Welk autostoeltje kies je voor je peuter?

Wanneer kies je nou welk autostoeltje voor je baby, peuter, kleuter? Het is een belangrijke vraag voor ouders met jonge kinderen. Veiligheid hebben we als ouder hoog in het vaandel, je wilt het beste en het veiligste voor je kind. Maar soms zie je door de bomen het bos niet meer, er is zoveel aanbod en elk stoeltje pretendeert het beste te zijn, is dat ook zo?

Ik ben op onderzoek uitgegaan en mij gaan inlezen in de verschillende autostoeltjes en bekeek wat er wordt geschreven over Europese regelgeving hieromtrent. Hieronder vind je de drie autostoelcategorieën op basis van lengte uitgelicht.

Uitleg maxi-cosi autostoeltjes

Europese regelgeving

Er zijn verschillende groepen autostoeltjes. Van pasgeboren baby’s tot kinderen die al 135 cm lang zijn. De groepen zijn tot nu toe verdeeld in drie groepen:

  • Groep 0+ (kinderen tot 13 kg)
  • Groep I (9 tot 18 kg)
  • Groep II (15 tot 25 kg)
  • Groep III (22 tot 36 kg) dit zijn stoelverhogers

Met de nieuwe i-Size regelgeving hebben ze de indeling van leeftijd en gewicht veranderd naar de lengte, zodat het duidelijker is voor ouders wanneer het kindje naar een volgende stoel moet:

  • Babyautostoel: 45 – 75 cm
  • Peuterautostoel: 61 – 105 cm
  • Kinderautostoel: vanaf 100 – 135 cm

Op dit moment bestaan er dus twee Europese regelgevingen voor autostoelen naast elkaar: R44-04 en de nieuwe i-Size (R129). i-Size heeft als doel de veiligheid van kinderen in de auto te vergroten door hogere eisen te stellen aan autostoelen. Zo moeten i-Size autostoelen strengere botsproeven doorstaan dan autostoelen die voldoen aan de R44-04 regelgeving en is bij autostoelen voor kinderen groter dan 100 cm een rugleuning verplicht.

Hieronder de adviezen per lengte op basis van de nieuwe i-Size regelgeving.

Babyautostoeltjes: ong. 45-75 cm

Als jouw kind kleiner dan 75 cm is dan kan hij vervoerd worden in een babyautostoeltje. Dit is bijvoorbeeld de Maxi-Cosi die de meesten wel kennen. Zelf hebben wij voor mijn zoontje (3,5 jaar geleden) een Maxi-Cosi babyautostoeltje aangeschaft. Wij kozen destijds voor de CabrioFix, dit deden we op aanraden van familie die goede ervaring had met dit babyautostoeltje.

Een babyautostoeltje wordt altijd tegen de rijrichting in gemonteerd. Dit zorgt voor een goede ondersteuning aan hoofd en nekje wanneer de auto een frontale botsing zou krijgen. Het is simpelweg de veiligste manier. Een autostoeltje mag ook voor op de bijrijdersstoel worden gemonteerd, denk er dan wel aan dat je de airbags uitzet. Het autostoeltje op de achterstoelen plaatsen heeft wel altijd de voorkeur (qua veiligheid) boven voorin op de bijrijdersstoel plaatsen.

Het is het veiligst om je kindje zo lang mogelijk achterste voren te vervoeren (zoals met deze baby autostoeltjes), daarom wordt het aangeraden om echt tot 13 kg te wachten dat je kind naar een groep 1 stoel gaat.

maxi cosi baby autstoeltje

Peuterautostoeltjes: 61-105 cm

De opvolger van het babyautostoeltje is de peuterautostoel. Zodra je kind langer is dan 61 cm is dan zou hij of zij naar dit stoeltje mogen. Houd er wel rekening mee dat je kindje tot 15 maanden achterwaarts vervoert moet worden volgens i-Size! Vanaf dan kan je kind vooruit kijken, aangezien deze meestal met in de rijrichting worden gemonteerd. Wij hebben ook zo lang mogelijk gewacht en beide keren waren ze ook al zwaarder dan 9 kg.

Heel belangrijk is dat je goed voelt of het stoeltje vast zit in de gordel en goed stevig op de autostoel staat. Wij gebruikten zelf nog niet eerder het ISOFIX systeem, terwijl wij wel de aansluitingen in de auto hebben (lees hieronder meer over ISOFIX), wij maken de stoel vast met de autogordel. Je moet dan zorgen dat hij niet los zit en dus heen en weer kan schudden als je er tegen aanduwt. Ik moest even een paar keer oefenen met het echt goed strak vastmaken, maar nu gaat het heel makkelijk. Wij halen de stoeltjes er best wel vaak uit, daardoor kon ik goed oefenen. Gelukkig staat de handleiding ook op de zijkant van de autostoel, dan kan je geen stap vergeten.

Wij gingen ook bij een peuterautostoel voor een Maxi-Cosi, aangezien wij vertrouwd waren met het merk Maxi-Cosi. Ook hier werden we weer geadviseerd door familie die ons met hun kinderen net wat vooruit is. We kozen de Maxi-Cosi Tobi.

maxi cosi peuter autostoel

Tegen de rijrichting in

Ook bij peuterautostoeltjes zijn er trouwens stoeltjes die tegen de rijrichting in gemonteerd kunnen worden. De meest veilige manier. Ik weet zelf dat veel ouders om mij heen kiezen voor een stoeltje in de rijrichting, omdat ze dat leuker voor het kind vinden. Zo kunnen de kinderen door de vooruit naar buiten kijken, maar kunnen de ouders ook zelf goed naar de kinderen kijken.

Kinderautostoeltjes: vanaf 100 cm

In Europa is het verplicht om kinderen tot 135 cm te vervoeren met een autostoel, in sommige landen
is dit zelfs tot 150 cm.

In Nederland moeten kinderen tot een lengte van 1,35 meter in de auto vervoerd worden in een goedgekeurd kinderzitje. I-Size stelt een rugleuning verplicht voor kinderen langer dan 100 cm. Een autostoel met rugleuning én zijbescherming is de veiligste manier om je kind tussen de 100 en 135 cm te vervoeren. Zo’n autostoeltje kan pas optimale bescherming bieden wanneer het kind goed in het zitje past. Om dit mogelijk te maken zijn autostoeltjes ingedeeld naar lichaamslengte of ingedeeld naar lichaamsgewicht (E44) afhankelijk van de goedkeuring die ze hebben.

Wat is ISOFIX en hoe werkt het?

ISOFIX is de internationale standaard voor bevestiging van autostoeltjes. Dit systeem is de veiligste, makkelijkste en snelste manier om een autostoeltje op de juiste manier in je auto te bevestigen, zonder gebruik van de autogordel. Hoewel de meeste nieuwe auto’s voorzien zijn van ISOFIX bevestigingspunten, is dat niet standaard.  Je vindt de ISOFIX bevestigingspunten tussen de rugleuning en de bank, ook kun je in de handleiding van de auto lezen of een auto hiervan is voorzien.

Op zoek naar een kinderautostoeltje

Mijn zoontje is 3,5 jaar. Hij is net iets langer dan 1 meter, hoe lang precies weet ik niet. Echt stilstaan tegen de meetlat aan zijn muur wil hij niet. Ik denk 1 meter en 2 centimeter. Dus hij zou in aanmerking komen voor een kinderautostoeltje. Wij willen uiteraard ook nu het beste stoeltje voor ons kind. Een kinderautostoeltje van Maxi-Cosi zou de Maxi-Cosi RodiFix AirProtect worden. Maxi-Cosi bevalt ons immers goed.

Maxi cosi rodi fix airprotect kinderautostoel

ADAC 4 sterren voor Maxi-Cosi RodiFix AirProtect

maxi cosi adac 4 sterrenDe RodiFix AirProtect® kreeg in de lentetest van het onafhankelijke testinstituut ADAC 4 sterren toebedeeld, wat overeenkomt met de waardering ‘goed’. De RodiFix AirProtect® is de meest geavanceerde autostoel van Maxi-Cosi voor kinderen langer dan 100 cm. In deze test blonk de RodiFix AirProtect® vooral uit in gebruiksgemak, de Maxi-Cosi autostoel ontving de hoogste score voor gebruiksgemak van alle autostoeltjes in de lentetest van 2016.

De score van 4 sterren betekent ook een goed niveau van veiligheid en ergonomie.

Als ik de autostoel in gebruik heb, zal ik er een mooie review van schrijven. Wij zijn van plan met de auto op vakantie te gaan in augustus. Dus dan kan onze grote zoon van 3,5 jaar in zijn nieuwe autostoel.

Zomervakantie met maxi-cosi autostoel

Bron autostoel groepen:  ANWB – Wanneer welk autostoeltje
Bron Isofix en regelgeving: Maxi-Cosi hoe werkt ISOFIX

Please follow and like us:
Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Maxi-Cosi RodiFix AirProtect
Beoordeling
51star1star1star1star1star

Post Author: mamasmind

Hi, welkom op mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van de mamablog en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook de leukste must-haves en must-do's voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *