Hoe vaak gaan kinderen in bad?

Kinderen kunnen behoorlijk vies worden, daar hebben ze niet veel voor nodig. Eten, buitenspelen, knutselen, verven, tekenen met stiften. Jonge kinderen kunnen onder zitten voordat je ze überhaupt iets hebt gegeven waardoor ze vies kunnen worden.

Hoe vaak doen jullie je kinderen in bad of onder de douche? Wist je dat het niet nodig is om jonge kinderen elke dag uitgebreid onder de douche of in bad te wassen? Pas vanaf een jaar of negen wordt het belangrijker. En wist je dat van water en zeep je huid droogt wordt? Een lang bad of douche is daarom helemaal niet zo goed voor je huid.

badjas twinning moeder dochter

Pasgeboren baby

In Nederland krijg je een kraamhulp in je eerste week na de geboorte van jouw baby en die kan je heel veel tips en tricks delen over het verzorgen van je baby. Dat is fijn, want een baby in bad doen kan voor een ouder heel spannend zijn. Zo’n klein baby’tje, hoe warm moet het water zijn? Hoe vaak moet je kindje in bad? Waarmee was je de haartjes?


De meeste baby’s gaan bij dag 2 of 3 na hun geboorte voor het eerst in bad. Langzaamaan wen je zelf aan het badritueel met je baby en je wordt er zelfs handig in. Een aantal tips als je een baby in bad gaat doen. Want, vergeet niet dat een baby niet zelf kan liggen of zitten in bad, dus je kan de baby niet alleen laten, houd dus de spullen die je nodig hebt bij de hand.

Je baby in bad in 5 stappen

  1. Zorg voor de juist badtemperatuur. Het water moet minimaal 36 en maximaal 38 graden zijn. (Hiervoor verkopen ze badthermometers).
  2. Zorg dat ook de badkamer lekker warm is, doe hiervoor alle ramen en deuren dicht, zodat het niet tocht.
  3. Leg het aankleedklussen naast het badje en leg alle spullen erbij die de baby straks nodig heeft. Denk aan een hyrdofieledoek, nieuwe luier en warme kleertjes.
  4. Laat je baby langzaam in het water zakken en ondersteun het hoofd en billen door je baby op 1 arm te houden, de andere arm heb je dan vrij om je baby te wassen.
  5. Na ongeveer 5 minuutjes haal je je baby weer uit bad en droog je eerst het hoofdje, daarna de rest helemaal goed af. Denk ook aan de plooitjes tussen de huid.

Een baby gaat meestal om de dag even in bad, maar let daarbij op of je baby geen last heeft van een droge huid. Minder in bad is beter voor kindjes met een droge huid, want het bad onttrekt het vocht uit het huidje, wat irritatie kan opwekken.

stokke flexi bath met babyzitje

Hoe vaak moet je je kind wassen?

Jonge kinderen, zoals peuters en kleuters kun je prima 2 a 3 keer per week in bad doen of onder de douche. Ze worden natuurlijk wel vies, maar je kan ze ook prima voor het slapen met een washand afnemen. Wat eigenlijk beter is voor de huid. Wassen met water is fijner en net zo effectief. Zeep ruikt natuurlijk lekker en schuim in bad is leuk, maar beter kan je gewoon even de gezichtjes goed poetsen en de billen, natuurlijk handen wassen en tandenpoetsen. En dan 2 keer per week uitgebreider in bad of onder de douche. Of lekker met je mee douchen. Kleine kinderen zitten graag in de douchecabine met bak met wat speelgoed, terwijl jij ze afsopt onder douche.


Zodra kinderen wat ouder worden, vanaf een jaar of 9, ga je vaak al richting elke dag onder de douche, soms is het kort even afspoelen. Maar ook door hen wordt ook wel flink genoten van een lekker lang warm bad met badschuim. Wil je een goede keus maken tijdens de badrituelen, bekijk dan ook de vele natuurlijke verzorgingsproducten.

Hoe gaat dat bij jullie? Hoe vaak gaan jullie kinderen in bad?

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *