Zij maken het verschil
De wereld verandert snel, sommige mensen hebben hier op een positieve manier aan bijgedragen. De invloed op ons leven is daardoor nog altijd voelbaar. Denk aan politici, maar ook aan wetenschappers of sporters. Mensen die het verschil maakten kunnen dit op allerlei manieren gedaan en hebben allemaal verschillende achtergronden, religies en rassen. Dankzij hun acties of hun bijzondere ideeën hebben zijn veel betekend voor anderen. Bij de Vier Windstreken is een boekenserie verschenen: Van klein tot groots die kinderen én volwassenen wil laten kennismaken met de levensverhalen van belangrijke vrouwen uit de geschiedenis.
Van klein tot groots
In de boekenserie van klein tot groots zijn al diverse boeken verschenen. Hieronder een overzicht van de boeken die ik recentelijk met mijn kinderen van 6 en 8 jaar heb gelezen en besproken. De boeken maken allemaal op hun eigen manier indruk. Het is indrukwekkend hoe onderscheidend de stijl van Coco Chanel al heel vroeg was, hoe bijzonder het is geweest wat Marie Curie voor de wetenschap heeft betekend, maar ook hoe krachtig Rosa Parks is geweest om zich te verzetten tegen de rassenscheiding. Bijzondere verhalen die hun aandacht en tijd van jou voor je kinderen verdienen. Het is belangrijk om kinderen te informeren en het is voor jezelf ook interessant en goed om stil te staan bij de bijzondere vrouwen uit de geschiedenis.
Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom opgroeide tot een sterke vrouw met grootse ideeën.
Van klein tot groots – Rosa Parks
Met geschiedenis heb je het verhaal van Rosa Parks vast op school weleens gehoord. Rosa Parks was de dame die weigerde om op te staan voor een blanke meneer in een bus, simpelweg omdat ze dat zou moeten omdat zij een zwarte huidskleur had.
ROSA PARKS (Tuskegee, 4 februari 1913 – Detroit, 24 oktober 2005). Rosa Parks groeide op in Alabama, waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze groeide op tot een burgerrechtenactiviste die met haar moed en waardigheid een beweging op gang bracht die een einde zou maken aan de rassenscheiding. Rosa zou nooit stoppen met haar strijd voor gelijke rechten. Ze is voor ontelbaar veel mensen een voorbeeld geworden van moed, waardigheid en doorzettingsvermogen in de strijd tegen ongelijkheid.
Van klein tot groots – Marie Curie
Wetenschappers, dat waren vroeger toch echt mannen, vrouwen mochten niet studeren, simpelweg omdat ze vrouw waren. Een vrouw had andere taken, zoals voor een gezin zorgen. Maar Marie Curie heeft de wereld op zijn kop gezet met haar wetenschappelijke ontdekkingen.
Toen Marie Curie jong was en wilde studeren, mocht dat niet omdat ze een vrouw was. Later werden haar wetenschappelijke ontdekkingen over de hele wereld gerespecteerd. Marie werd de eerste vrouwelijke doctor in de exacte wetenschappen en de eerste vrouwelijke docent aan de universiteit van Parijs. Daarnaast won ze ook nog als eerste persoon in de geschiedenis twee keer een Nobelprijs. Marie wordt beschouwd als de meest inspirerende vrouw in de moderne wetenschap.
Van klein tot groots – Anne Frank
Het meisje dat verscholen zat in het achterhuis en de belangrijke dagboeken achterliet die wij allemaal kennen, tijdens de vreselijke tweede wereldoorlog.
(Frankfurt, 12 juni 1929 – Bergen-Belsen, februari 1945) Anne Frank was een Duits meisje van Joodse afkomst dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook uit angst voor de nazi’s. Ze schreef haar ervaringen op in een dagboek, tot ze na ruim twee jaar werd ontdekt en weggevoerd naar een concentratiekamp. Daar stierf ze, slechts een paar weken voor het einde van de oorlog. Haar dagboek werd vertaald in meer dan 70 talen en geeft een stem aan meer dan een miljoen kinderen die zijn omgekomen tijdens de Holocaust.
Van klein tot groots – Malala Yousafzai
Probeer je dochter maar eens uit te leggen dat meisjes niet naar school mogen. Een onvoorstelbare gedachte. Toch kreeg Malala hier mee te maken, net als heel veel andere meisjes in de geschiedenis, maar ook nu nog altijd.
(Mingora, 12 juli 1997) Malala Yousafzai werd geboren in Mingora, een stad in het noordwesten van Pakistan. Haar vader wilde dat zijn dochter dezelfde kansen zou krijgen als jongens. Malala genoot erg van school, totdat er een verschrikkelijk regime, de taliban, aan de macht kwam en meisjes niet meer naar school mochten. Malala was het daar niet mee eens en liet dat ook weten, waarna de taliban probeerden haar met geweld tot zwijgen te brengen. Maar dat hield Malala niet tegen. Ze werd een voorvechtster van onderwijs voor meisjes en won als jongste vrouw ooit de Nobelprijs voor de Vrede.
Van klein tot groots – Jane Goodall
Haar hele leven stond in teken van dieren, ze werd bekend door haar wetenschappelijk onderzoek in de jungle naar chimpansees, waar ze met ze samen leefde en allerlei ontdekkingen deed over deze prachtige dieren.
Jane Goodall (Londen, 3 april 1934). Toen Jane klein was kreeg ze van haar vader een chimpanseeknuffel die ze Jubilee noemde. Daarmee begon haar levenslange liefde voor dieren. Zodra Jane de kans kreeg, ging ze dieren in het wild bestuderen. Ze leefde samen met chimpansees in de jungle en werd beroemd als vernieuwer op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Tegenwoordig overtuigt Jane iedereen die het maar wil horen van het belang van dierenrechten.
Van klein tot groots – Coco Chanel
Wie kent het merk Chanel niet. Maar wist je dat daar een heel bijzonder meisje achter zit die de traditionele kledingstijl compleet op zijn kop heeft gezet! Zonder haar hadden we misschien nog steeds met strakke korsetten rondgelopen.
(Saumur, 19 augustus 1883 – Parijs, 10 januari 1971) Coco Chanel was dé vrouw van de Franse mode. Als naaister bevrijdde ze vrouwen van hun korsetten, verkortte ze rokken en gaf ze aan veel kleding een mannelijke touch. Haar eenvoudige stijl, comfortabel en elegant, bracht een revolutie teweeg in de modewereld. Haar kleding staat daarom symbool voor de vrijheid van de moderne vrouw.