Mijn dochter kan niet fietsen

“Mijn dochter is 6 jaar en kan nog niet fietsen en dat komt door mij”, vertelt Marieke in deze blog. Volgend jaar gaat Lize naar groep 4 en dan is ze de enige die nog niet fietst, maar ik heb het haar nooit geleerd, want ik ben bang dat ze valt. Marieke is voor veel dingen bang en ze merkt dat haar dochtertje daar nu ook last van krijgt.

fietshelm nutcase

Bang om auto te rijden

Het slaat eigenlijk nergens op, dat ik te angstig ben dat mijn dochtertje valt. Ik was vroeger al wel bang aangelegd. Ik sliep met een lamp aan op mijn kamer, niet een nachtlampje, maar echt de grote kamerlamp. Als ik überhaupt al op mijn eigen kamer sliep, want meestal lag ik tussen mijn ouders in in bed, of bij mijn zus. Daarnaast durfde ik maar weinig bij vriendinnen te spelen, want ik was bang voor om daar naar de wc te gaan of dat er iemand op bezoek kwam die ik niet kende. Buiten dat heb ik eigenlijk weinig last gehad van dingen die ik niet durfde, ik was voorzichtig, ik deed niet veel aan sport, maar ik had eigenlijk weinig problemen. Toen ik 20 werd besloot ik rijlessen te nemen. Uiteindelijk heb ik via een staatsexamen mijn rijbewijs gehaald. Ik was zo vaak gezakt, omdat ik, en dat durf ik nog steeds niet, geen vrachtwagens durf in te halen. Als ik het hardop uitspreek vind ik het ook heel raar hoor, maar ik ben bang dat ze mij naar zich toe zuigen. Ik heb mijn rijbewijs dus wel ooit gehaald, maar rijd eigenlijk nooit in de auto. Wellicht maar beter ook. Mijn man rijdt altijd als we ergens heen gaan, dus het is wel prima. Ik weet dat je er voor naar een psycholoog kan, alleen leg ik mij er eigenlijk bij neer. Als het om mijzelf gaat of ging, ik denk er wel steeds vaker over na. Maar sinds Lize geboren is, zijn er wel vaker dingen die ik heel vervelend vind. Omdat, die angst niet alleen mij, maar ook haar belemmert.

Curly Girl methode
Curly Girl Methode Wat is het?

Mijn dochter van 6 jaar kan niet fietsen

Zo kan Lize dus nog niet fietsen, terwijl ze al bijna 7 jaar wordt. We hebben een fietsje in de schuur staan, gekregen van opa en oma toen ze 3 jaar werd, maar die heb ik nog nooit gepakt. Inmiddels ook veel te klein, vrees ik, maar een kleine fiets is misschien wel makkelijker leren. Ik ben bang dat ze valt en die angst bij mij is zo groot, dat ze dat ook merkt en daardoor zelf ook niet wilt. Ze vertelde laatst tegen een vriendin “Als je fietst kan je aangereden worden door auto’s bij de rotonde, want die letten nooit op of je valt op je hoofd omdat je met de trapper op de hoge stoeprand komt en dan gaan je hersenen stuk”. Dat was wel heel confronterend, want zo had ik dat nooit gezegd, volgens mij. Ze heeft gewoon haar gevaren al bedacht uit dingen die ik soms zeg of andere kinderen weleens bevestigen als ze zegt dat je kan vallen met de fiets.

Ik breng haar altijd lopend naar school en meestal nemen andere ouders haar wel mee achterop de fiets als ze bij vriendinnen gaat spelen, wat zij gelukkig wel regelmatig durft. Dat is al zo fijn. Steeds vaker merk ik aan haar dat ze wel zou willen kunnen fietsen en daarom moet ik dus echt eens met haar aan de slag, maar ik blijf het uitstellen. Ze is al voor zoveel dingen angstig, dankzij mijn angsten. Zo is ze als de dood voor spinnen, omdat ik dat ook ben. Vervelend, maar ik vind het met fietsen nu wel heel erg een ding geworden en wil er echt wat mee doen, want als ze het niet leert, gaat ze straks sowieso vallen als ze het een keer probeert. Of wat als ze het nooit leert? Ik heb met haar afgesproken dat als het voorjaar wordt en mooi weer dat we gaan oefenen, met zijwieltjes, ze heeft hier niet echt op gereageerd toen ik dit voorstelde, waarschijnlijk omdat ze er ook tegenop ziet. Ik weet zeker dat ik het weer zal proberen uit te stellen, als ze er zelf niet mee komt, daarom heb ik al een fietshelm gekocht en ik dacht als ik het opschrijf dan is het ook een soort bewustwording en misschien een stok achter de deur. Ze wordt straks 7 jaar, ze let altijd goed op in het verkeer, dus ik voel mij er al zekerder over.

Let op! Moeilijke slaper of moeilijke slaper in huis? Ik mag een Numsy White Noise apparaat weggeven.

Lees ook:

Is een fietshelm verplicht?
Ik ben een bakfiets moeder
Handig zo’n fietskar voor 2 kinderen
Ik wist niet dat ik zwanger was
10x wat je te horen krijg als je zwanger bent

Mountainbike 20 inch decathlon [affiliate link]

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Een gedachte over “Mijn dochter kan niet fietsen

  • 21 juli 2021 om 08:31
    Permalink

    Hoi marieke, heel herkenbaar. Im was pas 27 toen ik mijn rijbewijs haalde maar ben er nu super blij mee. Spinnen blijft een dingetje maar ook dat overwin ik steeds iets meer maar helaas is dochterlief er ook bang voor. Mijn dochter word in oktober 6 zij kan en durft niet zonder zijwieltjes te fietsen en ik doe ook geen moeite om het haar te leren. Maar ja het hoort er wel bij en een schaafwond is niet het einde van de wereld probeer ik mijzelf dan te vertellen. Makkelijk is dat loslaten niet. Deze zomer moet ik van mijzelf gaan oefenen met haar want straks voelt ze zich buiten gesloten en dat wil ik niet. Succes

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *