Kindvriendelijke keuken

Verhuizen, verbouwen en inrichten, het is duur en tijdrovend, maar ook ontzettend leuk. Heerlijk om straks weer alles nieuw en fris te hebben. Behalve je eigen wensen, heb je nu ook kinderen waar je graag rekening mee houdt. Waar let je op als je jonge kinderen hebt, bij het uitzoeken van een keuken? En een keuken kindveilig maken is ook belangrijk en wat is een kindvriendelijke keuken?

Hout kinderkeukentje

Een kindervriendelijke keuken uitzoeken

Een keuken gaat jaren mee, dus een keuken koop je niet voor enkel het moment dat je een baby in huis hebt, je kind groeit ook op een dan heb je weer andere behoeften. Daarnaast wil je waarschijnlijk ook gewoon een eye catcher, die ook nog eens praktisch is. Snuffel je ook veel rond op Pinterest en maak je mood boards? Wil je een strakke keuken met een marmerblad of wil je juist veel hout of een industriële keuken?

Ga jij hiervoor alle (online) keukenwinkels af? En waar baseer jij je wensen op? Met kinderen in huis heb je sowieso meer opbergruimte nodig, want je krijgt ineens een heel hoop extra spullen in huis. Houd dus rekening met kastruimte, grote koelkast en grote vriezer. Tevens is het heel gezellig om met je kinderen in de keuken te kunnen zitten, aan een bar. Vaak is de ochtendspits best wel druk. Wanneer jij je eigen ontbijt klaarmaakt, kunnen jouw kinderen aan de bar hun boterhammetje eten. Want, kinderen zitten toch wel graag dichtbij jou.

keuken met bar

Opbergruimte in de keuken

Een tip voor een huishouden met jongen kinderen is opbergruimte. Zorg dat je plek hebt voor alle spullen die je nodig gaat hebben met een baby of jong kind in huis. Baby’s hebben meer spullen dan je denkt in de keuken:

Baby’s benodigdheden keuken

  • Flesjes
  • Sterilisator voor flesjes en (fop)spenen
  • Onbreekbare bakjes
  • Onbreekbare bordjes
  • Kinderbestekje / lepeltjes
  • Potjes of bakjes om borstvoeding in de vriezer in te bewaren
  • Kolfapparaat
  • Pureermachine / staafmixer/ blender
  • Flesvoeding/Potjes/Eerste babyhapjes (opberg ruimte kast)
  • Een grote koelkast en vriezer – voor bewaren (borst)voeding
  • Veiligheidshaakjes

Kinderbenodigdheden keuken

  • Kinderservies
  • Kinderbestek
  • Broodtrommels
  • Drinkbekers afsluitbaar voor school
  • Bekers

Hoe maak je je keuken kindveilig?

Een baby kan nog niet zoveel kwaad in een keuken. Vooral de hele jonge baby’tjes niet. Die kruipen nog niet zo maar de keuken binnen en trekken niet aan alles wat los en vast zit. Een kleuter kan je al veel vertellen over gevaren, niet dat ze het altijd zullen onthouden en vermijden, maar een baby, dreumes of peuter moet je echt altijd in de gaten houden. Daarvoor zijn er wel wat tips om een kindveilige keuken in te richten.

Hete drank: Dit is echt mijn grootste angst en iets waar ik nog altijd (ook met mijn kinderen van 4 en 6 jaar) heel erg sterk op let. Hete thee of hete koffie ergens neerzetten. Schuif het kopje altijd zover mogelijk naar achteen op het aanrecht waar ze echt niet bij kunnen. Heb je een baby op schoot of vast, ga dan geen hete thee in je hand houden. Je weet nooit wat er gebeurd waardoor de thee ineens om kan gaan.
Ik heb eigenlijk altijd bij hete thee wat koud water gedaan, zodat het in elk geval niet meer kokend heet is. Een Quooker of heetwater kraan heeft in principe altijd een kindbeveiling. Ga dit je kind dus ook niet uitleggen om te gebruiken. Kokend water is not done.

Scherpe messen of glaswerk opbergen: Laat het niet slingeren op het aanrecht waar ze bij kunnen. Heb je een trapje voor het handenwassen, dan kunnen ze dat trapje ook pakken omdat ze een mooi glanzend zilver mes zien, wat hun aandacht trekt. Laat het niet slingeren maar berg het op.

Haal apparaten uit het stopcontact: Heb je de mixer of blender gebruikt? Haal de stekker uit het stopcontact, wannneer je het niet meer gebruikt. Je wilt niet dat ze het zelf aanzetten.

Berg je schoonmaakspullen op: Het is niet voor het eerst dat je dit hoort, maar sluit de kastjes waarin schoonmaakmiddelen zitten echt af met een kinderslot. Misschien zullen jouw kinderen niet meteen een fles schoonmaakmiddel aan hun mond zetten, je wilt ook niet dat ze per ongeluk schoonmaak spray in elkaars gezicht spuiten, omdat het op een waterpistool lijkt.

Tafelkleden en theedoeken met spullen erop is gevaarlijk: Laat doeken niet over de randen van een tafel of aanrecht bungelen. Kinderen trekken aan een tafelkleed en krijgen alles over zich heen. Zet daarom ook nooit hete dranken op een tafelkleed. Het is zo gebeurd dat de hete thee omvalt. Of wanneer een kind onder de tafel door kruipt, aan het tafelkleed trekt en een zwaar bord op zijn hoofd krijgt.

eten lunch op school

Kinderen bezig houden tijdens het koken

De avondspits kan net zo druk zijn als de ochtendspits. Vooral wanneer je heel kleine kinderen hebt die nog niet goed alleen kunnen spelen of die je continu in de gaten moet houden. Een baby kan je in een wipstoeltje of kinderstoel in de keuken zetten. Misschien heb je niet altijd zin om een filmpje aan te bieden, vooral niet aan de allerkleinsten. Een goede tip is om een bak met droge pasta te geven aan je dreumes of peuter en daarbij een aantal kleine bakjes. Laat ze lekker spelen met de gedroogde pasta. Daar zijn ze gerust weer even mee zoet. Zijn ze al iets groter, laat ze dan iets snijden. Zoals een courgette of halve komkommer. Een speelkeukentje in de keuken zetten, waar ze hun eigen maaltijd kunnen “bereiden” helpt ook zeker mee in de rust in huis.

Hopelijk heb je wat aan de ideeën voor een kindvriendelijke keuken en de tips om een keuken kindveilig te maken.

Houd Instagram in de gaten voor de keuken die wij uit zullen zoeken!

Lees ook jonge kinderen en eten:

Pannenkoeken voor baby’s
Regenboog kwarktaart maken
20 x redenen waarom kinderen hun eten niet opeten

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *