Waarom bijles een goed idee is

De zomervakantie is voor veel scholen inmiddels begonnen, of de kinderen zitten op moment in hun laatste week. In Nederland zijn de schoolvakanties verdeeld over 3 regio’s en Nijmegen. Nijmegen is een uitzondering op de schoolvakantieregio, als het gaat om de zomervakantie. Aangezien in Nijmegen en de omliggende dorpen de kinderen altijd vrij zijn met de Vierdaagse. In dit geval hield dat in dat Nijmegen een week eerder schoolvakantie had dan de regio waarin Nijmegen valt (Zuid). Blijf jij gedurende de zomervakantie schooltaken oefenen met kinderen? Het is belangrijk dat bij jonge kinderen lezen en de tafels goed bijgehouden worden, maar ook bijles kan nuttig zijn in de zomervakantie.

avi lezen kluitman

Zomervakanties 2022:

Regio Midden: 9 juli tot en met 21 augustus 2022
Regio Noord: 16 juli tot en met 28 augustus 2022
Regio Nijmegen: 16 juli tot en met 28 augustus 2022
Regio Zuid: 23 juli tot en met 4 september 2022

Schoolwerk tijdens de zomervakantie

Het is zomervakantie dus de kinderen moeten zoveel mogelijk spelen en relaxen. Dat is helemaal waar en erg belangrijk. Lekker ontspannen en tot rust komen, daar zijn de vakanties voor. Toch is het belangrijk om sommige schooltaken bij te houden gedurende de zomervakantie. Op de basisschool gaat het om lezen en rekenen. Als kinderen 6 weken lang niet lezen, dan kan het zijn dat je dat na de zomervakantie bij het lezen merkt, ze kunnen zelfs terugzakken in leesniveau, omdat het leestempo omlaag gaat.

Lezen is leuk, dus een aantal keer per week (het liefst elke dag) even samen lezen is helemaal geen gek idee. Je hoeft er niet uitgebreid voor te gaan zitten, maar lees samen een paar pagina’s uit een tijdschrift of boek voor het slapen gaan of voor het avondeten. Kinderen die een abonnement hebben op de Donald Duck, Penny, Wild van Freek of ander tijdschrift kunnen prima uit deze blaadjes lezen. Alle beetjes helpen. Wat ook zeker kan helpen is een abonnement op de bieb nemen en samen wat leuke boeken uit te zoeken. Een abonnement op de bieb is voor kinderen gratis en er is heel veel keuze uit boeken.

Een zomerleesbingo wil vaak ook wel voor wat regelmaat zorgen. Een keer lezen op de wc is natuurlijk supergrappig, even lezen bij opa en oma, om te trots te laten zien hoe goed je het al kan. Voorlezen aan je huisdieren, dat vinden de konijnen vast heel gezellig, lezen met je mond vol eten, geen probleem. Als ze het maar bijhouden.

Ook de tafels blijven oefenen voor kinderen in groep 4 en 5 is een goed idee. Print eventueel een overzicht van de tafels uit en hang ze op op de wc, in de keuken of bij de eettafel. Hoe vaker je tafels ziet, hoe automatischer de kinderen het gaan onthouden.

Ikea bureau

Bijles

Bijles is voor veel kinderen een fantastisch hulpmiddel om gemotiveerd te kunnen blijven. Hoewel bijles soms klinkt alsof het alleen voor kinderen is die lastig meekomen, is het eigenlijk voor heel veel kinderen erg nuttig. Sommige kinderen hebben even behoefte aan wat hulp bij een bepaald vak, om er wat beter in te komen. Sommigen zijn er door bepaalde omstandigheden even uit geweest en hebben leerstof in te halen en anderen hebben wat hulp nodig om zelfstandig te kunnen werken.

Middelbare scholieren hebben bijvoorbeeld bijles natuurkunde om te leren voor een toets, bepaalde stof beter te begrijpen. Gaat rijtjes stampen bij Engels je minder goed af of vind je het in de klas soms te druk om het vak goed te kunnen volgen, dan kan je baad hebben bij bijles engels.

Je hoeft je zeker niet te schamen voor bijles, het is juist goed dat je gemotiveerd bent om ergens beter in te worden. Vaak kan een beetje hulp al een zetje geven in de juiste richting. Het kan zijn dat de manier waarop je docent het vak uitlegt niet de manier is waarop jij graag leert, dan kan bijles hierin van betekenis zijn, door persoonlijke uitleg op maat.

In de zomervakantie is het mogelijk om bijles te volgen, om zo een vlotte start te hebben na de zomervakantie.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *