Zelf je keuken opknappen

Zin om je keuken onder handen te laten nemen, maar eigenlijk geen budget gepland voor de aanschaf van een nieuwe keuken? Tegenwoordig zie je een hoop mensen zelf hun keuken opknappen en daar hoef je helemaal niet superhandig voor te zijn. Vooral wanneer je apparatuur nog prima even mee kan, is het zonde om alles opnieuw aan te schaffen. Hoe pimp je, low budget, een keuken? Witte kastjes, mooie strakke handgrepen? Het kan heel veel doen voor een ruimte.

opgeknapte keuken

Keukenkastjes wrappen

Je kan er voor kiezen om je keuken te laten wrappen. Hier ben je gemiddeld rond de 1000 euro voor kwijt als je het laat doen, uiteraard zijn de kosten hiervoor wel afhankelijk van het formaat van je keuken en het aantel kastdeurtjes en laatjes dat je gaat laten wrappen. Voor een nieuwe keuken betaal je al gauw 10.000 euro, dus tel uit je winst. De folie kan je ook zelf bestellen en zo zelf gaan wrappen, dan ben je nog veel voordeliger uit. Er zijn heel veel verschillende kleuren te bestellen. Als je een foutje maakt, dan is dat ook weer zo te herstellen, dat scheelt.

Wrappen van je keukenkastjes houdt in dat je folie over de buitenkant van je kastjes plaatst, waardoor je je hele stijl en kleur van je kastjes aanpakt. Maak van een verouderde keuken, weer een trendy keuken die als nieuw lijkt. Behalve dat het er mooi uitziet, is de keuken ook weer helemaal fris en dat kookt toch wel veel fijner.

Plakfolie verwijderen van keukenkastjes

Een ander kleurtje uitzoeken, of een foutje gemaakt bij het wrappen van je keukenkastje of keukenlades? De plakfolie kan je ook weer zelf verwijderen. Dit doe je door het te verwarmen met een fohn. Daarna verwijder je nog de restjes plak, die zijn achter gebleven op de kastjes, met een beetje wasbenzine of terpentine.

Keukenkastjes verven

Je kan je keukenkastjes ook verven. Dit is wel afhankelijk van het materiaal van de huidige keukenkastjes natuurlijk. Begint eerst met grondlak. Na de eerste laag schuur je het deurtje op, voordat je met een tweede laag primer aan de slag gaat. De derde laag is de definitief kleur, bijvoorbeeld houtlak, kies je favoriete kleur. Verf de kastjes, verwijder wat je hebt afgeplakt voordat de verf opgedroogd is, zodat je geen verf er af trekt. En je keukenkastjes zijn weer als nieuw.

Handgrepen keukenkastjes vervangen

keuken opknappen

Ook de ladegrepen en handgrepen van de kastjes kun je vervangen. Het is ongelooflijk wat een verschil nieuwe handgreepjes in je keuken kunnen maken. Van een ouderwetse houten knop kiezen je bijvoorbeeld voor de keuken handgreep 128 mm. Het staat superstrak in een witte keuken om een zwarte handgreep te plaatsen. Wij hebben onze bijkeuken helemaal opgeknapt. Zie hierboven onze opgeknapte ruimte, daar hebben we ook zulke zwarte handgrepen op zitten.

Het voordeel van handgrepen op een keukenkastje versus een greeploze keuken is dat het duurzamer is, een druk systeem kan op den duur kapot gaan, daarnaast heb je veel meer vlekken op je kastjes bij een greeploze keuken. Door het continu drukken op de deurtjes, laat je overal vingerafdrukken achter. Dat zie je overigens vooral goed bij een hoogglans keuken. Daarnaast is het effect van handgrepen vaak ook mooi, doordat het het oppervlakte breekt qua kleurgebruik. Bijvoorbeeld de combinatie van een zwarte handgreep bij een witte keuken of de goudkleurige handgreep bij een zwarte keuken.

Veel succes met het opknappen van je keuken. Ik ben benieuwd naar het resultaat.

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *