Het 4e trimester

Hanny is moeder van twee jongens en gecertificeerd PowerMama coach, gespecialiseerd in pre- en postnatale training. Ze blogt op Met Best9Moms. Hier deelt ze haar ervaringen en haar kennis op het gebied van bewegen, sport, voeding en ontspanning & mindfulness. Vandaag schrijft ze een blog op What’s on mama’s mind over het 4e trimester.

Hanny best9moms
Hanny best9moms

Het 4e trimester

De kraamperiode wordt ook wel het 4e trimester genoemd. Een vergeten kindje, voor veel zwangere vrouwen. Tijdens de eerste 3 trimesters wordt je immers goed begeleid en kun je allerlei cursussen volgen die je helpen tijdens je zwangerschap of die je voorbereiden op je bevalling. Na je bevalling wordt je in eerste instantie opgevangen door de kraamzorg. Maar zodra het echte mama-werk begint, sta je er alleen voor. 

Onzekerheid

Hanny best9moms
Hanny best9moms

Na mijn eerste bevalling heb ik dit zelf ervaren. Als de kraamverzorgende er was, voelde ik me prima. Het gaf vertrouwen dat er iemand was, die wist wat ze moest doen. Als mijn vriend thuis was, was het prima. Samen sta je sterker, het gaf me vertrouwen dat ik er niet alleen voor stond. Maar zodra ik dan echt alleen was met mijn zoontje, sloeg de onzekerheid toe. Hoe ga ik hem stil krijgen als hij huilt? Wat als ik even de deur uit wil en hij krijgt honger? Wat als… Het hield mij aan huis gekluisterd. De eerste weken durfde ik nauwelijks een boodschap te doen of een wandeling te maken. Bang dat ik was, dat hij zou gaan huilen als ik op pad was. Ik vond de verantwoordelijkheid voor mijn baby zwaar. Alles was nieuw en alles was spannend. Ik heb heel erg moeten wennen aan het moeder zijn.

Voorbereid op het moederschap

Tijdens mijn zwangerschap leefde ik naar de bevalling toe. Ik vond het spannend, was wel een beetje bang voor de pijn en was vooral heel nieuwsgierig naar het kleine mannetje in mijn buik.  Ik had nooit nagedacht over de impact van de bevalling op mijn lichaam of de mentale impact van het moederschap. Toch had ik graag van te voren geweten wat me te wachten stond. Helaas vertelt niemand je hierover. Het is net of andere moeders deze periode het liefst willen vergeten. 

Hanny best9moms
Foto: Sharon Willems via Hanny best9moms

Fysiek herstellen

Als je dit niet gaat leren van je moeder of je beste vriendin, dan moet er toch iemand zijn die je dit wel vertelt? 

Op de fysieke impact van je bevalling wordt je vaak wel voorbereid door een pre- & postnataal trainer. Helaas zijn er nog steeds heel veel vrouwen die niet sporten tijdens de zwangerschap. Echt een gemiste kans. Het is niet alleen goed voor jezelf, maar ook voor je kindje. Trainen bij een pre- en postnataal trainer zorgt er daarnaast voor dat je niet alleen bent voorbereid op je bevalling, maar ook op de impact hiervan op je lichaam. 

Mentale impact van het moederschap

Wie kan je dan voorbereiden op de mentale impact van het moederschap? De kraamverzorgende doet haar best. Maar in een week, waarin alles nieuw is en je al zoveel moet leren, is er tijd tekort. De verloskundige komt vaak alleen voor de medische controles, soms maakt ze tijd voor een goed gesprek. Het consultatiebureau dan? Die helpen je alleen verder als de situatie uit de hand dreigt te lopen en een gevaar voor je kindje wordt. 

De reguliere zorg gaat je niet helpen om een positieve weg te vinden in het moederschap. 

Ik heb een online methode ontwikkeld om je al tijdens het 3e trimester voor te bereiden op het moederschap. We gaan aan de slag met het creëren van een realistische beeld van het 4e trimester. Ik leer je alle vaardigheden die je nodig hebt om alle nieuwe gebeurtenissen en eerste keren aan te kunnen, op een manier die bij jou past. Je leert je gevoel te volgen, je leert de verwachtingen van anderen naast je neer te leggen. En je leert om te gaan met alles wat anders loopt dan dat jij vooraf had verwacht. Want er valt veel te zeggen over je bevalling en het moederschap, maar er valt helemaal niets te plannen. 

Wil je meer weten over de online programma’s van Best9Moms? Neem dan een kijkje op de website of volg Best9Moms op Facebook of Instagram

Lees ook:

Ik wist niet dat ik zwanger was
Wat je hoort als je een tweeling krijgt
10x wat je te horen krijgt als je zwanger bent

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *