderen kunnen niet bij elkaar binnen spelen.

Niesen en hoesten in je arm

Kinderen kun je makkelijk dingen aanleren, dus als je het af en toe herhaalt, zullen die hand- hoesthygiëne zo onder de knie hebben en dat is altijd wel goed voor ze! Er zit altijd wel een snot verkouden kind op het kinderdagverblijf, dus een beetje extra maatregelen rondom handen wassen kan sowieso geen kwaad.

Geen paniek zaaien bij je kinderen

De conclusie is vooral: nuanceer en zaai geen paniek. Kinderen kunnen het niet op dezelfde manier verwerken als volwassenen.

Zelf ben ik best wel nuchter, maar het virus is heel serieus en je wilt er toch wel veel over weten. Ook kinderen hebben vragen, wat bespreek je met hen over het virus? Want je wilt je kinderen niet bang maken, maar je kinderen komen vaak wel met vragen. Als ze thuis niks horen over Corona, dan vast wel op school of het Jeugdjournaal.

Jarig tijdens Corona

What's on mama's mind feestmaand

Het is wat, kun je dit jaar niet eens je verjaardag vieren. Voor jonge kinderen is dat heel lastig te begrijpen. Er zijn wel wat initiatieven om kinderen toch nog een leuke verjaardag te geven. Zoals #thuisjarig van onder andere L.O.L Surprise en Little Tikes.

Begin maart 2020 het Coronavirus

Zoals ik hierboven noemde begon ik deze blog begin maart. Ik schreef het nog luchtig en schreef over hoe het Coronavirus de gemoederen bezig hield. Er werd toen veel geschreven over het feit dat kinderen geen risicogroep zijn blijkt dat nog steeds (in de grote lijn) ook het geval. Kinderen kunnen het bij zich dragen, maar worden over het algemeen niet heel erg ziek van het coronavirus.

Wel kregen ze al enige communicatie er over mee vanaf begin afaan, hoe ga je daar nou mee om. Bijvoorbeeld doordat jouw kinderen het Jeugdjournaal keken, jou er over hoorden praten. Begin maart was het risicogebied nog Brabant.

Klachten coronavirus kinderen

Kinderen krijgen op moment bijna nooit klachten, daarmee blijken ze dus geen risicogroep. Houd je kinderen natuurlijk ook altijd in de gaten, meet de temperatuur van je kinderen als je vermoed dat ze koorts hebben.

Bekijk mijn blog van Hubelino denkspellen om kinderen (kleuters) thuis te laten leren op een leuke manier, op het moment dat ze niet naar school kunnen.

Kinderen met Coronavirus

Er was begin maart bekend dat 1 meisje van vijf jaar besmet is met het Coronavirus (volgens artikel AD – 7 maart 2020 – aan de beterende hand). Toch hoeven we ons over de kinderen nog geen zorgen te maken. Wat moeten we wel doen? Vooral geen paniek zaaien en zorgen dat ze goed hun handen wassen en niet in elkaars gezicht hoesten (doen ze meestal toch wel). Ik verzamelde informatie vanuit onder andere het RIVM.

Ik schreef dit artikel op 10 maart 2020, op 14 maart (vandaag) updatet ik hem.

What's on mama's mind Squid Soap

Mondkapje nodig?

Mondkapjes; alleen bij goed gebruik en bij direct patiënten contact zijn ze nuttig. Met één mondkapje kom je er niet. Ze zijn van belang voor personeel die zieken verzorgen. Het heeft geen nut om nu met mondkapjes rond te lopen, lijkt de conclusie.

Dit zegt het RIVM erover

In Nederland adviseren we alleen mondkapjes voor medisch personeel. Mensen die werken met (mogelijk) besmette mensen gebruiken professionele mondkapjes. Deze mondkapjes helpen alleen als je ze op de juiste manier gebruikt; ze moeten heel goed sluiten over neus en mond en je moet ze regelmatig wisselen. De simpele (papieren) mondkapjes die veel mensen in bijvoorbeeld China gebruiken, beschermen de drager niet tegen het virus. Verkeerd gebruik van de mondkapjes geeft schijnzekerheid.

RIVM vragen en antwoorden nieuw Coronavirus.
mondkapje
Hier moest ik mondkapje op omdat ik een paar jaar geleden iemand bezocht in quarantaine

Wat is het Coronavirus?

Wat is het het Coronavirus? Je hoort namelijk dat er meerdere Coronavirussen zijn en er wordt verwezen naar COVID-19. Co van Corona, Vid van virus en 19 van 2019, het jaar waarin het virus is uitgebroken.

Het HagaZiekenhuis heeft een heel duidelijke YouTube video gemaakt waarin het Corono virus wordt uitgelegd.

HagaZiekenhuis

Besmettingen in Nederland

Op het moment van schrijven (10 maart) zijn er 382 personen bekend die het Coronavirus hebben. Aantal positief geteste mensen, aldus het RIVM tot en met vrijdag 13 maart 2020: 804

De besmettingen in Nederland zijn vrijwel allemaal te herleiden naar Noord-Italie. Echter is er een groep van wie ze de bron niet hebben kunnen ontdekken, daar lijkt de link met Noord-Brabant te zijn. Daarom zijn de maatregelen in Noord-Brabant verscherpt en doet het RIVM onderzoek.

Inmiddels, sinds 13 maart, zijn de maatregelen verscherpt en gelden ze voor heel Nederland. Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt, geldt nu voor iedereen. Dus een loopneus, een kuchje, een kriebelhoestje, blijf ermee thuis. Niet per se voor jezelf, we snappen dat jij best kan werken nu, maar om anderen te helpen en het virus in te dammen.

Wat zijn de risico gebieden van het Corona virus

  • China (inclusief Hong Kong en Macau)
  • Singapore
  • Zuid-Korea
  • Iran
  • de Noord-Italiaanse provincies Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Bron: RIVM Coronavirus

Mogen mijn kinderen naar school?

Deze informatie is inmiddels verouderd. De meeste scholen treffen maatregelen, echter op een kwart van de scholen waren rond 10 maart ook al kinderen thuis gebleven vanwege het virus en hadden enkele scholen te maken met leraren die geen les mochten geven. Vanaf nu geldt dat kinderen met verkoudheidsklachten thuis moeten blijven. Scholen blijven wel open, want kinderen zijn geen risicogroep en zo voorkom je een leerachterstand. Het risico van besmetting via de kinderen is minimaal als iedereen zich aan de regels houdt. Een kind met een loopneus blijft thuis.

Worden scholen in Nederland gesloten?

Er is geen reden om scholen te sluiten op moment, volgens het RIVM. Is een kind niet ziek, of heeeft het geen verkoudheidsklachten, dan kan hij of zij gewoon naar school. Sowieso moeten kinderen teruggekomen uit een risicogebied waar COVID-19 heerst en klachten hadden al thuis blijven

Op bijna alle scholen zijn er maatregelen rondom goede hoest- en handhygiëne en mogen er geen handen meer worden geschud. Ze wassen vaker hun handen.

Mag je gewoon naar school of op de opvang? Ja, dus, tenzij je kind verkoudheidsklachten heeft. Het was al zo dat kinderen die in een risicogebied waren geweest (bijvoorbeeld op skivakantie in Noord Italie) of klachten van koorts of hoesten hadden thuis moesten blijven. Nu geldt het voor iedereen.

Worden de klachten erger, dan moet je contact opnemen met de huisarts.

Waar moeten ouders en kinderen op letten?

Een goede hand- en hoesthygiëne is nu nog belangrijker. Dit helpt namelijk het voorkomen van infectieziekten zoals Corona. Sowieso is handen wassen belangrijk voor kinderen, maar dit is een extra goed moment om hier aandacht aan te besteden.

  • Handen wassen met zeep, minimaal 15 seconden
  • Hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboeg
  • Gebruik papieren zakdoekjes (die je na gebruik direct weggooid)
  • Houd je mobiele telefoon schoon, want daar zit je continu aan
  • Werk zoveel mogelijk thuis
  • Blijf binnen als je verkouden bent

Zwanger gevaarlijk Coronavirus?

What's on mama's mind - 39 weken zwanger1

Het RIVM geeft aan dat er geen extra risico is voor zwangeren rondom het Coronavirus. De ziekte heeft hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Er is voor zover bekend geen verhoogd risico op een miskraam of aangeboren afwijkingen.

Thuiswerken met kinderen tijdens Coronavirus?

Thuiswerken met jonge kinderen in huis is erg lastig. Vooral de allerkleinsten hebben nog zoveel hulp en aandacht nodig. Fleur van Miz Flurry schreef een handige blog met tips voor thuiswerken met (jonge) kinderen tijdens het Coronavirus. Zo laat ze in een schema zien hoe zij en haar man de taken verdelen in huis en hoe ze ook (jonge) kinderen klusjes geeft om mee te helpen in het huishouden. Natuurlijk worden er ook heel veel spelletjes gespeeld.

Hier overigens ook. Wij hebben net een nieuw spel: Mijn eerste doolhof, van Ravensburger. Wat een ontzettend leuk spel met kinderen tussen de 4 en 8 jaar oud. Daarnaast zijn er ook spellen die kinderen makkelijk in hun eentje kunnen doen. Zo komen zeker de spellen van Smart Games bij ons uit de kast. Favoriet op moment is Smart Farmer.

Daarnaast mogen kinderen ook blijven oefenen met lezen en schrijven. Onze kleuters hebben leuke en leerzame oefenboeken voor schrijven en rekenen van De Bijlesmeester.

Stokke Tripp Trapp huiswerk

Vragen over het Coronavirus, of maak je je zorgen? Kijk dan op de site van het RIVM COVID-19 vragen en antwoorden over het Coronavirus of op Thuisarts Coronavirus

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *