Top 5 klussen in het najaar voor een bloeiende voorjaarstuin

De herfst komt eraan. Je denkt misschien, tijd om de tuinhandschoenen, bezem en heggenschaar ver achterin de schuur op te bergen tot het voorjaar. Nope! Even wachten, zegt groenkenner Intratuin. Het tuinseizoen is namelijk nog lang niet voorbij. Ook in het najaar is er veel te doen in de tuin of op het balkon. Denk aan het planten van voorjaarsbollen, struiken en bomen of het creëren van een groene haag. Het fijne is dat je daar in het nieuwe jaar weer van profiteert, want: wat je nu plant, groeit sneller en sterker in het voorjaar. Dat komt doordat planten in het najaar beter kunnen aarden in een warme grond en met voldoende regenval. Zo geniet je vroeg in het voorjaar van bloeiende magnolia’s, volle hagen en vogels in je tuin. Intratuin roept daarom iedereen op het najaar definitief op de agenda te zetten als tuinseizoen en deelt samen met groenexpert Ben van Ooijen vijf najaarsaanplant-klussen die je nu kunt doen voor een serieuze voorsprong op het voorjaar.

Intratuin Magnolia

Early bird catches the worm

Vraag een willekeurige hovenier wat het beste tuinseizoen is, en het najaar zal zonder twijfel het antwoord zijn. Toch lijkt deze essentiële kennis bij hobby-tuiniers, beginnende groene vingers en ‘natuurtalenten’ allerminst bekend. Zodra het buitenseizoen voorbij is en de eerste bui valt, trekken we het liefst de deur achter ons dicht om er pas weer in het voorjaar aan de slag te gaan. Samen met verschillende groene organisaties zoals Stichting Steenbreek – dat zich hard maakt voor de vergroening van Nederland – en tuinpark de Tuinen van Appeltern, roept Intratuin iedereen op voorgoed afscheid te nemen van deze gewoonte en het najaar opnieuw te omarmen als hét ideale tuinseizoen. Ben van Ooijen, directeur en oprichter van de Tuinen van Appeltern, legt uit waarom: “In het najaar is de bodem nog warm na de zomer en valt er, in tegenstelling tot het voorjaar, veel regen. Dat is perfect omdat planten dan meer kans hebben om goed te wortelen. Door ze nu al hun gang te laten gaan, zijn ze in het voorjaar beter in staat voeding uit de bodem op te nemen en goed bestand tegen droge perioden”. Het groen dat je in het najaar plant start als het ware met een voorsprong. Ze worden groter en bloeien eerder en mooier dan planten die pas in het voorjaar de grond in gaan. Dus: handen uit de mouwen deze herfst, want er is genoeg te doen waarvan jij in het voorjaar weer profiteert!

Niet alleen genieten voor jezelf

Wanneer je in het najaar aan de slag gaat in de tuin met het aanplanten van bomen, struiken, heesters en voorjaarsbollen, kun je dus in het vroege voorjaar al genieten van een kleurrijke en levendige tuin of balkon. Dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor vogels, insecten en heel veel andere dieren. Zij profiteren op deze manier van voldoende voedsel na een strenge winter. Van Ooijen voegt daaraan toe: “Wanneer er vroeg in het voorjaar bloemen in je tuin verschijnen, is dat goed voor de biodiversiteit. De bijen en vlinders die ze aantrekken, helpen namelijk weer bij de bestuiving van de bloemen”. Een win-win situatie! Dit jaar luidt het motto dus: ‘Neem een voorsprong op het voorjaar!’ Sta jij al met je tuinlaarzen aan bij de deur? Intratuin deelt hieronder alvast de top-vijf klussen die je dit najaar nog in de tuin kunt doen voor een bloeiende voorjaarstuin.

Top 5 klussen in het najaar voor een bloeiende voorjaarstuin

Op 1: De heg groener dan de buren

De herfst is het perfecte seizoen om een haag aan te planten in de tuin. De regenval in het najaar, in combinatie met een goede bodemtemperatuur – niet te hoog, niet te laag – vormt een perfecte basis voor de ontwikkeling van de wortels van je haagplanten. Zo kan je heg lekker aarden voordat de vorst inzet. Je kunt vrijwel elke haagplant aanplanten tijdens het najaar.

Najaarstopper: glansmispel (€189.00). Als je hier nu een haag van plant, verschijnt in het voorjaar al nieuw blad dat prachtig rood uitloopt

Op 2: Vroegbloeiers: planten maar!

Wil je al vroeg in het seizoen genieten van het heerlijke voorjaarsgevoel, plant dan dit najaar nog een paar vroegbloeiende planten in je tuin. De prachtige kleuren en heerlijke geuren van deze planten laten zich al vroeg in het seizoen zien en geven je een instant moodbooster. Hallo, lentekriebels!

Najaarstopper: magnolia (€16.99). De magnolia is een echte voorjaarsbloeier en bloeit dan uitbundig met grote bloemen.

Op 3: De bloemetjes buiten zetten

Het klinkt misschien wat vreemd, maar voorjaarsbollen zoals narcissen, tulpen, blauwe druiven, sneeuwklokjes en krokussen plant je in het najaar. Dat komt omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. Het is daarbij wel belangrijk dat je ze plant vóór de eerste vorst. Op naar een kleurrijk balkon of tuin in het voorjaar!

Najaarstopper: narcissen. Wanneer je deze prachtige bloemen met vrolijke voorjaarskleuren straks in je tuin ziet verschijnen, weet je dat de lente is begonnen. Narcissenbollen (€2.99)

Intratuin conifeer

Op 4: Hi-ha-heester

Het najaar is een uitstekend moment om heesters te planten. De grond is nog vrij warm, waardoor de planten voor de winter al kunnen aarden en beginnen te groeien. In het voorjaar zie je daardoor al meteen resultaat. Bovendien valt er in de herfst meestal voldoende regen, zodat water geven niet of nauwelijks nodig is. Heerlijk, dat scheelt jou weer tijd!

Najaarstopper: De conifeer. Een klassieker in de Nederlandse tuin. Plant ‘m als haag of als eyecatcher in een grote plantenbak. Hij blijft de hele winter groen! Dwergcipres (€6.99) & Dwergcipres op stam (€69.99)

Op 5: De schaar erin! Een goede snoeibeurt voor de winter

Velen hebben de opvatting dat de herfst geen geschikt seizoen is om te snoeien. Toch zijn er haagplanten waarvoor juist dan het ideale snoeimoment is. Dit geldt zelfs voor de meeste soorten, waaronder de liguster, meidoorn, en verschillende coniferen. De hagen zijn dan gestopt met groeien. Geef ze het liefst vóór eind september een flinke snoeibeurt. Zo gaan ze netjes geschoren de winter in en zijn ze in het voorjaar mooi vol en groen. Misschien zelfs groener dan bij de buren ;-).

Najaarstopper: Intratuin accu-heggenschaar (€64.99) Wist je dat je een heggenschaar en ander tuingereedschap voor de najaarsaanplant ook gemakkelijk kunt huren bij een Intratuin vestiging bij jou in de buurt?

Intratuin Voorsprong

Kijk voor meer najaar to do’s op intratuin.nl/voorsprong of neem eens een kijkje op de website van Stichting Steenbreek voor tips of activiteiten bij jou in de buurt.

Heb je goed opgelet bij de najaar to-do’s en noem jij je een heuse najaarsaanplant-expert? Kom dan je kennis testen bij een van de Intratuin vestigingen bij jou in de buurt. Volg de feiten-en-fabelsroute, omcirkel de antwoorden en lever de kaart in bij de kassa. Wie weet win jij wel het fantastische najaarspakket (t.w.v. € 100.-) en pak je een voorsprong op het voorjaar. Succes!

Over Intratuin

Intratuin is een organisatie waarin praktijkervaring en specialistische kennis elkaar versterken. Een hechte band van samenwerkende ondernemers en beroepskrachten. De Intratuin formule bestaat 40 jaar en heeft 68 franchisevestigingen, waarvan 54 in Nederland, 3 in België en 11 in Duitsland. Intratuin is een belevenis in elk seizoen. Als tuincentrum en sfeerwinkel maakt Intratuin winkelen voor tuin, huis en balkon tot een inspirerende vrijetijdsbesteding. Kleurrijk, sfeervol, praktisch en gastvrij. En altijd biedt Intratuin iets extra’s: stylingtips, creatieve workshops en speciale acties die onze klanten elk bezoek weer op nieuwe tuin- en woonideeën brengen. Meer informatie over een vestiging in de buurt is te vinden op www.intratuin.nl.

Over De Tuinen van Appeltern

De Tuinen van Appeltern is, met 100.000 bezoekers, het grootste tuininspiratiepark van Nederland. Het park is gevestigd in Appeltern, Gelderland, waar het in 1988 werd opgericht door Ben van Ooijen. De Tuinen van Appeltern beslaat een gebied van ruim 22 hectare en bestaat uit meer dan 200 voorbeeldtuinen die deels zijn ontworpen door initiatiefnemer en hovenier  Ben van Ooijen en deels door tuinontwerpers, schrijvers van tuinboeken en tuinarchitecten. Er worden steeds weer nieuwe tuinen aangelegd en nieuwe stijlen en trends geïntroduceerd, zodat bezoekers nooit uitgekeken raken en steeds weer opnieuw worden geïnspireerd. Meer informatie is te vinden op www.appeltern.nl.

Over Stichtig Steenbeek

Stichting Steenbreek helpt om onze leefomgeving te vergroenen en onnodige verharding tegen te gaan. Dit doen we samen met aangesloten gemeenten, provincies, waterschappen, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, kennis- en onderwijsinstellingen en andere betrokken maatschappelijke organisaties.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *