Max en Mona’s dolle proefjes – Tijd voor waterpret

Dit is een ontzettend leuk kinderboek voor kinderen vanaf ongeveer 8 of 9 jaar. Heb jij een kleine wetenschapper of ontdekker in huis? Max en Mona gaan een tijdmachine bouwen en ze willen testen of hij kan drijven in het boek: Max en Mona’s dolle proefjes.

Wij hebben ook een onderzoeker thuis. Ook hij is altijd benieuwd of er dingen blijven drijven. Aangezien onze onderzoeker net 6 jaar is geworden, hebben we het boek samen gelezen. Mogelijk kan jouw kleine inspector gadget al wel zelf het boek lezen.

Hieronder ook een leuk proefje voor jonge kinderen.

MAx en mona's

Max en Mona’s dolle proefjes – Tijd voor waterpret

Max is gek op wetenschap en proefjes!

Hij wil heel graag een tijdmachine bouwen. Vandaag wil hij testen of zijn machine kan blijven drijven. Een zwembadje, een hoop rietjes en zeepsop… meer hebben Max en zijn zus Mona niet nodig! Ze vinden niets zo fijn als proefjes doen met water op een hete dag, tot de was van de buurvrouw nat wordt…

Leespret voor jonge wetenschappers van 8 tot 10 jaar.

Experiment: Witte tulpen kleuren met kleurstof

Wat heb je nodig?

  • Kleurstof (bijvoorbeeld die je ook gebruikt voor cupcakes/ regenboogtaart), maar je kan ook inkt of ecoline gebruiken.
  • Water
  • Vaasjes (oude potjes van bijvoorbeeld jam kan je ook gebruiken)
  • Witte tulpen
Kleuren maken voor Regenboog kwarktaart
Kleuren mengen voor de regenboogtaart

Kleurstoffen

Als je ecoline of inkt gebruikt dan raad ik je echt aan om handschoenen aan te doen. Kleurstof krijg je ook al lastig van je handen af, maar het is niet heel ingewikkeld.
Het leukst is om verschillende potjes neer te zetten en in elk potje een ander kleurtje te doen. De kleurstoffen die ik gebruik zijn er in blauw, rood en geel. Daarmee kun je wel nieuwe kleuren mengen, wat direct een leuke oefeningen is voor kinderen.
Zijn je kinderen nog te jong om te mengen, dan is het kleuren oefenen al een experiment op zich.

Aan de slag

Vul het potje met een laagje water en doe er een paar druppeltjes kleurstof in. Meng vervolgens de kleur door het water, roer met stokje of satéprikkertje. Je ziet dan ook al aan het prikkertje of het de kleur afgeeft. Blauw zie je veel eerder dan geel.
Snijdt de tulpen zodat ze niet omvallen in de potjes, dus de steeltjes daar mag een stukje van af.
Vervolgens wacht je af. Als het goed is zie je binnen 24 uur al verkleuring optreden op de witte blaadjes. Ze worden met een klein beetje kleurstof niet volledig blauw of rood, maar de kleur wordt wel zichtbaar.

Voorjaarknutsels

Er komt ook nog een mooie blog met het knutselen met tulpen, binnenkort.

tulp

Paaseieren met tattoo’s
Knutselen met WC-rolletjes

Please follow and like us:

Bericht auteur: mamasmind

Hi, welkom op mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van de mamablog en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook de leukste must-haves en must-do's voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *