Wanneer open je een spaarrekening voor je kind?

De huizenmarkt is de afgelopen jaren ontploft. Misschien ben jij een geluksvogel die wel een huis heeft kunnen kopen in deze markt of net daarvoor en daardoor in het bezit van je eigen huis. Hoe gaat dat straks zijn voor jouw kinderen? Waarschijnlijk zijn jouw kinderen, net als mijn kinderen nu nog heel klein en denk je nog niet na over studeren in een andere stad of op zichzelf gaan wonen. Ik maak mij er nu nog niet echt zorgen over, maar het gaat weleens door mijn hoofd. Hoe is het over 12 jaar? Kunnen mijn kinderen later wel een huis kopen of moeten we een huisje in de tuin voor ze gaan inrichten of de zolder verbouwen?

verhuisdozen

Tegenwoordig krijg je in de grotere steden en dan bedoel ik niet alleen de randstad en het Westen, maar ook gewoon Arnhem, Nijmegen, Den Bosch, Zwolle echt geen huis meer zonder een grote zak geld mee te nemen en over te bieden op een vraagprijs die al te zot voor woorden is. Rijtjeshuizen worden voor meer dan 6 ton verkocht. Dat heb je niet als starter of misschien zelfs niet als medior. Studeren in een andere stad? Gaat dat nog lukken? Of bestaat dat straks niet meer, omdat er geen kamers te huur zijn. Het is niet goed om je er nu al zorgen over te maken, maar je kan wel al vroeg beginnen met sparen. Sparen voor jezelf, maar ook voor je kind. Wanneer open je een spaarrekening voor jouw kind? En hoeveel leg je in?

Op welke leeftijd open je een spaarrekening voor je kind?

Bij bijna alle banken kun je tegenwoordig een spaarrekening voor jouw kind openen. Een kinderspaarrekening staat op naam van je kind, maar het beheer ligt bij jou. Vaak draag je het beheer over wanneer jouw kind 18 jaar is geworden. Er is geen vaste leeftijd waarop je kan beginnen met sparen. Bij sparen geldt simpelweg, hoe langer je spaart hoe meer geld je opbouwt. Ook al is het maandelijks een klein bedrag uiteindelijk wordt het een steeds hoger totaalbedrag.

Hoeveel geld spaar je voor je kind?

geld sparen kind

Veel ouders proberen maandelijks een bedrag weg te leggen voor hun kinderen. Een vast bedrag elke maand, waar je niet aan kunt komen is een verstandige keuze. Hoeveel je kunt sparen is natuurlijk afhankelijk van wat je binnenkrijgt en of je wat kunt missen. Daar kan je niet voor iedereen hetzelfde bedrag voor noemen. Of het bedrag nou 2,50 euro per maand is of 25 euro. Hoe langer je kunt sparen hoe hoger het bedrag wordt, als je 18 jaar lang, vanaf de geboorte van jouw kind 2,50 per maand opzij zet heb je na 18 jaar 540 euro gespaard. Dat is natuurlijk niet genoeg voor een huis, maar het is een begin. Ga afspraken met jouw kind zodra het een bijbaantje heeft dat het bijvoorbeeld 70% gebruikt en 30% spaart van zijn of haar loon.

Hoeveel geld heb je na 18 jaar als je spaart?

Los van de rente (die je tegenwoordig amper krijgt) kun je uitrekenen hoeveel geld je inlegt om te sparen over een periode van 18 jaar en er dus op de rekening van jouw kind staat. Over de jaren komt daar ook nog wel een klein beetje rente op, wie weet is die over een aantal jaar weer hoger. Zo zie je hoeveel 100 euro sparen per maand een kind gaat opleveren. Als je zoveel kunt missen heb je een heel mooi startbedrag voor een kind dat wil gaan studeren of op kamers wilt.

2,50 euro per maand is na 18 jaar: 540 euro
25 euro per maand is na 18 jaar: 5.400 euro
100 euro per maand is na 18 jaar: 21.600 euro

Uiteraard kun je later meer geld gaan sparen dan in het begin. Stel je begint de eerste 4 jaar met 5 euro per maand en verhoogt dan elk jaar het maandelijkse bedrag, dan is dat uiteindelijk natuurlijk prima. Of wanneer het eventjes minder goed lukt, dan ga je een tijdje wat minder per maand sparen. Daarin kun je flexibel zijn. Het is wel het makkelijkst als je het in je bankrekening standaard instelt, dat er elke maand een bedrag wordt afgeschreven. Zo vergeet je het niet en zo kan je het onderdeel maken van je maandelijks bestedingsbudget.

Een spaarrekening kan je bij bijna elke bank afsluiten voor je kind. Bekijk bijvoorbeeld een spaarrekening van NIBC, laat je adviseren bij een bank wat het beste bij jou en jullie budget past. Je kan hiervoor een afspraak maken met je bank en om advies vragen. Bij de bank waar je al klant bent voor jezelf, kun je vaak meteen eenvoudig een kinderspaarrekening afsluiten.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *