De Kale Boom prentenboek top 10 2019

De kale boom is geselecteerd voor de Prentenboek TopTien 2019! De boeken uit de TopTien staan centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen (23 januari t/m 2 februari). En dat begrijpen wij helemaal, want dit prentenboek over ziek zijn laat prachtig de kracht zien van vriendschap en positief blijven.

Hieronder vind je een knutseltip van het boek De kale boom, door de Knutseljuf Ede.

Nationale Voorleesdagen 2019 De Kale boom

Het wordt voorjaar in het bos. Er spelen jonge dieren aan de waterkant en aan de takken van de bomen groeien langzaam weer knisperend groene blaadjes. Behalve aan die van Beuk. Beuk voelt zich niet lekker en blijft kaal. Hij wordt er verdrietig van. Gelukkig hebben Meisje Eekhoorn en Klein Konijn een heel goed plan en voelt Beuk zich al gauw een stuk beter!

Een ontroerend mooi prentenboek met naïeve, expressieve platen in collagetechniek, beeldend taalgebruik en milde humor.

NBD Biblion
Filmpje De Kale Boom

Een kinderboek over ziek zijn

In de Kale boom lees je over hoe het voorjaar wordt. Felgroene blaadjes, bloemen en de warme lentezon. Maar één boom krijgt geen mooie groene pruik, zoals de andere bomen krijgen in het voorjaar. De beuk verliest zijn blaadjes, hij voelt zich niet goed. De eekhoorntjes in de boom zijn een beetje boos, want zij willen zich juist verstoppen.

Het boek is een metafoor voor de zieke Michael (16 jaar) die door ziekte zijn haren verloor. De boom verliest zijn bladeren, terwijl de andere bomen juist vol groeien met groene bladeren. Treurig idee, maar het boek is heel fijn geschreven en kleurrijk. Er wordt voor boom gezorgd, de dieren in het bos bedenken een plan voor de boom. Dit boek is leuk om te lezen en mooi voor kinderen, maar helemaal als je een onderwerp als (ernstig) ziek zijn wilt bespreken. Er zijn, helaas, veel kinderen die te maken krijgen met een ziek familielid of kennis van de familie, zo kun je het onderwerp goed bespreekbaar maken.

Het boek heeft mooie prenten en veel heldere kleuren.

Het boek is voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

De kale boom | Barbara de Wolf (illustraties) | Tamara Bos (tekst) | Vanaf 4 jaar | Omvang 32 bladzijden | ISBN 9789051165838 | Prijs € 14,95

Boekrecensies Prentenboek top 10 2019:

Knutseltip De Kale Boom

de knutseljuf ede de kale boom
De Knutseljuf Ede

De Knutseljuf Ede heeft bij dit boek De Kale Boom een complete knutseltip, mét gratis printables, om de kale boom van karton zelf thuis of op school te knutselen. Zo kan je, samen met de dieren, de kale boom versieren met o.a. gekleurde blaadjes, net als in het boek.

Samenvatting
Review datum
Reviewed item
Prentenboektop 10 de Kale Boom
Beoordeling
51star1star1star1star1star

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *