Hoe vervoer je een baby het veiligst op de fiets?

Ik heb de afgelopen tijd regelmatig berichten voorbij zien komen over het vervoeren van een baby in een draagdoek of draagzak op de fiets. Daar komt vaak veel commentaar op, omdat het niet een veilige manier van vervoeren is. Maar ja, je wilt eropuit met je baby’tje en niet altijd met de auto moeten. Hoe vervoer je dan een baby het veiligst op de fiets?

Wanneer kan een baby in een kinderzitje?

Een baby jonger dan ongeveer 9 maanden kan nog niet in een fietsstoeltje. En zelfs vanaf die leeftijd kan het pas enkel als je baby’tje zelfstandig rechtop kan zitten. Kan jouw baby zichzelf nog niet rechtop houden, dan is het nog te vroeg voor een kinderzitje op de fiets. Toch wil je, vooral als je in een stad woont, je baby graag makkelijk kunnen vervoeren. Als het niet op de fiets kan, kom je al gauw uit op de auto of openbaarvervoer.

Een mamafiets of een gewone fiets of misschien wel een bakfiets of een elektrische fiets

Wat voor een fiets jij kiest is helemaal aan jezelf en welke afstanden je wilt afleggen. Zelf rijd ik op een elektrische fiets met kinderzitje en heb ik een fietskar die daar achter kan. Ik heb er niet voor gekozen om een mamafiets aan te schaffen. Deze mamafietsen hebben een wat breder stuur, zodat je wat meer ruimte hebt wanneer er een voorzitje op de fiets bevestigd is. Ik merk nu zelf dat mijn knieën wat minder ruimte hebben, maar toch gaat het prima. Ik rijd op een elektrische fiets, omdat ik best wel een afstand naar mijn werk moet afleggen elke dag. De fietskar kunnen twee kinderen in, dit is ideaal, want nu mijn kinderen bijna 3 jaar en 4 jaar zijn, passen ze steeds minder goed in de fietsstoeltjes. Daarnaast wordt het fietsen erg zwaar met ze, maar ze passen nog heel goed in de fietskar. Een bakfiets lijkt mij ook ideaal, wel opletten dat hij niet gestolen wordt. Verzekeren is een goed idee. Bekijk hiervoor de Fietsverzekering van Centraal Beheer.

Lees hieronder hoe je een baby kan vervoeren voordat hij of zij zelfstandig rechtop kan zitten.

What's on mama's mind fietsstoeltje bobike

Een baby in een draagzak of draagdoek op de fiets

Een draagzak of draagdoek is geen veilige manier om je baby te vervoeren, hoe heerlijk een baby ook kan slapen in een draagzak. Als je valt, dan is de baby op geen enkele manier beschermd. Stel dat je op je stuur klapt, dan zit jouw baby ertussen. Ook is de kans aanwezig dat je baby helemaal uit de draagdoek valt of dat jij op hem valt. Natuurlijk, dit zal je zelf ook denken, val je bijna nooit van de fiets af. Toch is jouw fietstalent niet de enige voorwaarden dat je niet van de fiets valt. Als iemand anders een onhandige beweging maakt, of de weg blijkt toch ergens stuk of glad, dan zit een ongeluk in een klein hoekje, met de grote kans dat jouw kindje zich ernstig bezeert.

Kun je toch echt niet wachten tot jouw baby stevig genoeg rechtop kan zitten, dan zijn er wel een paar mooie opties.

Een baby in een fietskar of bakfiets

In een fietskar hebben ze vaak een speciale babyschaal of sling, waarin jouw baby’tje mag liggen. Je hangt dit dat in de fietskar, waardoor je baby beschermd wordt bij hobbels en niet in een zithouding wordt geduwd. Toch wordt daar ook een niet te jonge leeftijd geadviseerd, simpelweg omdat de kleintjes zo kwetsbaar zijn. Bij Thule adviseren ze ook voor de baby sling, hem pas te gebruiken als je fietst (als je fietskar als wandelwagen gebruikt, dan kan je het wel al eerder gebruiken) als de baby zelfstandig zijn hoofdje rechtop kan houden en bij de een is dat met zes maanden en bij de ander negen maanden.

Een maxi-cosi kan in de meeste bakfietsen bevestigd worden. Draai de maxi-cosi dan tegen de rijrichting in, net als in de auto. Daar plaats je de maxi-cosi ook achterstevoren, voor extra bescherming.

fietskar en fietshelm

Maxi-cosi of autostoeltje op de fiets

Er zijn speciale dragers voor een maxi-cosi op de fiets. Je bevestigt de drager op je bagagedrager. Je baby’tje heeft dan de bescherming van de maxi-cosi en de drager zorgt dat wanneer je fiets valt de maxi-cosi niet direct de grond raakt. Ook hier wordt een leeftijd vanaf ongeveer 4 maanden geadviseerd en niet om lange afstanden te fietsen, maar wel voor korte stukjes. Bijvoorbeeld als je je baby naar het kinderdagverblijf wilt brengen met de fiets.

 

 

 

 

 

Please follow and like us:
Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Fietsen met baby
Beoordeling
51star1star1star1star1star

Post Author: mamasmind

Hi, welkom op mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van de mamablog en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook de leukste must-haves en must-do's voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *