Winterjas in autostoeltje levensgevaarlijk

Vind je dikke winterjassen ook zo schattig voor je kleintje? Onze man heeft een echte lekkere dikke, met een warme bontkraag. Hoewel het gisteren bij ons wel 16 graden was en de dikke jas op de kapstok mocht blijven, is het normaal ‘s winters best lekker zo’n jas. Deze week vertelde iemand mij echter over een YouTube-filmpje die zij had gezien. Hierin werd getoond hoe gevaarlijk het is als een kleintje met een dikke winterjas in een autostoeltje zit. Dit schijnt levensgevaarlijk te zijn. De gordel zit hierdoor namelijk te los, veel losser dan dat het lijkt, dat komt door de jas.

Wanneer er hard geremd moet worden of de auto betrokken raakt bij een ongeluk, kan het kleintje gelanceerd worden uit de gordel van het stoeltje en ernstig gewond raken. Het kindje maakt namelijk zelf nauwelijks contact met de autogordels als ze zo “loszitten”. Het advies is om maar twee vingers ruimte te houden tussen je kindje en de autogordel.

Ik ben het filmpje gaan googlen. Het is op 14 december geplaatst door de show Today.com. Het zijn beelden van de Amerikaanse verkeersveiligheidsorganisatie Kids and Cars: “Car seat alert Could a winter coat endanger your child?”.

https://www.youtube.com/watch?v=9uEfou4sJQ0

Film YouTube: Today.com

Wij doen, vooral nu het niet ijskoud is, de kleine man (bijna 2 jaar) geen jas aan in de auto. Deze draperen we over hem heen (voor zover hij hem laat liggen). Misschien nemen we straks wel een dekentje mee, als het echt kouder wordt, dat is het advies. Onze kleine meid, van 2 maanden, zit in een dikke voetenzak van Koeka in de maxi-cosi. Dus die heeft sowieso geen jas aan, de voetenzak zit vast onder de gordeltjes, dus die veroorzaakt niet hetzelfde effect als de winterjas, maar houdt haar wel lekker warm.

Uit reacties van mensen onder de YouTube video leer ik dat je in Finland wordt aangeleerd ook geen dikke winterjassen te dragen in de auto, al volwassene. Vanwege hetzelfde effect. Dus gewoon lekker verwarming een beetje aan en jassen uitlaten.

Ik ben geschrokken van de beelden en heb er een wijze les uitgetrokken. Trek jij je er wat van aan (of uit)?

Winterjas kopen

Naar aanleiding van dit bericht kreeg ik een mailtje van winterjassen.com. Op deze site kun je overzichten vinden van winterjassen bij diverse webshops. Dit bespaart veel tijd en mogelijk ook geld (je kunt namelijk filteren op budget). Er wordt ook geblogd over bijvoorbeeld winterjassen voor kinderen. Ik las er een interessant artikel over veiligheid in het verkeer. Neem er eens een kijkje.

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

2 reacties op “Winterjas in autostoeltje levensgevaarlijk

  Ilse van Kreanimo

  (20 december 2015 - 17:37)

  Ik had daar zelf al eens over nagedacht en nu blijkt het zo te zijn….
  Bij lange ritten doe ik dat wel, mijn jas uit doen.

   mamasmind

   (20 december 2015 - 20:50)

   Heel verstandig. Ik merkte toch, dat ik het vanavond dan wel moeilijk vind om zijn jasje uit te doen. Want hij is moe en het is fris..
   Slim dat je het al doet!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *