Slechte zonnebrandcreme

Kim van Smeerdijk woont met haar man en haar dochter Nikita in Almere. Afgelopen jaren deelde ze in blogs op mama’s mind al haar kennis over natuurlijke gezichtsverzorging. Nu het warm en zonnig is schreef ze een blog over zonnebrandcrème. Met name over natuurlijke en chemische filters, en het belang van zonnebrandcrème.

natuurlijke zonnebrandcreme
Foto: Kim van Smeerdijk

Zonnebrand

Nu het eindelijk mooi weer gaat worden wil ik het toch even hebben over zonnebrand. Ik verbaas mij er elk jaar weer over hoeveel slechte zonnebrandcrème er gekocht wordt. In een tijdperk waar we steeds meer met recyclen, biologisch afbreekbaar en verantwoord bezig willen zijn, wordt er over zonnebrand maar aan een ding gedacht en dat is de prijs. En misschien ook een beetje aan de geur er van. De term ’wat ik niet eet smeer ik ook niet op mijn huid’ vergeten we zodra wij voor het zonnebrand-vak staan in de winkel.

Er  zijn talloze soorten en merken zonnebrand op de markt.  Zonnebrand met natuurlijke filters en chemische filters. Nou wil chemisch niet meteen slecht betekenen, maar daar zit wel de meeste rommel bij toegevoegd. Echt niet alles is veilig om te gebruiken. Op www.dr-jetskeultee.nl vind je een hele mooie lijst waar je goed kan zien welke filters goed gebruikt kunnen worden en welke je absoluut moet vermijden. Maar let ook op de rest van de toevoegingen. Wist je dat er in 90% van overleden mensen parabenen in de botten is gevonden?

Feit en fabel

natuurlijke zonnebrandcreme
Foto: Kim van Smeerdijk

Het is een misverstand dat je niet bruin wordt wanneer je goed smeert met zonnebrandcrème. De factor heeft invloed op de tijd die je door kan brengen in de zon zonder te verbranden. En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. Het verkleint de kans op huidkanker. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet en word minder snel oud.

Smeren met factor 50, omdat dat tegen ons verteld wordt dat het beter is. Ik kan je vertellen dat zodra je een zonnebrand met mineralenfilter gebruikt het verschil in bescherming tussen factor 30 of 50 minimaal is en daarom ook een factor 30 prima te gebruiken is. Factor 50 is puur voor commercieel gebruik op de markt gekomen.

Mineralen zonnebrand

Ik ben echt oprecht blij dat Nivea een mineralen zonnebrand op de markt heeft. Helaas wel met nano-deeltjes, maar het is een begin.  Ik hoop daadwerkelijk dat door hun de zonneproducten beter onder de loep worden genomen. Waarom geen nano deeltjes? Nano deeltjes zijn heel kleine deeltjes van een stof. Zo klein dat ze door onze cellen gaan en dus opgenomen worden. Er zijn nog steeds onderzoeken bezig over de schadelijkheid van nano deeltjes.

Ook de stoffen octinoxate, octocrylene en oxybonzone zitten in de meeste zonnebeschermers van Nivea niet. Deze stoffen zijn schadelijk voor het milieu.

Nadeel aan mineralen filters, het geeft een witte gloed op je huid. Terwijl de Nivea kids zonnebrand met blauwe kleur massaal gekocht werd, omdat het zo handig was om te zien waar je gebleven was. De merken worden er steeds beter in om het wit te minimaliseren. Die witte waas valt reuze mee bij de meeste merken mits je het wel uitsmeert. Die laag hoeft namelijk niet een centimeter dik te zijn om bescherming te geven.

Die witte gloed is namelijk precies het geen dat de zonnebrandcrème als bescherming geeft. Het laagje zorgt ervoor dat de zon terug gekaatst wordt zodat jij beschermd bent tegen de straling. Is het laagje weg dan ben je minder beschermd en moet je weer smeren.

DR. Jets keultee geeft ook als advies geen sprays te gebruiken. Die adem je namelijk in dan weer schadelijk voor ons kan zijn. Denk dus goed na over wat je koopt en daarna op je huid smeert.

Mooie zomer 😘

Lees meer over Duurzaam op mama’s mind

Hoe je bergen afval in de badkamer kunt besparen met Bamboe
iBi Kidzz duurzame kinderkleding
Herbruikbare wattenschijfjes vs wegwerp
Wasbare lu
iers vs wegwerp
Herbruikebare rietjes
Shoesme limited editions

mamasmind

Hi, welkom op de blog What's on mama's mind. Ik ben Kim, oprichter van deze mamablog en lifestyle- en reviewwebsite What's on mama's mind. Op deze site lees je ervaringen van andere moeders, maar vind je ook tips voor de leukste must-haves, must-do's en must-reads voor moeders met jonge kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *