Een kind is als een boterham met pindakaas

Nu wilde ik eigenlijk geen heel gekke vergelijkingen maken, maar ik ben tot de conclusie gekomen dat kleine kinderen wel overeenkomsten hebben met de “boterham met pindakaas-theorie”.  Je kent het wel, je hebt een boterham gesmeerd met pindakaas, terwijl je bijna zover bent om hem te gaan verorberen, valt hij op de grond. Hoe komt een boterham met pindakaas neer? Juist, met de gesmeerde pindakaaskant naar beneden. De pindakaas op de vloer. Gebeurt het niet met een boterham met pindakaas, dan wel met de deksel van de boter.

Waar is die vergelijking vraag je je af? Nou ik heb toch wel gemerkt dat kleine kinderen, zoals mijn zoontje van 13 maanden, als ze vallen met hun gezicht naar beneden vallen. Het heeft vast iets met zwaartekracht en balans te maken, maar sinds hij kan lopen valt hij regelmatig ‘face-first’ op de grond. Gelukkig vaak wel afgeremd door zijn handjes. Toch eindigt hij op z’n gezicht, omdat hij voorover valt.

Hij is er tot nu toe nog redelijk ongeschonden afgekomen, maar het zou toch wat zachter zijn als ze op hun billen zouden landen als ze zich verstappen in het zand of wanneer ze struikelen over hun eigen voeten.

Nu kun je je kindjes zelf leren vallen. Ook door je kindje op een sport als judo te doen, leert hij veel over vallen. Kinderen vallen vaak op hun hoofd, doordat wanneer zij vallen zij hun handjes uitstrekken. Er komt dan een klap (druk) op de armpjes en dan komen ze alsnog op hun hoofd terecht.

Voor jou heb ik hieronder een valtechniek die je kunt oefenen met je kleintje. 13 maanden is daarvoor wellicht nog iets te jong, maar misschien is jouw kleintje er al aan toe. Doe dit wel op een veilige, schone en uiteraard zachte ondergrond. Misschien kun je op bed oefenen (zorg dat je er niet afvalt):

Zijwaartse val:
Doe hem zelf voor aan je kleintje.
Stap 1: Ga op je rug liggen. Trek je knieën op en klem je armen om je knieën heen.
Stap 2: Houd je hoofd omhoog (van de grond)  door je kin op de borst te leggen.
Stap 3: Draai je naar je linkerzij en terug naar de rug en draai door naar je rechterzij.

Wat je kunt doen is achter je kindje gaan zitten terwijl hij op zijn rug ligt. Pak zijn hoofd vast zodat deze iets van de grond is en rol je kindje zachtjes heen en weer. Gaat dat goed, kijk of hij het ook al alleen kan proberen, benadruk dan dat je kindje zijn hoofdje omhoog moet houden.

Mocht je kindje toch op zijn hoofd vallen, dan moet je goed naar je kindje kijken. Vertrouw je het niet bel altijd meteen je huisarts.

 

 

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *