Mama en vermoeidheid, gaat het ooit over?

Mijn vriendinnetje is drie weken geleden bevallen van haar eerst kindje, een mooie dochter met een flinke bos donkere haren. Ik vond het erg leuk toen ze vertelde dat ze een kleintje kreeg. Ze heeft geen andere vriendinnen met kinderen en vroeg mij daarom af en toe om wat advies. Ach, eigenlijk meer om mijn ervaring.

Van de week vroeg ze mij: gaat dat ooit over als je moeder bent, dat moe zijn? Ik moest een beetje lachen. Moet ik eerlijk antwoord geven? Of is dit een moment om haar even gerust te stellen. “Ja, joh, dat gaat gauw over, tot je weer zwanger bent”, zei ik met een knipoog. “Dan ben je weer moe”.  Ondanks dat mijn kleine al heel lang heel goed slaapt. Hij slaapt de nachten door tenminste, dat vind ik goed slapen. Wel is hij vroeg wakker en dat kan ook erg vermoeiend zijn. Dat ene half uurtje slaap extra zou zo lekker zijn.

Vandaag was dan ook zo’n dag dat ik het mij zelf ook wel even afvroeg. “Gaat het ooit over?”. Om 5:40 uur was hij klaarwakker. “Oh, oh, daag daaag daag!” klinkt er uit zijn kamertje. Dan komt er “papa, mama, papa, mama?”. Zodra je aanstalten maakt om hem op te halen en nog even in je bed erbij te nemen, hoor je hem van blijdschap “wauwww jaaa jaa jaa” roepen. Denk maar niet dat hij nog eventjes tussen ons in gaat slapen. Nee, er moet een boek komen en er moet even in mama’s oren gekeken worden. ‘Toet’, dat is mama’s neus. Kiekeboe met het kussen. Alles van de rand van het bed verzamelen. Kijk papa is er ook.

Om 6:30 uur gaap je even en wrijf je aan tafel in je ogen en proost je met een leeg glas tegen een beker pap. “Ja, lekker boterhammetje he?!, kijk een vliegtuigje”. “Hap, hap hap, proost”.  Wat zegt een koe? “Boeeee”. Wat zegt een paard? “hhiieeee”.

Gaat de vermoeidheid ooit over? Ik weet het niet. Ik weet wel dat, in ons geval, je structureel eerder wakker bent en dat je heel veel bezig bent. Vooral wanneer je kleintje gaat lopen, dan ben je continu bezig. Het is heerlijk, maar ja, soms ook heel erg vermoeiend. Dat ene slaapje tussen de middag van hem is dan ook heerlijk. Vooral wanneer die bij uitzondering 3 uur duurt. Zelf tuk ik gewoon ook mee. Althans, op mijn vrije dagen. Want met een 36-urige werkweek moet ik op mijn werk gewoon mijn ogen openhouden.

 

 

Please follow and like us:

Post Author: mamasmind

2 reacties op “Mama en vermoeidheid, gaat het ooit over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *