Kinderboekenweek 2021: Beroepen

De Kinderboekweek staat weer voor de deur: 6 t/m 17 oktober 2021. Het thema is Beroepen lees hier wat het kinderboekenweekgeschenk van 2021 is en welk boek Prentenboek van 2021 is geworden.

Kinderboekenweek 2021

Wat is de kinderboekenweek?

De Kinderboekenweek wordt elk jaar in oktober gehouden en duurt 10 dagen. Gedurende die 10 dagen zijn er in het hele land activiteiten rond het kinderboek. Het thema wisselt jaarlijks, dit jaar is het thema Beroepen. In 1955 organiseerde de CPNB de eerste Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek is de grootste leesbevorderingscampagne voor kinderen in Nederland en heeft als doel zoveel mogelijk kinderen te enthousiasmeren om boeken te lezen.

Kinderboekenweek Thema: Worden wat je wilt

Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, goed bent in rekenen of juist in tekenen, vier jaar oud bent of al tien jaar, ieder kind kan worden waar het van droomt. Beroepen als astronaut, dokter of kok… kinderen spelen vaak na wat ze willen worden. Of ze worden geïnspireerd door hun idolen of helden: een bekende zangeres, voetballer of YouTuber. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron om over beroepen na te denken of te fantaseren. Tijdens de Kinderboekenweek 2021 kun je alles worden wat je wil en alvast dromen over later!

Bette & Mark met Boek-Maikel Thijssen Photography_LR

Geschenk en prentenboek 2021

Tijdens de Kinderboekenweek zijn twee speciale uitgaven verkrijgbaar. Het Kinderboekenweekgeschenk wordt gratis door de boekhandel weggegeven bij aankoop van ten minste € 12,50 aan kinder- of jeugdboeken. Een speciale kleuteruitgave, het prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek te koop voor € 7,25.

Bette Westera schrijft Kinderboekenweekgeschenk 2021: Tril en de Toverdrank
Prentenboek van de Kinderboekenweek 2021 is gemaakt door Mark Janssen: Dromer

Bette Westera schrijft het Kinderboekenweekgeschenk voor de 67ste Kinderboekenweek en Mark Janssen maakt het Prentenboek van de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek 2021 staat in het teken van Worden wat je wil waarbij kinderen alle beroepen kunnen worden die ze willen en alvast kunnen dromen over later.

Tril en de Toverdrank

Rond haar tiende verjaardag ontdekt Tiril dat ze iets heel bijzonders kan: van gedaante veranderen, net als haar lievelingsgod Loki. Om haar dorpsgenoten te overtuigen van de goedheid van koning Harald Haardos, onderneemt Tiril samen met haar vriend Thialfi een spannende reis op zoek naar een toverdrank die zelfs de eerste de beste schapenboer in staat stelt een klinkend heldendicht te maken. Tijdens haar reis door de onherbergzame wereld van de Joekels heeft ze haar gave al snel nodig.

Dromer

Aron is op weg van school naar huis. Hij piekert. In de klas hebben ze het gehad over wat iedereen worden wil. Maar hij weet het nog niet… Papa vertelt Aron dat er Denkers zijn, kinderen die nadenken het leukste vinden wat er bestaat. En dan zijn er Doeners, die kunnen geen moment stilzitten, die worden brandweerman, huizenbouwer, en dan heb je… Aron kijkt om zich heen, de takken, de wolken, de geluiden – alles verandert in één grote wonderlijke wereld. En dan heb je de Dromers.

Kinderen voor Kinderen

Voor de tiende keer zal Kinderen voor Kinderen bij het thema van de Kinderboekenweek weer een passend lied uitbrengen, dat tevens de titelsong is van het gelijknamige nieuwe album. Speciaal tijdens de Kinderboekenweek 2021 zullen ook diverse hoofdconducteurs, machinisten en servicemedewerkers van NS weer gaan voorlezen aan basisschoolleerlingen, en alle vragen over hun beroep beantwoorden.

Lespakket voor scholen

Voor het basisonderwijs stelt de Stichting CPNB een lespakket samen dat scholen in het voorjaar bij de boekhandel kunnen bestellen. Dit pakket bevat o.a. het Kinderboekenweekgeschenk, het Prentenboek, affiches, de Kinderboekenkrant, De Voorleesgids en een lesbrief die allerlei suggesties geeft voor lessen rond boeken en lessen over het thema van de Kinderboekenweek.

Kinderboekenbal

De Kinderboekenweek wordt op de dinsdagavond voor de ‘week’ feestelijk geopend voor het kinderboekenvak met een Kinderboekenbal. Het feest is uitsluitend op uitnodiging toegankelijk. Op het bal worden jaarlijks de Gouden Griffel en de Gouden Penseel uitgereikt.

De Griffels en Penselen: vakprijs van de kinderboekenweek

De Zilveren Griffels worden toegekend aan de best geschreven kinderboeken van het afgelopen jaar. De Zilveren Penselen worden toegekend aan de best geïllustreerde kinderboeken van het afgelopen jaar. De Nederlands talige auteurs met zilver maken kans op de Gouden Griffel en de Gouden Penseel.

De BoekenBoost

De BoekenBoost is een initiatief van Stichting CPNB en Stichting Lezen en wordt mogelijk gemaakt door de deelnemers van de VriendenLoterij.

Dit nieuwe initiatief heeft als doel het leesplezier van de schoolgaande jeugd tot achttien jaar een positieve boost te geven door te zorgen voor veel extra boeken in de klas. Kinderen in Nederland lezen steeds minder en hebben minder plezier in lezen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die fysieke boeken om zich heen hebben, een grotere kans hebben om te gaan en te blijven lezen. Een goede leesomgeving helpt leesachterstanden te verminderen.

Op veel Nederlandse scholen, waar kinderen een groot deel van hun tijd doorbrengen, staan vaak onvoldoende recente en inspirerende leesboeken. Door de BoekenBoost kan de boekencollectie op zo’n tweehonderdvijfentwintig zorgvuldig geselecteerde scholen, (leesconsulenten gaan op zoek naar scholen die bijvoorbeeld nog geen schoolbibliotheek hebben), worden aangevuld met recente boeken die uitnodigen tot (meer) lezen.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *