Speltips per leeftijd tijdens quarantaine

Spelletjes spelen is niet alleen leuk, maar ook educatief. Zit je dan in thuis quarantaine, met al het huiswerk van de kinderen. Wij hebben twee kleuters in huis en net als op school kunnen ze hier ook voor spelletjes kiezen als les. De onderstaande spellen van Asmodee zijn leuke educatieve spellen om te spelen met je kinderen. Ik heb per spel de vanaf leeftijd erbij staan (op volgorde van leeftijd). Ben benieuwd wat je van de spellen vindt. Speltips per leeftijd vind je hieronder.

Asmodee speltips jonge kinderen per leeftijd

Spel vanaf 4 jaar

Concept Kids Dieren

Concept Kids Vanaf 4 jaar | 2 tot 12 spelers | 20 minuten | nederlands

Concept kids dieren genomineerd

Concept Kids Dieren is de kids versie van Concept die geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar oud, maar uit eigen ervaring kan ik zeggen dat je het best met peuters kan proberen. Dit spel is een coöperatief spel, waarbij je niet tegen elkaar, maar met elkaar speelt. Samenwerken is leuk en zorgt er voor dat er veel gelachen wordt tijdens dit spel.

Het is de bedoeling dat je middels de iconen op het spelbord dieren gaat omschrijven en de andere gaan raden wat je omschrijft. Zo kun je bijvoorbeeld op zoek zijn naar een oranje dier met strepen, die in de jungle woont en een vleeseter is. Kunnen jullie raden dat het om een tijger gaat? Nadat je 12 dieren geraden hebt, bepaal je je totaalscore en probeer je deze score steeds weer te verbeteren!

Het leuke is dat je echt gaat nadenken over details. Een vogel is een klein dier, toch? Maar wat als je het vergelijkt met een mug. Alles is relatief. Een vogel en een mug hebben allebei gemeen dat ze kunnen vliegen, maar toch is het een heel ander dier. Een leeuw vind je gevaarlijk, maar een mug, dat vind je toch ook niet zomaar een schattig diertje?

Je kind leert niet alleen allerlei nieuwe dingen over dieren, maar leert deze ook te omschrijven aan de hand van de kenmerken en te raden welk dier aan de kenmerken voldoet. Erg leerzaam dus! Ik vind het een geweldig leuk spel, we zagen het voor het eerst op de Verkiezing Speelgoed van het Jaar in 2018.

Spellen vanaf 6 jaar

Dobble

Dobble spel kinderen 6 jaar

Dobble Vanaf 6 jaar | 2 tot 8 spelers | 15 minuten | nederlands

Dobble is een observatie – en snelheidsspel waarbij alle spelers gelijktijdig spelen. Zoek twee dezelfde kaartjes en maak de match. Zoek twee stukjes kaas of de ijsblokjes, muzieknoten et cetera. Een spel waarbij snelheid, observatie en reflexen van groot belang zijn.

Dobble spel kinderen 6 jaar

Er zijn 55 kaarten waarop steeds 8 symbolen afgebeeld staan. Je kunt vijf spelvariaties spelen met Dobble. Welke spelversie je ook speelt, je moet steeds proberen om als eerste het identieke symbool tussen twee kaarten te vinden en te benoemen. Vervolgens mag je een kaart nemen, een kaart plaatsen of een kaart afleggen volgens de regels van de verschillende mini-spelletjes die je kan spelen. Zie jij als eerste het identieke symbool?

Jungle Speed

jungle speed kinderen vanaf 6 jaar

Jungle Speed Vanaf 6 jaar | 2 tot 8 spelers | 30 minuten | nederlands

Nieuwe uitgave van het bekende, hilarische spel Jungle Speed! Deze versie is voorzien van een fraaie witte verpakking en een unieke nieuwe uitstraling. Grijp de Totum als je twee dezelfde figuren hebt gezien.

Bij Jungle Speed moet je zo snel mogelijk al je speelkaarten wegspelen. Dit doe je door aandachtig naar de kaarten op tafel te kijken. Draait een tegenstander een kaart om waarop hetzelfde symbool staat als op de jouwe? Pak dan zo snel mogelijk de totem en raak jouw kaart kwijt. Maar let op, want sommige figuren lijken wel hetzelfde, maar zijn net iets anders!

jungle speed kinderen vanaf 6 jaar

Snelheid en concentratie zijn essentieel bij het vliegensvlugge Jungle Speed. De speler die als eerst van al zijn kaarten af is, is de winnaar.

Speltip: Zet de totem ook eens verder weg. Of speel lekker buiten in je achtertuin!

Story Cubes

story cubes

Story Cubes Vanaf 6 jaar | 1 tot 12 spelers | 20 minuten | nederlands

Dit kan je zomaar inzetten als huiswerk. Fantaseer een verhaal. Je dobbelt en maakt van de plaatjes een fantasierijk verhaal.

Gooi de dobbelstenen en maak een verhaal rondom de 9 zichtbare afbeeldingen. Er is maar één regel: er zijn geen foute antwoorden. Laat je creativiteit dus de vrije loop. Dankzij de onbeperkte mogelijkheden bieden de Story Cubes uren aan speelplezier voor alle leeftijden.

story cubes

De Rory’s Story Cubes zijn onder andere te gebruiken als verhaaltjes voor het slapengaan, verhalen voor onderweg, praten en luisteren, creatieve inspiratie en als ijsbrekers.

Speltip: Gebruik onderwerpen van het huiswerk en leer al spelend meer.

Spellen vanaf 7 jaar

Throw Throw Burrito

Throw Throw Burrito Vanaf 7 jaar | 2 tot 6 spelers |15 minuten | Engels

Fan van Exploding Kittens? Wacht maar tot je Throw Throw Burrito hebt gespeeld! Throw Throw Burrito is een grappig partyspel dat een combinatie is van een kaartspel en trefbal.

Verzamel kaarten, speel kaarten en gooi speelgoedburrito’s naar je tegenstanders… Het spel is geschikt is voor spellen avonden met de familie of vrienden. Het draait om kaarten verzamelen, punten verdienen en speelgoedburrito’s naar elkaar gooien. Scoor punten door sets van drie dezelfde kaarten te vinden, maar zodra de Burrito kaart gespeeld wordt, volgt er een duel waarbij je de burrito’s moet zien te ontwijken. Steel punten van je tegenstanders door hen te raken met de inknijpbare, schuimrubberen burrito’s en win!

Gooi de frustratie van je af!

Exploding Kittens

Exploding Kittens  Vanaf 7 jaar | 2 tot 5 spelers | 15 minuten | nederlands

Dit spel heb ik een tijdje terug voor mijn verjaardag gehad; de Engelstalige variant. Een van mijn vriendinnen had het een keer mee tijdens een weekendje weg, we speelden het toen elke avond en ik vond het zo leuk. Erg leuk ook om me je kinderen te doen. Vanaf ongeveer 7 jaar. Het spel kan je heel tactisch spelen, maar er komt zeker wel wat geluk bij kijken.

Exploding Kittens is een soort Russisch roulette, maar dan met exploderende kittens. Je neemt kaarten van de stapel totdat je één van de gevreesde exploderende kittens trekt. Dan heb je meteen verloren. Met de overige kaarten kun je jezelf verdedigen, aanvallen, een beurt overslaan of katten afleiden. Alle kaarten zijn voorzien van lachwekkende illustraties van The Oatmeal.

Ook in quarantaine te spelen: https://explodingkittens.com/how-to-play/quarantined-kittens

Spellen vanaf 8 jaar

Dixit

Dixit speltips

Dixit Vanaf 8 jaar | 3 tot 6 spelers | 30 minuten | nederlands

Een prachtig spel, waar wederom fantasie gebruikt mag worden. Mijn eigen kinderen zijn er eigenlijk nog te klein voor, ze zijn 4 en 6 jaar. Toch kan je het wel al samen met ze doen. Kinderen hebben veel fantasie en kunnen de mooiste verhalen vertellen.

Dixit speltips

Het sprookjesachtige spel Dixit bevat prachtige kaarten die voor interpretatie vatbaar zijn. Bij dit gezellige bordspel is het belangrijk om je medespelers goed in te schatten en je verbeelding de vrije loop te laten gaan. Het spel heeft weinig spelregels, waardoor het heel snel te leren is en geschikt is voor kinderen vanaf 8 jaar.

Dixit speltips

Alle spelers hebben altijd zes kaarten in hun hand, waarop mysterieuze tekeningen te zien zijn. Om de beurt is een speler de verteller die een kaart uit zijn hand kiest en deze omschrijft. Dit kan door middel van een woord, een zin, of het maken van een gebaar of geluid. Alles is toegestaan. Probeer je tegenstanders goed in te schatten en zorg dat je hint niet té makkelijk of té moeilijk is. De andere spelers kiezen vervolgens een kaart uit hun handkaarten die ze bij de omschrijving vinden passen. Hierna worden alle kaarten geschud en open op tafel gelegd, waarna het stemproces plaatsvindt. Welke kaart is nu van de verteller? Probeer de kaart van de verteller te ontdekken, laat je niet misleiden door de kaarten van de andere spelers, maar zorg dat zij wel op jouw kaart stemmen. Op deze manier kan jij de winnaar van Dixit worden!

Schotten Totten

Schotten Totten Vanaf 8 jaar | 2 spelers | 20 minuten | Nederlands

Er waait een warm lentebriesje door de vallei terwijl de vogels hun zang inzetten en de sneeuw langzaam wegsmelt. Jouw dierbare dorp begint te verschijnen en ook de stenen die jouw land aanduiden worden langzaamaan zichtbaar. Het zou niemand opvallen als die stenen een klein stukje richting je buurman rollen om jou extra ruimte te geven, toch? Dan schiet er plotseling een pijl langs je hoofd! Het lijkt erop dat je buurman hetzelfde idee had… Gebruik je kaarten om de beste gevechtsopstelling te creëren en je dorp te verdedigen. Bemachtig genoeg stenen om het spel te winnen! Je moet vaardig en doortrapt spelen en vooral veel geluk hebben om je tegenstander te verslaan in deze hernieuwde versie van het klassieke spel van spelontwerper Reiner Knizia.

Ticket to Ride Europe

Ticket to Ride Europe Vanaf 8 jaar | 2 tot 6 spelers | 60 minuten | Nederlands

Met het Ticket to Ride Europe bordspel reis je per trein over het hele continent. Waag je een reis door de donkere tunnels in Zwitserland of aan boord van een veerboot op de Zwarte Zee? Of bouw je schitterende treinstations in de grote hoofdsteden van oude wereldrijken?

In Ticket to Ride Europe moeten de spelers de routes op hun bestemmingskaarten volbrengen. Dit doe je door verbindingen tussen steden te claimen, die je mag bouwen als je de juiste kaartencombinaties in handen hebt. Heb jij aan het eind van het spel de meeste punten verzameld met je treinnetwerk? Dan ben jij de winnaar.

Dit populaire bordspel is een makkelijk aan te leren spel met diverse onvoorziene plotwendingen, zodat de uiteindelijke winnaar tot op het laatst onbekend blijft. Spanning en plezier voor het hele gezin.

Spellen vanaf 10 jaar

Jaipur

Jaipur Vanaf 10 jaar | 2 spelers | 30 minuten | Nederlands

Word jij de beste handelaar van de Maharadja? Zorg dat je aan het einde van de week (ronde) rijker bent dan je tegenspeler en win!

Het kaartspel Jaipur is een handelsspel voor 2 personen en bestaat al vele jaren (sinds 2009), maar wordt nu onder de vlag van Space Cowboys

opnieuw uitgebracht in een kleinere verpakking.

Ook beschikbaar als app!

Splendor

Splendor Vanaf 10 jaar | 2 tot 4 spelers | 30 minuten | nederlands

Het bordspel Splendor is een tactisch, vlot maar verslavend spel! In Splendor kruip je in de huid van een rijke handelaar. Je gebruikt je rijkdom om mijnen en transportmiddelen te verwerven en kunstenaars te rekruteren om van edelstenen prachtige juwelen te maken.

In het spel Spendor verzamel en investeer je de juiste edelstenen (chips). Deze kun je investeren om een stabiele voorraad van juwelen te verkrijgen, maar op den duur moet je overstappen op het verzamelen van prestige en de edelen verleiden tot de aankoop van jouw juwelen!

Per ronde mag men maar één enkele actie doen! De speler die als eerste vijftien prestigepunten verzamelt via prestigieuze ontwikkelingen en edelen, wint het spel!

Unlock

Unlock! 10 – 99 jaar 1 tot 5 spelers 120 minuten nederlands

In het kaartspel Unlock! probeer je samen met je medespelers binnen 60 minuten uit een ruimte te ontsnappen. Dit spel is gebaseerd op escape rooms en laat je deze ervaring thuis aan je eigen tafel beleven.

In Unlock! word je door middel van een kaartendeck en een gratis app door diverse scenario’s geleid. Doorzoek de ruimtes, combineer voorwerpen en los alle puzzels op!

Let op: de 10 tutorial kaarten zijn meegeleverd aan de onderzijde van het eerste deck “De Formule”.

Speltip: Download de gratis app.

Spel vanaf 12 jaar

Azul

Azul Vanaf 12 jaar | 2 tot 4 spelers | 40 minuten | nederlands

In het tactische bordspel Azul moet je voor de Portugese koning Manuel I de muren van zijn koninklijk paleis met kleurige tegels versieren. Tijdens het bezoek van de Portugese koning aan het Alhambra in Zuid-Spanje was de koning namelijk erg gebiologeerd van de prachtige Azulejos (de oorspronkelijke witte en blauwe keramische tegels) waarmee de muren van het paleis waren gedecoreerd. Daarom gaf hij onmiddellijk de opdracht aan jou om zijn paleis met soortgelijke decoratieve tegels te verfraaien.

In het spel vorm je patronen met de tegels om het paleis te versieren. Voor specifieke patronen en completerende sets, scoor je extra punten. Maar heb je materialen verspild? Dan worden er punten in mindering gebracht. De speler met de meeste punten, wint het spel Azul!

Probeer ook eens de andere Azul edities.

Spel vanaf 18 jaar

Exploding Kittens NSFW

Exploding Kittens NSFW  Vanaf 18 jaar | 2 tot 5 spelers | 15 minuten | engels

Exploding Kittens is een geweldig kaartspel voor mensen die van katten, explosies, tietmagiërs en soms ook van billen houden. Deze NSFW (Not Safe For Work) editie is geschikt als partyspel voor volwassenen.

Gratis online spellen

De leukste spellen van Asmodee zijn nu gratis te downloaden. Kijk op print-and-play.

Bekijk ook: Geef een HINT een superleuk bordspel voor een grote groep

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *